Bogballe: az egyszerû a legjobb!

Agro Napló
2011-ben is várhatóak újdonságok a dán Bogballe faluból, ilyen újdonság a nagyobb emelõképességû BXL 1300 típusú Big-Bag emelõ daru (melynek a traktorra való felszerelése 20 cm-rel kisebb súlypont hátratolódást okoz a mûtrágyaszórónál, mint az elõzõ daru), az L2W súlymérõs mûtrágyaszóró megjelenése a kínálatban (775–2050 literes tartály), a tovább egyszerûsített kalibrálási eljárás (készletben mérõzsák, mérleg, számológép, jegyzetpapír képlettel), az ISO BUS megjelenése a súlymérõs szóróknál és hogy már a legkisebb szórók is rozsdamentes szórótárcsákkal rendelkeznek.


 

A folyamatos fejlesztés, tökéletesítés eredményeképp a Bogballe termékei folyamatosan a mûtrágyaszórók élvonalában vannak. Néhány gazda a tapasztalatait meg is osztotta velünk:




Tapasztalat, vélemény 



- A gazdaság összesen mintegy 150 ha területettel rendelkezik, ahol kalászosok és kukorica termesztése a jellemző. 



- Jellemzően 6-700 l-es Big-Bag-ből töltjük a mûtrágyaszórót, amihez a tartályméret jól igazodik. 



- A mûtrágyaszóróval maximálisan elégedettek vagyunk, a pontosság és az egyenletesség tekintetében semmiféle kivetnivalót nem találhatunk, a szóráskor GPS-es sorvezetőt használunk. A beállítása egyszerû, gyors, különösebb szakértelem nélkül is könnyedén elvégezhető. 



- Mustár zöltrágyaként történő vetéséhez az idén kipróbáltuk az aprómag betét behelyezésével a mûtrágyaszórót, ahol a beállított mennyiség kiszórásához (20 kg/ha) 1,5-es állást választva, egyenletesen szórtunk 15 m-re. A szórási táblázatot egyébként a cég üzletkötője küldte meg részünkre, de mint mondta bármilyen szórási táblázat gyorsan megtalálható a gyár honlapján. 



- A gépről azt tudom elmondani összességében, hogy nagyon jó választás volt.

 

 

 






A tulajdonosról: a Kevermesen található családi vállalkozás 600 ha-on gazdálkodik. Fő tevékenységük a szántóföldi növénytermesztés, melyen belül elsősorban árpát, búzát, repcét, kukoricát termesztenek.



Tapasztalat, vélemény:



2007 év végén vásároltuk a Bogballe M2W Plus típusú mûtrágyaszórónkat géptámogatás keretében. A mûtrágyaszóró 2550 l-es, munkaszélessége maximum 24 m. Ez a típus rendelkezik súlymérővel, valamint Calibrator Uniq számítógéppel. A vásárlás idején a forgalmazó Szegána Kft. – akció keretében – a súlymérős mûtrágyaszórókhoz adott egy Teejet CenterLine 220 GPS sorvezetőt is. 



- Tapasztalataink igen kedvezőek a mûtrágyaszóróval kapcsolatban. Ezzel a géppel végezzük a saját területeink alap- és fejtrágyázását és bérmunkázunk is. Elsősorban magyar és osztrák gyártású mûtrágyákat szórunk. Eddig összesen kb. 3500 ha területen dolgoztunk vele. 



- A mûtrágyaszóró kezelése, beállítása könnyen megtanulható, karbantartása is egyszerû. A korábban használt más márkájú szóróhoz képest sokkal egyenletesebben és pontosabban juttatja ki a mûtrágyát. Ez köszönhető a négyszeres átfedéssel dolgozó rendszernek, valamint a precíz beállítást lehetővé tevő számítógép és súlymérő rendszer kombinációjának. 



- Fontos számunkra, hogy a munka során a kiegészítőknek köszönhetően (számítógép, GPS) több területre és pontosan tudjuk a mûtrágyát kiszórni. 



- Mûszaki gondunk a mûtrágyaszóróval eddig nem volt. A festése tökéletes, csak a lapátokról koptatta le a mûtrágya. 



- A forgalmazóval a kapcsolatunk jó. Ha problémánk, kérdésünk volt, szinte azonnal reagáltak és segítettek a megoldásban. 



- Összességében úgy gondolom jól döntöttünk a Bogballe választásakor.

 

 

 






Tapasztalat, vélemény 



- A gazdaságunkban 100 ha-os területeten kalászos, kukorica és napraforgó termesztésével foglalkozunk. 



- A mûtrágyaszóró vásárlását megelőzően egy McCORMICK C-Max 100 traktort és egy Mascar Maxi szemenkéntvetőt is vásároltam a Szegána Kft-től, de már ekkor beszélgettünk a Bogballe szóróról, melyből egy régebbi modell a szomszédomban is hosszú évek óta dolgozik. 



- Az előző mûtrágyaszóróhoz képest a változás ég és föld. A gép pontosságával, szórásképével teljesen elégedett lehetek, ha a kijuttatott menynyiség pontosságával nincs valami rendben, azt az MTZ rovására írhatjuk, mivel a domborzat, vagy a talaj adott esetben nem teszi lehetővé a sebesség tartását. Az elektromos szabályzás beszerelésével ez a kérdés kiküszöbölhető, melynek a lehetősége megvan a gépen, ezen még gondolkozom. 



- A gép kezelése egyszerû, a hajtómûve karbantartásmentes, a festése remek, eddig semmiféle problémám nem volt a géppel. A kalibrálás a géphez adott szettel könnyen elvégezhető csak egy pontos mérlegre van szükség. (Forgalmazó: 2011-től a mérleg a hidraulikus szabályzású gépeknél alapfelszereltség.) Mi a gyakorlatban a szórási táblázat segítségével állítjuk be a mûtrágyaszórót, úgy vagyunk vele, hogy az első tábla kiszórását követően szükség szerint pontosítunk rajta. 



- A géptől azt kaptuk, amit vártunk tőle, nem bántam meg a választásom.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!