2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Déli Farm Kft. - A kereskedelem mellett jól megfér a kutatás

Agro Napló
Az év középvállalkozása kategóriában kapta meg Csongrád megyében, a Délmagyarország napilap által alapított Presztízs díjat a Déli Farm Kft. A szegedi cég több területen is meghatározó piaci szereplõvé vált, és határokon túli kapcsolatai is egyre erõsebbek.  

A Déli Farm Kft. 1990-ben alakult a Boscoop állami vállalat utódaként, amely a 70-es és 80-as években az országban az agrárium első számú szaktanácsadással foglalkozó vállalata volt. Palotás Sándor, a társaság ügyvezető igazgatója, aki a Boscoopnál dél-magyarországi területi igazgató volt, azért alapította meg az önálló céget a régi profillal, hogy a szellemi kapacitás az anyacég széthullása után se vesszen el. Az eredmények az ő elgondolását igazolták: 20 év alatt a cég folyamatosan fejlődött, mára évi 2 milliárd forintos árbevételt produkál. Az alapításkori társak időközben „elfogytak”, ma a Déli-Farm egy családi vállalkozás, melynek ügyvezetése kettős: Palotás Sándor és ifj. Palotás Sándor.




 

 



A cég eleinte csak egy profillal rendelkezett – a szarvasmarha-tenyésztéshez kapcsolódó takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott –, ma viszont már több lábon áll. Miután az alaptevékenységhez a kezdetektől fogva hozzátartozott a takarmányokkal, tejpótló tápszerekkel, ásványi és vitaminkiegészítőkkel, valamint szarvasmarha-szaporítóanyagokkal való kereskedés, a Déli-Farm ebbe az irányba tette meg az első jelentős lépéseket.



A későbbi elmozdulásban annak is szerepe volt, hogy a régi termékcsoportokon túl igyekeztek a gazdaságokat teljes körûen kiszolgálni, már régóta forgalmaztak minden, az állattenyésztéshez és -tartáshoz kapcsolódó eszközt, például villanypásztorrendszereket, farmtechnikai, állatápolási kellékeket – ez az utóbbi években már önálló üzletággá fejlődött. A hagyományos kis- és nagykereskedelem mellett folyamatosan fejlesztik webáruházukat – és külföldi kapcsolataikat is. Temesváron a közeljövőben nyitják meg legújabb kisáruházukat.





A Déli Farm Kft. az innovációban is éllovas. A Food Analytica Kft-vel közösen olyan kutatás-fejlesztési programot indítottak el, amelyben likopint vonnak ki a paradicsomtörkölyből. Ezzel a fejlesztéssel új kapuk nyílhatnak meg a takarmány-, az élelmiszer- és kozmetikai iparban, valamint a gyógyszerkutatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!