Négyrétû védelem a gabonában

Agro Napló
Yunta Quattro – a Bayer új rovar- és gombaölõ gabona csávázószere  

Az európai búzatermesztésben az utóbbi időben egy fajta- és technológiaváltást figyelhetünk meg. A minőséget nagy terméssel párosítani képes intenzív fajtákat egyre kisebb vetőmag normával és egyre korábban vetik. Ez a technológia az elmúlt években hozzánk is megérkezett.





A korai vetés előnye, hogy csökkenti az évjárathatás kockázatát, részben vagy egészben kiküszöböli az aszály, a tápanyaghiány hatását, így elvileg jelentősen nő a terméspotenciál. A növények már ősszel bokrosodnak, így még árpánál is elmaradhat a relatív tápanyaghiány okozta tél végi sárgulás. Erősebb állomány fog betelelni, amely már korán magában hordozza a nagyobb termés lehetőségét. Vetőmagra is jelentősen kevesebbet kell költenünk.



Számos előnye mellett hátránya, hogy hosszabb és erőteljesebb a növényállomány kitettsége a károsítóknak az ősz folyamán. A vírusvektor levéltetvek átlagos ősz esetén is aktív stádiumban találkoznak a fiatal gabonaállománnyal, az általuk terjesztett törpeség vírusok súlyos tőszámcsökkenést, legyengített betelelő állományt okozhatnak. A talajlakók, a csócsároló, illetve a már ősszel fellépő gombabetegségek is több kárt okozhatnak a hosszú őszi időszakban.

 

 






A vírusok súlyos mennyiségi és minőségi kárt tudnak okozni a gabonában. Hazánkban számos vírus fordul elő, ezek közül jelentőséggel főként a törpeség-vírusok rendelkeznek. Legfontosabb az árpa sárga törpeség vírus, mely – neve ellenére – a búzát és az árpát egyaránt megtámadja. Vektorai a különböző gabonalevéltetvek. A búza törpeség vírus kevésbé elterjedt, de nagyon agresszív faj, korai fertőzés esetén a növények akár ki is pusztulhatnak. E kórokozó vektora elsősorban a csíkos gabonakabóca.



A korai vetést csak intenzív technológiával és megfelelő fajtával érdemes alkalmazni, hiszen az említett nagyobb betegség- és rovar-kitettség miatt intenzívebb növényvédelemre, ezen belül korszerû rovar- és gombaölő hatású csávázószerre és sok esetben szárszilárdításra lesz szükség.



Az őszi károsító-kitettség az utóbbi években a normál vetésidő mellett is nőtt, hiszen mostanában többször van hosszú meleg ősz és enyhe tél. Ha az ősz száraz, nagyobb az esélye a korábbi búzavetéseknek, mivel így az állomány ki tud kelni, és tápanyaghoz jut. Így volt ez 2009-ben is: az nyert, aki a vetésidőt előrébb hozta.



Az intenzívebb technológia szükségességét és az említett változásokat figyelembe véve engedélyeztettük Magyarországon a Bayer új négy-hatóanyagú rovar- és gombaölő szeres gabona csávázószerét, mely Yunta Quattro márkanéven ebben az évben kerül piacra.



Köztudott, hogy a csávázás a növényvédelmi eljárások közül a legcélzottabb, ugyanakkor a környezetet legkevésbé terhelő, illetve veszélyeztető. Alkalmazásával megvalósítjuk a prevenció elvét is, ami a növényvédelem egyik legfontosabb szabálya.



Az új csávázószer jól illeszkedik a Bayer fenntarthatósági programjába. A Yunta Quattro négy kiváló hatóanyagot tartalmaz sok munkával meghatározott arányban. Két rovarölő alkotója a Poncho-ból ismert klotianidin, és a jól bevált imidakloprid. Gombaölő komponensei sem ismeretlenek: az 1988 óta sikeres tebukonazolt a Folicur, Falcon, Prosaro, Lamardor képviseli, a fuzárium elleni hatékonyságáról ismert protiokonazol pedig a Prosaro-ban és a Lamardor-ban szerepel.



Miért kell a Yunta Quattro-ba négy hatóanyag? A fungicid hatóanyagok szinergista módon mûködnek együtt, mint ahogy ez a Prosaro és a Lamardor esetében már bebizonyosodott. A rovarölő komponensek is jól kiegészítik egymás hatásspektrumát, erősítik egymás hatását olyan nehezen leküzdhető kártevők ellen, mint a kabóca, vagy a csócsároló. Így az új kombináció teljes hatású az összes fontos csávázási betegség és ősszel fellépő rovarkártevő ellen.



A Yunta Quattro hatásspektruma tehát mind a betegségek, mind az őszi rovarkártevők vonatkozásában teljes. Az ősz folyamán biztos és tökéletes védelmet nyújt a vírusvektor levéltetvek, kabócák ellen, illetve a talajlakó kártevők és a csócsároló ellen is. Mind a négy hatóanyag szisztemikusan mozog a növényben. A mag felszínéről a gyökérzónába jutó inszekticid hatóanyagokat a gyökerek felszívják, s az „együtt nő” a csíranövénnyel, belülről védve azt a vektorok támadásától. A Yunta Quattro rovarölő hatékonysága 7-9 hétig komplett, ami a korai vetéstechnológia esetén is maximális védelmet garantál a teljes őszi időszakra.



Megelőző hatásának köszönhetően a károsítók által okozott stresszt tökéletesen kikapcsolja (anti-stressz készítmény). Állományunk így jobban ellenállhat a szárazságnak, vagy az extrém hőmérsékleteknek, összességében mindez nagyobb terméshez és jobb minőséghez vezethet.



A Yunta Quattro engedélyezett dózisa 1,8-2,0 liter vetőmag tonnánként. Korai vetés és maximum 200 kg/ha búza vetőmagnorma esetén a dózis 2 liter / tonna. Ennél nagyobb vetőmagnorma (pl. 250 kg/ha, vagy több) esetén a dózis 1,8 liter/tonna. Őszi árpánál 200 kg/ha vetőmagnormáig 2,0 liter/tonna a helyes dózis. A Yunta Quattro bármely csávázógéppel, a szokásos 10-20 l/t csávázólé alkalmazásával felvihető. Színező adalék hozzáadása szükségtelen, a viszonylag nagy dózisnak köszönhetően kiválóan fest.



Az intenzív őszi búza és őszi árpa technológiába illeszkedő új csávázószer alkalmazásával igen hatékonyan, fenntartható módon, ugyanakkor gazdaságosan védekezhetünk a betegségek, vírusok, és rovarkártevők ellen. Nagy előnye, hogy segítségével az őszi vírusbetegségek fellépését teljes mértékben megelőzhetjük, míg ha a levéltetvek vagy kabócák ellen permetezéssel igyekszünk védekezni, tökéletes védelmet soha nem érhetünk el. A Yunta Quattro-val elegendő hatóanyagot juttatunk ki ahhoz, hogy nehezített viszonyok között, nagy fertőzési potenciál esetén is biztonságos hatású legyen. Az eredmény egy kártételtől mentes egészséges állomány betelelése, ami a nagy termés és kiváló minőség lehetőségét foglalja magában.



Kérem a kedves olvasót, hogy forduljon bizalommal a Bayer kiváló, új csávázószere felé, és vessen már 2011 őszén Yunta Quattro-val kezelt búzát vagy árpát. A kedvező tapasztalat a legjobb meggyőző erő.



Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Dobogós helyen a KWS kalászosok

Dobogós helyen a KWS kalászosok

A KWS által nemesített őszi búza és őszi árpa fajták a tavalyi évtől közös portfólióból érhetőek el Magyarországon, így termelőink ezentúl egy helyen...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!