2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Efficient Power technológia a CASE IH erõgépekben

Agro Napló
Prága adott otthont a CASE IH szeptember 6–7. között megrendezett sajtótájékoztatójának. A nagyszabású nemzetközi rendezvényen mintegy 100 újságíró vette szemügyre a gépújdonságokat, köztük az Agro Napló munkatársa is.  

A rendezvény második napján a meghívottak egy Prágához közeli helyszínen, szántóföldi körülmények között ismerkedtek meg a CASE IH legújabb fejlesztésû EfficientPower technológiával ellátott erőgépeivel. Ezt a technológiát 2011-től kezdődően vezeti be a gyártó minden 130–600 Le kategóriába tartózó traktoraiba. Fontos megérteni, hogy az EfficientPower nem csak egy mûszaki alkotóelem, vagy alkatrész, hanem sokféle mûszaki rendszerek összessége (SCR technológia, APM menedzsment, AFS rendszer, MultiConrol kartámasz, ICP vezérlőegység).

 


 





A csoportokra bontott sajtóképviselőknek elsőként az új generációs nagytraktorokat, a QUADTRAC és STEIGER erőgépeket mutatták be. A QUADTRAC széria 4 modellből áll, és a maximális motorteljesítményt tekintve 502-től 670 Le-ig terjed. A legnehezebb talajviszonyokhoz szánt traktort négy független felfüggesztésû gumihevederes járószerkezettel látták el, mely mindenkor egy optimális vonóerő és talajkapcsolatot biztosít, minimális talajnyomással párosítva.



A STEIGER szériát összesen 6 modell alkotja, ahol típustól függően 391-től 670 Le-ig terjed a maximális motorteljesítmény. Mind a STEIGER, mind a QUADTRAC motorja az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel ellátott technológiát alkalmazza a legalacsonyabb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás érdekében. A CASE IH továbbfejlesztette a Surveyor kabint, ami rugózott változatban is elérhető. További kényelmi funkció az 40 fokban elfordítható ülés, ami egy ergonomikus 180 fokos kilátást biztosít. További kényelmi funkció a MultiControl kartámasz, melynek segítségével a leggyakrabban használt funkciók könnyen elérhetők. A kartámasz részét képezi az integrált AFS Pro 700 színes kijelző is, ami az üléssel együtt mozog. Minden STEIGER és QUADTRAC erőgépet felszereltek egy automatikus termelékenység vezérléssel (APM), ami aszerint állítja be a motorfordulatszámot és sebességváltó áttételt, amely a traktor maximális hatékonyságához és kezelhetőségéhez szükséges.

 


 





A nagytraktorokat követően bemutatták az újgenerációs MAGNUM erőgépeket is, melyek hasonlóan a korábbi gépekhez, szintén az EfficentPower technológiát alkalmazzák. Az öt új modell mindegyike a Power Management rendszerrel szerelt (több, mint plusz 35 LE teljesítmény biztosítása), így a legkisebb MAGNUM 235 már 274 LE teljesítményre, míg a MAGNUM 340 389 LE csúcsteljesítményre képes. A Surveyor kabin nagyságának köszönhetően kitûnő kilátást biztosít a pilótának. Kényelmi funkció az AFS Pro 700 kijelzővel szerelt MultiControl kartámasz, ami minden nagy ­teljesítményû CASE IH traktorban standard kivitel.

 


 





A PUMA CVX széria sikerének köszönhetően a CASE IH három további modellel egészíti ki a meglévőket: PUMA 130 CVX, PUMA 145 CVX és PUMA 160 CVX.



Az erőgép szíve egy 6.7 literes, 6 hengeres common-rail turbódízel motor, amit szintén a Power Management rendszerrel láttak el. A rendszer további 30 lóerő többletet képes biztosítani a legfelső négy fokozatban szállításhoz, valamint TLT-vel végzett munka esetén, anélkül, hogy a hajtásláncot túlterhelné. A három új Puma az első olyan Case IH traktor, amiket standard kivitelben szereltek az új EfficientPower technológiával. A vezető kényelmét szolgálja a MultiControl kartámasz és az integrált vezérlőpanel (ICP).

A könnyen kezelhető, érintőgombos ICP egység segítségével számos fontos funkció vezérelhető. Az új Puma modellek – hasonlóan az előzőekben leírtakhoz – az AFS rendszerrel szereltek. Itt lehetőség van választani a kartámaszba integrált AFS Pro 300 vagy a külön egységként beszerelt AFS Pro 600 színes kijelzős monitor között.



A St. Valentin gyáregységben gyártott új PUMA modellek már 2010 őszétől elérhetők, míg 2011-től már az EfficientPower technológiát alkalmazó típusok gördülnek ki a gyártósorról.





Képgaléria

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!