A legjobb befektetés a Genezis mûtrágya!

Agro Napló
Gazdaságosan termelni, ez minden gazdálkodó legfõbb célja. Nagy termésátlagok eléréséhez elengedhetetlen az okszerû tápanyag-visszapótlás, ezen belül a hatékony mûtrágyázás. Jelen piaci viszonyok között, amikor az õszi búza felvásárlási ára 67-77 ezer Ft/t, a kukoricáé 58 ezer Ft/t, akár több százezer forint nyereség is elérhetõ hektáronként a Genezis Mûtrágyázási Technológia használatával! A rendszer a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének (MTA-TAKI) fejlesztésén, a ProPlantán alapszik, ezzel téve hatékonnyá a Genezis Mûtrágyázási Technológiát.


A termelők gyakran számolnak, majd a tápanyagon spórolnak, mondván, a talajt elő kell készíteni, a terményt meg kell védeni, ami költséges. De nem mindegy, hogy mennyi lesz az a termés, ami alá a talajmunkákat mindenképpen elvégezzük, amire a szükséges növényvédő szereket mindenképpen kijuttatjuk.



A nagy termés, a jó minőség csak szakszerû mûtrágyázással érhető el. Ne feledjük, növényeinket elsősorban a talajon keresztül etetjük. A termőföld tápanyag-szolgáltató képessége véges, ezért a mûtrágyák optimalizált felhasználása a jövedelmezőség záloga. A terményárak jelenlegi alakulása azt mutatja, hogy a legjobb befektetés a Genezis mûtrágya!



A következő néhány gondolatban áttekintjük azt is, hogyan lehet okszerûen és gazdaságosan mûtrágyázni. A pétfürdői Nitrogénmûvek Zrt. több mint 4 éve állít be kísérelteket az MTA-TAKI koordinálásával, országszerte 9 egyetem és kutatóintézet részvételével.


















A Kaposvári Egyetemen, gyengén savanyú agyagbemosódásos barna erdőtalajon beállított kísérletben azt tapasztaltuk, hogy az őszi búza termésmennyisége jelentősen nőtt a trágyázatlan kontrollhoz képest. Azonban a minimum szint is termelési kockázatot rejt magában. Ezzel a csökkentett mûtrágya-dózissal az őszi búza még jelentős mértékben ki van szolgáltatva a szélsőséges környezeti hatásoknak. Az optimális ajánlási szint esetén már jelentősen csökken ez a kockázat, sőt az MV Csárdás őszi búzafajta malmi minőségét B2-ről A2-re javította a 2010-es csapadékos időjárás ellenére is.






















Országszerte számos, elsősorban kukorica hibridekkel beállított Genezis technológiai kísérlet is található, ahol a mûtrágya dózisok szintén a ProPlantával kerültek kiszámításra. A Hegyfaluban, gyengén savanyú barna erdőtalajon beállított kísérletben azt tapasztaltuk, hogy a termés mennyisége jelentősen nőtt a trágyázatlan kontrollhoz képest. A 100 kg N kijuttatásával nem tudtuk kihasználni az intenzív PR37N01 hibrid nyújtotta terméspotenciált a 2010. évi kedvezőtlen időjárási körülmények között. Nagyobb mennyiségû, szaktanács alapján kijuttatott mûtrágyával hektáronként több mint 3,5 tonnával emelkedetett a termés mennyisége. Ugyanis az optimális ajánlási szint már feltöltő szemléletû (közel sem MÉM-NAK szinten), azonban megfelelő környezeti feltételek mellett ez a plusz mûtrágya hasznosul, és jelen esetben a hektáronként tervezett 10 tonnához képest közel 10,75 tonnára növelte a termés mennyiségét.





A táblázatokból jól látható, hogy árbevétel- és nyereségtöbbletet érhetünk el, amennyiben folyamatosan növeljük a kijuttatott mûtrágya mennyiségét, mivel a mûtrágya-felhasználás növelése jelentős hektáronkénti terméstöbbletet okoz. Mindenképpen javasolt a jelen jövedelmi viszonyok között a legmagasabb mûtrágya-dózist alkalmazni mind az őszi búza, mind a kukorica esetében.





Az okszerû tápanyag-visszapótlás a jövedelmező gazdálkodás elválaszthatatlan része. A talajvizsgálati eredményekre alapozott szaktanácsadás és kiváló szoftver a Genezis Partnerhálózat üzletkötőinél az Önök rendelkezésre áll.



*Termelési költség 2009, forrás: AKI












Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?