A tartósítani kívánt terményeink optimális fenológiai fázisa, a megfelelő szecskaméret, az ideális szárazanyag-tartalom melletti betakarítás, az adalékanyagok szakszerû kiválasztása, adagolása és a kellő tömörítés együttesen hozzájárul a megfelelő minőség biztosításához.
Egy adott termény erjeszthetősége – a technológiai feltételek mellett – alapvetően a száraz anyagtól, a pufferkapacitástól, valamint az erjeszthető szénhidrátok mennyiségétől függ; ezek a jellemzők szabják meg, hogy el tudjuk-e érni a kívánt irányú és intenzitású fermentációt.
Az erjeszthetőséget számszerûsíteni is lehet, amelyre a következő képlet szolgál:
Erjedési koefficiens (EK): sz. a. % + 8 C/PK
ahol „sz. a.” szárazanyag-tartalom, „C” az erjeszthető szénhidrát mennyiség, „PK” pedig a pufferkapacitás.
Ennek alapján megkülönböztetünk könnyen (EK>45), közepesen (EK=35–45), illetve nehezen erjeszthető takarmányokat (EK
A cikk szerzője: Karnóth Joris