2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A legjobbat kínálják a mezõgazdaságnak és az erdészetnek

Agro Napló
A kecskeméti székhelyû Valkon Kft. forgalmazza az olasz SEPPI gyár termékeit. Az immáron hetven esztendeje alapított bolzanoi családi vállalkozás a kezdetekben a szõlõültetvények számára gyártott gépeket, a hetvenes évek elejétõl azonban kizárólag szárzúzókat és erdészeti gépeket gyárt.  

Sokrétû és minden részletre kiterjedő tapasztalataikat felhasználva fejleszti és gyártja termékeit az olasz cég, amelyet „A legjobbat adni a mezőgazdaságban és erdészetben” mottójukban fogalmaznak meg, és ez egyben a minőségpolitikájuk alapja is. A felhasználók igényeit folyamatosan figyelve évente 3–4 különböző prototípust terveznek, illetve próbálnak ki. A vágástéri hulladék összegyûjtésére speciális megoldást kínál új gépük, a Midiforst Drago, amellyel az alábbiakban ismertetjük meg olvasóinkat.



A Seppi Midiforst Drago első prototípusa öt éve készült el, – a továbbfejlesztett és már sorozatgyártásra alkalmas, végleges változatát olyan igények kialakítására fejlesztették ki: mint a vágástér tisztításának megoldása, a lehető legtöbb hulladékanyag összegyûjtése, az ágak illetve gallyak költséghatékony összegyûjtése és a területről való lehordása, az álló bozótos illetve bokros területek kitisztításakor a mulcs összegyûjtése, az összegyûjtött anyag további felhasználásra való alkalmasságának biztosítása, és nem utolsósorban a környezet illetve a természet védelme.





A gép mûködtetése közben a traktor után kapcsolt zúzó elvégzi az aprítást, és speciális toronnyal továbbítja a mulcsot a zúzó után kapcsolt pótkocsiba. A gép tervezésekor a bevált Seppi Midiforst erdészeti zúzót vették alapul: hajtását kardántengelyről kapja, a rotort pedig két oldalon összesen tíz ékszíj hajtja. A Drago speciális rotorja erdészeti fix késekkel és lengő kalapács késekkel szerelt. A fix kések végzik a vágást, míg a lengő kalapácsok légáramlatot keltenek, és továbbítják az anyagot a felhordó szalaggal szerelt toronyhoz. A bordás felhordó szalag viszi a mulcsot tovább, illetve légáramlatot is kelt a tornyon belül, így segítve az anyag továbbhaladását. A felhordó szalag hidromotorral hajtott, amelynek fordulatszámát átfolyás-állító csavarral egyéni igényeknek megfelelően lehet beállítani.

 


 

 





A Midiforst Dragot a következő technikai paraméterek jellemzik: az anyag kilépési magassága 225 cm, és a torony csúcsánál szögben állítható kifúvó csőrrel pontosan állítható a pótkocsiba érkezés iránya.



A gép munkaszélessége 200 cm, (teljes szélessége 233 cm), tömege 2200 kg, teljesítmény igénye 150–200 LE. A vágás magassága a traktor 3 pontjának és a támgörgők magasságának állításával szabályozható.



A zúzó házának hátsó részére visszatartó fogak szerelhetők, amelyek (gereblyéhez hasonlóan) a földön fekvő anyagot nem engedik kifordulni a házból, – így a területen fekvő hulladék veszteség nélkül összegyûjthető. A gép haladási sebessége 1–5 km/h – a terület jellegétől és az aprítandó anyag paramétereitől, tulajdonságától függően. A pótkocsi ürítése hidraulikusan történik.





Az erdészeti kiközelítőkkel végzett vágástéri hulladék összegyûjtése viszonylag drága. Fontos cél tehát az ágak és gallyak anyagának minél kisebb frakcióra illetve térfogatúra történő átalakítása.



A Drago ezt a feladatot is kitûnően megoldja.



Speciális, páncélozott hassal és erdészeti köpenyekkel szerelt traktorral meghajtva nem csak vágásterek tisztítása, hanem álló bozótosok, cserjések tisztítása is elvégezhető. A maximálisan aprítható anyag átmérője 15 cm. A géppel természetesen nem lehet pontos aprítékméretet előállítani, vagyis erőmûvi értékesítéskor szükség van utóaprításra.



A bő negyven országba exportáló, évi kétezer gépet gyártó Seppi termékeit a hazai vásárlók a Valkon Kft.-től szerezhetik be, ahol a cég munkatársai minden részletre kiterjedő információkkal, és készséggel állnak az érdeklődők, vásárlók rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktoros homlokrakodók

Traktoros homlokrakodók

Európában a mezőgazdasági rakodási munkák nagyobbik részét a traktoros homlokrakodók végzik. A családi kisgazdaságok szinte mindegyikében megtalálható...

Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!