2024. május 5. vasárnap Györgyi

Ebben az évben is Pioneer kukoricahibridekkel

Agro Napló
Hibridajánlatunkban kitüntetett szerepe van a FAO 300 elsõ felébe tartozó, korai hibrideknek. Ez az éréscsoport igen fontos Magyarországon, ezek közül kerülnek ki legnagyobb részben az õszi kalászos elõveteménynek szánt hibridek. Három nagy termõképességû, az utóbbi években bevezetett, gyors vízleadó képességgel rendelkezõ hibridet ajánlunk termelõinknek ebben a szegmensben: a PR38A79-et, a P9400-át és a P9578-at.  

A három korai hibrid fontosabb jellemzői: 





 PR38A79 – FAO 310

Az átlagos vagy átlag alatti termőhelyekre ajánlott, nagyon jó stressztûrő hibrid. Elsősorban adaptációs képességét, termésstabilitását fontos kiemelni. 2007-ben az MgSzH regisztrációs kísérleteiben 15,6%-kal (910 kg-mal!) múlta felül a sztenderd fajták átlagát, miközben betakarítási vize az egyik legjobb volt. Már két éve szerepel a köztermesztésben, egyre nagyobb területen kerül elvetésre. Agronómiailag stabil, erős szára és gyökérzete van. Csőmagassága ideális, csőegészsége nagyon jó. Mûtrágyázási kísérletekben fokozatos terméstöbblettel hálálta meg az emelt mûtrágya dózisokat, jó a tápanyag-reakciója. Stressztûrő képességét jól mutatja, hogy a mûtrágyázási kísérleteinkben (Debreceni Egyetem) a mûtrágya nélküli kontroll parcellákon a PR38A79 adta a legnagyobb termést. Magyarország termőtájain mindenhol sikerrel termeszthető, de különösen a stresszes helyszíneken emelkedik ki termésével.

 




A PR38A79 megbízhatóan terem a szélsőséges körülmények között is

 



P9400 – FAO 320

Az átlagos és átlag feletti termőhelyekre ajánlott, nagyon jó termés-víz aránnyal rendelkező hibrid. Koraisága, gyors vízleadása miatt őszi kalászosok előveteményének tökéletesen megfelel. Az MgSzH vizsgálataiban több mint 400 kg-mal múlta felül a sztenderd hibridek átlagát két év (2007 és 2008) átlagában. Fontos jellemzője a sûríthetősége, tőszámkísérleteinkben a legmagasabb tőszámokra is terméstöbblettel reagált. Korai vetésre is alkalmas, rendkívül gyors a korai fejlődési erélye.

 




A P9400-át az átlagos és átlag feletti termőhelyekre javasoljuk

 

 

P9578 – FAO 320

Magyarország minden termőtájára ajánlott új, jelentős genetikai előrelépést mutató hibrid. Az MgSzH fajtaminősítő vizsgálataiban 2008-ban és 2009-ben minden egyes FAO 300-as sztenderd hibridet megelőzött termésével, ugyanakkor valamennyi FAO 300-as sztenderd hibridnél alacsonyabb volt betakarításkori szemnedvessége. Termésbiztonsága folytán mind a száraz, mind a csapadékos évjáratokban egyformán jól szerepel! Generatív típusú, jó körülmények között dupla csöveket hoz, mellyel rekordokat képes teremni. Agronómiai tulajdonságai kedvezőek, szára, gyökere erős. Az elmúlt évben már szerepelt a köztermesztésben, nagyon jó termesztési tapasztalatokkal. Érésideje, betakarításkori víztartalma a FAO 300 első felére jellemző, ugyanakkor termése már a FAO 300 végi hibridekkel veszi fel a versenyt! E tulajdonsága miatt nagy jövő előtt áll!

 




A P9578 rendkívül generatív, gyakran hoz két csövet

 

 





A FAO 300-as éréscsoport második felének Pioneer ajánlata



PR37N01 – FAO 380

A PR37N01 a Pioneer legnagyobb területen termesztett hibridje, 2008-as piaci bevezetését követően gyorsan elterjedt a köztermesztésben, köszönhetően termésbiztonságának, megbízhatóságának és termőképességének. A PR37N01 kihagyhatatlan a vetéstervből, minden gazdaságba vezérhibridnek ajánljuk, hiszen az elmúlt eltérő évjáratok mindegyikében bizonyította, hogy lehet rá számítani bármilyen is legyen az előttünk álló év! (1. ábra)

 


 




Az N01 a termésbiztonság példaképe

 

 

Az N01 az agronómiai tulajdonságokat tekintve is nagyon jó választás! Szára, gyökere erős, megdőlésre nem hajlamos. Nagyon jól sûríthető, szántóföldi tapasztalatok és tőszámkísérleteink szerint is a magasabb tőszámokra terméstöbblettel reagál. Korai fejlődési erélye gyors, ezért alkalmas korai vetésre is. Tipikusan zöld száron érő hibrid, ezen tulajdonsága miatt jól viseli a szemkitelítődés idejében esetlegesen előforduló aszályos időjárást.





P9494 – FAO 390

A P9494 2010-ben került először a piacra, már ekkor olyan sokan választották, hogy értékesítésének első évében bekerült az első tíz legnagyobb területen termesztett hibrid közé (Kleffmann 2010). Az MgSzH fajtaminősítő kísérleteiben mindkét évben (2008 és 2009) abszolút első helyen végzett az éréscsoportjában (31-es és 32-es csoport), maga mögé utasítva az összes vizsgált hibridet!



A sztenderd hibridek átlagát óriási különbséggel haladta meg: 2008-ban több mint egy tonnával, 2009-ben pedig 800 kg-mal! 2010-ben bekerült a GOSZ-VSZT kukorica posztregisztrációs kísérletekbe ahol szintén hozta a formáját és ismét minden hibridet maga mögé utasított! A Pioneer nagyüzemi kísérleteiben is a legjobb FAO 300-as kukorica volt, ez látható a 2. ábrán.

 


 

 



FAO 400-as csoportban két hibridet szeretnénk a gazdálkodók figyelmébe ajánlani

 

PR36V52 – FAO 430

A 2007-es szélsőséges aszályban az abszolút első helyezett volt az MgSzH másodéves fajtajelöltjei között az éréscsoportjában. Termése 1400 kg-mal (!), 20%-kal múlta felül a sztenderd fajták átlagát, miközben betakarításkori szemnedvessége 0,82%-kal alacsonyabb volt. Gyors kezdeti fejlődési erélylyel rendelkezik, korai vetésre is alkalmas. Termés-szemnedvesség aránya új kategóriát jelent a FAO 400-as csoportban. Jó adaptációs tulajdonságainál fogva széles körben sikerrel termeszthető. Kiemelkedően jó az aszálylyal és a hőséggel szembeni ellenálló képessége. Széles levelei jól lefedik a tenyészterületet, nagy asszimilációs felületet biztosítanak számára.



PR36V74 – FAO 480

Az idei évben kerül bevezetésre ez az új, nagy termőképességû hibrid. Tenyészideje a FAO 400-as éréscsoport végén van, rekordtermésre képes, az egyik legnagyobb genetikai potenciált testesíti meg. Agronómiai tulajdonságai közül ki kell emelni csőegészségét, szárszilárdságát, gyökérerősségét. A nagy terméspotenciálja tehát kedvező kórtani és agronómiai tulajdonságokkal párosul. Érésideje folytán inkább az ország déli kukoricatermő vidékére ajánljuk, oda ahol ki tudja használni a rendelkezésre álló hőösszeget. Ezeken a termőhelyeken számíthatunk magas terméspotenciáljára. A 2010-es Pioneer nagyüzemi kísérleteiben a V74 adta a legmagasabb termést a betakarításra került valamennyi kísérletünk átlagában. A korábbi években még a termékfejlesztési kísérleteinkben is hozzá fûződtek a legnagyobb termések, már 2009-ben is kiemelkedett a saját teszteléseinkben.

 

Kedves Gazdálkodó!

Hibridjeinket érintő részletesebb információkért és helyi terméseredményekkel kapcsolatban keresse területileg illetékes Pioneer agronómus kollégáinkat, akik szívesen állnak rendelkezésére!





Fábián László • termékmenedzser




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!