Megalakult hazánk elsõ állategészségügyi és állattartási klasztere

Agro Napló
Hazai vállalatok és intézmények szakemberei az évek során felhalmozott tudásukat és szakmai tapasztalatukat összeadva – a Pfizer Kft. kezdeményezésére – megalakították az elsõ magyar állategészségügyi és állattartási klasztert. A klaszter tagjai önállóságukat megtartva, szakértelmüket önkéntesen és rendszeresen összeadva a hazai állati termék-elõállítás hatékonyabbá, gazdaságosabbá és versenyképesebbé tételéhez kívánnak hozzájárulni.  

A Közép-Európában is elsőként létrejött kezdeményezés tevékenységének központjában az állategészségüggyel kapcsolatos kutatás-fejlesztés, technológia-fejlesztés, tanácsadás, termékek és szolgáltatások fejlesztése és piacra vitele, illetve az oktatás és képzés áll.



A Klaszter egymással együttmûködő és versenyző felek rendszeres és önkéntes kapcsolata, amelyben a résztvevők függetlenek, egyedi a jövőképük és a stratégiájuk. A kezdeményezés célja, hogy a már kritikussá váló sertés- és szarvasmarha állomány csökkenése hazánkban megálljon, majd növekedésnek induljon. Mindezt a Klaszterben együttmûködő felek elsősorban szakértelmük, szaktudásuk révén igyekeznek elérni. Továbbá az együttmûködés közvetlen célja még a sertés- és szarvasmarha-tenyésztés hazai színvonalának emelése és a világszínvonalhoz történő közelítése.

 


 

 

 



Az észak-amerikai és nyugat-európai pozitív példák hatására az ezredfordulót követően az első Széchenyi Terv támogatását is élvezve hazánkban is megalakultak az első klaszterek az ipar és a szolgáltató-szektor területén. Az elmúlt évtizedben több mint 100 klaszter alakult, legtöbb az energetika, a gépipar, az infokommunikáció és a környezetipar területén. A 25 legnagyobb un. akkreditált klaszternek összesen 728 vállalat a tagja, akik összesített árbevétele 2009-ben 10,7 milliárd eurót, a hazai GDP 11,5%-át tette ki. A 25 akkreditált klaszter tagjai által foglalkoztatottak összlétszáma 83 ezer fő, a hazai összfoglalkoztatotti létszám 2,2%-a.



Bár az agrárium szereplői egyre fontosabbnak tartják a vertikális és horizontális integrációt az ágazatban, klaszter kezdeményezések az agrár szektoron belül eddig nem indultak. A szektor egyetlen mentsége, hogy az ipar- és szolgáltatószektorral szemben, ahol a klaszter-kezdeményezések nagyon jelentős EU-s és hazai támogatásban részesültek az elmúlt évtizedben, az agráriumban a klaszterek létrejövetelét egyáltalán nem támogatták.



A VEFT Tudásbázis Klaszter tagjai és támogatói között megtalálhatóak multinacionális vállalatok hazai képviselői (pl.: Pfizer Kft., Aliter-P Kft.), kis- és közepes méretû magyar vállalkozások (pl.: TolnAgro Kft., Nedvet Bt., Proactive Management Consulting Kft.) valamint felsőoktatási intézmény (Szent István Egyetem) is.



A VEFT Klaszter alapítói kezdeményezésüket hiánypótlónak tekintik az agráriumon és azon belül az állattartás területén, és bíznak együttmûködésük sikerében.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?