Pioneer új kukoricahibridek - egyre nagyobb ­területen

Agro Napló
A Pioneer az elmúlt években is számos új hibridet vezetett be a magyar piacra. A hazai kutató és nemesítõ állomás létrehozásával a termõképesség javítása mellett még inkább a hazai viszonyokhoz jobban alkalmazkodó hibrideket tudtunk a kukoricatermesztõknek ajánlani. A 2007-tõl piacra került hibridjeink teljesítményét és termésbiztonságát elismerve a gazdálkodók mind nagyobb számban választják az új generációs Pioneer kukoricákat. Cikkünkben ezekre az immár jelentõs szerepet betöltõ új hibridjeinkre szeretnénk rávilágítani, annak apropóján is, hogy már hozzáférhetõek a Kleffmann piackutató vállalat munkájának eredményei.  

Nemrég került napvilágra a Kleffmann piackutató cég 2010. évi kukoricára vonatkozó piacelemzése, mely szerint a Pioneer továbbra is a meghatározó vállalat a nemesítők közül, stabilan őrzi piacvezető szerepét. A legjobb visszajelzés azonban a nemesítői munka felé, hogy idén az első tíz legnagyobb területen termesztett hibrid közül 6 Pioneer! (1. ábra)

 


 





A PR37N01-es hibrid, amely mindöszsze 3 éve szerepel a piacon, mára a legnagyobb területen termesztett Pioneer kukorica lett. Az első 10 közé bekerült továbbá a P9494 is, amely még csak az első évét tölti a köztermesztésben, hivatalos MgSzH eredményei azonban annyira meggyőzőek voltak, hogy sokan döntöttek mellette.



Ha megnézzük az első tíz hibrid „életkorát”, azaz mióta szerepel a termesztésben, azt tapasztalhatjuk, hogy a két legfiatalabb hibrid az N01 és a P9494. A hazai gazdálkodók bizalma nőtt tehát a Pioneer új genetikái iránt, ezek a korszerû hibridek nemesítésénél a termésbiztonság, a termésstabilitás kerül egyre inkább előtérbe.



Az intenzív nemesítői munka, az innovatív termékfejlesztés elismerése, hogy a Pioneer új hibridjei ilyen mértékben megjelennek a nagy területen termesztett hibridek között.

 


t A PR37N01 csőtípusa – idén is számíthatunk rá!

 



A PR37N01-es hibrid 2008-ban szerepelt először a köztermesztésben, híre azonban már megelőzte, ugyanis a 2007-es extrém száraz évjáratban a kísérletekben bizonyította aszálytûrését (GOSZ-VSZT Kukorica posztregisztrációs kísérletekben 1. hely a FAO 300-as csoportban). 2007 után a különböző évjáratok mindegyikében jól vizsgázott, ennek következtében egyre többen választották és került egyre nagyobb területen elvetésre.





Az N01 sikerének titka éppen e nagyfokú termésbiztonságban rejlik. Mind a száraz, mind a csapadékos viszonyok között megállja a helyét. Magyarország valamennyi termőtájára ajánljuk, legyen az intenzív vagy extenzív termesztési körülmény. Az elmúlt évben a 120 nagyüzemi kísérletünket szétválogattuk termesztési szintek szerint, hogy megnézzük, mely hibridek teljesítenek jól a magas és melyek az alacsony termésszinteken. Általában egy hibrid vagy az extenzív vagy az intenzív körülmények között szerepel jól. Az N01 azonban a termesztési szintek szerint kétfelé válogatott kísérletekben mindkét körülmény között a legnagyobb termést adta a FAO 300-as csoportban. Magyarországi sikerének is ez a fő „titka”, hogy kimagasló termőképességére minden termesztési körülmény és minden időjárási szélsőség mellett számíthatunk! Az N01 esetében további piaci bővülésre számítunk, ajánljuk minden gazdaságba vezérhibridként. Az idei év szántóföldi szemléin tapasztaltak is azt támasztják alá, hogy jól döntött, aki az N01-et választotta.



Az idei évben szerepelt először az ajánlatunkban a két új FAO 300-as hibridünk a P9578 (FAO 320) és a P9494 (FAO 390). Mindkét hibrid kimagaslóan szerepelt a hivatalos regisztrációs kísérletekben, 2008-ban és 2009-ben is (2-es és 3-as ábrák).

 


 


 

 

A P9578 a FAO 300-as csoport első felében érik, gyors vízleadása és nagy termőképessége miatt az egyik leggazdaságosabban termeszthető kukorica. Ahogy a hivatalos eredményein látszik a FAO 300-as csoport valamennyi sztenderd hibridjét megelőzte termésével, miközben betakarításkori szemnedvessége valamennyi sztenderd hibridnél alacsonyabb volt! Magyarország valamennyi kukorica termőhelyére ajánljuk, mindenhol megállja a helyét.



A P9494 a FAO 300-as csoport végén érik, az MgSzH regisztrációs kísérletekben mindkét évben maga mögé utasította az öszszes csoportjában elvetett hibridet.



A gazdálkodók részéről már idén jelentős kereslet volt iránta, melynek köszönhetően bekerült az első tíz legnagyobb területen termesztett hibrid közé. Az idei szántóföldi bejárások alkalmával is nagyon kedvező kép alakult ki róla, sok helyen rekordtermés látszik rajta. Csőtípusa egyedi, más hibridektől könnyen megkülönböztethető. Vastag, hengeres, nem elkeskenyedő, 16-18 szemsorral bír. Nagyméretû, hosszú mélyen ülő szemei vannak, a szemek felületén a kupanyom mély.

 


P9494 csőtípusa: vastag hengeres, 16–18 szemsor, hosszú mélyen ülő szemek

 





A következő vetési szezonban a kukoricát tekintve egy további új hibridet fogunk bevezetni. Ez a kukorica a PR36V74, FAO száma 480. A kísérleteinkben szinte mindenhol elvetésre került, ezért a betakarításos bemutatókon érdemes lesz figyelmet szentelni rá. A FAO 400-as csoport második felében érik, nagy termőképességû, kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságokkal rendelkező hibrid, termékfejlesztési kísérleteinkben a legnagyobb termést adta a FAO 400-as csoportban.

 


 





Az idei évben indítottuk el a Pioneer Portfólió Farmok kísérleti rendszert. Ezekben a kísérletekben a megszokott hibrid összehasonlítások mellett különböző agronómiai kísérletek lettek beállítva, úgymint: tőszám, vetésidő és tápanyag-utánpótlási kísérletek. A Pioneer Portfólió Farmok első számú célja, hogy Önöknek minél több és megbízhatóbb eredménnyel, információval tudjunk szolgálni a termékeinket illetőleg. A különböző hibridek így egy helyszínen különböző technológiák mellett is láthatóak, már szemre is észrevehetőek a különbségek, mit jelent például egy adott hibridnél a vetésidő vagy a tőszám változtatása. Természetesen a terméseredmények lesznek majd az igazán fontosak, melyeket meg fogunk osztani a gazdálkodókkal.





Fábián László • termékmenedzser


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?