2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Erjesztett takarmányok minõségjavítása adalékanyagokkal

Agro Napló
Napjainkban az erjesztés minõségét elõsegítõ adalékanyagok széles választéka áll a termelõk rendelkezésére, hogy azok felhasználásával kiváló minõségû tömegtakarmányokat készíthessenek.













A tartósítani kívánt terményeink optimális fenológiai fázisa, a megfelelő szecskaméret, az ideális szárazanyag-tartalom melletti betakarítás, az adalékanyagok szakszerû kiválasztása, adagolása és a kellő tömörítés együttesen hozzájárul a megfelelő minőség biztosításához.



Egy adott termény erjeszthetősége – a technológiai feltételek mellett – alapvetően a száraz anyagtól, a pufferkapacitástól, valamint az erjeszthető szénhidrátok mennyiségétől függ; ezek a jellemzők szabják meg, hogy el tudjuk-e érni a kívánt irányú és intenzitású fermentációt.





Az erjeszthetőséget számszerûsíteni is lehet, amelyre a következő képlet szolgál:



Erjedési koefficiens (EK): sz. a. % + 8 C/PK



ahol „sz. a.” szárazanyag-tartalom, „C” az erjeszthető szénhidrát mennyiség, „PK” pedig a pufferkapacitás.





Ennek alapján megkülönböztetünk könnyen (EK>45), közepesen (EK=35–45), illetve nehezen erjeszthető takarmányokat (EK

A cikk szerzője: Karnóth Joris

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!