DEKALB - amiért optimisták lehetünk

Agro Napló
Bizonyára sokan emlékeznek az egyik, már korábban megjelent írásunkban elhangzó mondatra: „Amiért mi, itt a Monsanto-nál igazán optimisták lehetünk, az az a folyamatosan fejlõdõ genetikai háttér, mely minden évben erõsödik, fejlõdik…”  

Most, miután valamennyi szántóföldi fejlesztési kísérletünket betakarítottuk és az eredményeket feldolgoztuk, optimizmusunk a megújult DEKALB hibrid repce portfoliónkban nemhogy töretlen, de tovább erősíti hitünket abban, hogy ma Magyarországon a legtöbben – és egyre többen – nem véletlenül választanak DEKALB repcét területükre. Külön ki kell emelnünk új DK EXQUISITE hibridünk felülmúlhatatlannak tûnő betegség – főként Sclerotinia – toleranciáját, a fertőzéseknek legjobban kitett helyeken is. (lásd az alábbi képeken)

 


 

 

Egyrészt ennek köszönhetően, másrészt egyedülálló elágazó képességéből adódóan messze a legjobb volt az idei kísérleteinkben, szinte lekörözve a legfőbb versenytársakat is. (1., 2., 3. ábra)

 


 

Rekorderként számon tartott, a hazai hibrid piacon abszolút piacvezető EXOCET teljesítményével lényegesen jobbnak bizonyult közvetlen – a piacon szintén közkedvelt – versenytársaival szemben. (4., 5., 6., 7. ábra )

 




 

 

Az EXOCET harmonikus tulajdonságait minden lehetséges alkalommal kihangsúlyozzuk, így kiváló betegség ellenálló képességét is. Az idei évben kísérleti hálózatunkból a Sclerotinia fertőzésnek legjobban kitett helyszín-felvételezési adatai alapján. (8. ábra )

 


 

 

Megkértük néhány termelő Partnerünket, mondják el véleményüket, tapasztalataikat az EXOCET hibrid termesztésével kapcsolatban:



Béke Agrárszövetkezet • Hajdúböszörmény.

Barkó István • növénytermesztési főágazatvezető 



Melyik DEKALB hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele (t/ha)?

Negyedik éve termelünk repcét, 2009 őszén 330 ha repcét vetettünk, ebből 90 ha-on a DEKALB Exocet hibridjét.

Eddig a repcét 30 ha kivételével betakarítottuk, a belvizes részeken maradt kint. A júl. 24-26 időszakban ismét 80 mm csapadék érkezett, ezért a terület továbbra sem aratható.

Az eddigi átlageredményünk 3,4 t/ha. 



Miben látja a DEKALB hibrid legfőbb értékét /értékeit, ami megkülönbözteti a többitől?

Az Exocet egy erős kezdeti fejlődésû hibrid, erős tőállománnyal képes a télbe menni, jó a télállósága – erős hidegek hatására sem fagy ki, a versenytárs (francia) hibrid erősen megritkult , kifagyott a márciusi határszemlére.

Tavasszal gyors, erős növekedése van – masszív, stabil növényt képez. A versenytárs (francia) repce nagyon vékony szárú volt.

Az Exocet jobban bírta az időjárási körülményeket (pl. szél) 



Kiknek ajánlaná a hibridet?

Mindenkinek, aki , biztonságosan stabil, nagy termést szeretne elérni.

Mi jövőre növelni tervezzük az Exocet területét.





Hernádvölgye MG Szöv. • Hernádnémeti

Soltész István • termelési igazgató



Melyik DEKALB hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele (t/ha)?

Cégünk a Hernád völgyében mintegy 1300 ha-on gazdálkodik, és 350-es létszámú tejelő szarvasmarha telepet üzemeltet.

Az idei esztendőben 130 ha-on termeltünk repcét és ebből

39 ha-on EXOCET hibridet vetettünk.

Az idei Exocet átlagunk 3,87 t/ha. 



Miben látja a DEKALB hibrid legfőbb értékét /értékeit, ami megkülönbözteti a többitől?

Intenzív körülmények között gazdálkodunk, ezért fontos a kiváló genetikai értékû hibridek használata.

Az EXOCETRE a korábbi év saját tapasztalata és kiugró teljesítménye miatt esett a választás. Az intenzív körülményeket maximálisan meghálálta és jól tolerálta az idei gomba fertőzéseket. 



Kiknek ajánlaná a hibridet?

Mindenkinek, aki , komolyan foglalkozik a repcével mert a befektetett költséget busásan visszahozza.





Kulcsárné Ildikó • gazdálkodó

Varjú József • termelésirányító 



Melyik DEKALB hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele (t/ha)?

Az DEKALB EXOCET hybrid repcéjét termesztettem. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján esett rá a választásom. Terméseredményem 3,74 t/ha volt egy új fekvésû 7 ha-os táblámon. A darányi termelési eredmények, és az időjárási körülmények alapján nagyon meg vagyok elégedve a terméseredménnyel. 



Miben látja a DEKALB hibrid legfőbb értékét /értékeit, ami megkülönbözteti a többitől?

Mutatós hibrid, magas növése, sûrû virágzata mindig megkülönböztethetővé teszi a többi repcétől. 



Kiknek ajánlaná a hibridet?

Mindenki számára, aki igényes repce termelőnek tartja magát.





Reménypusztai Kft. • Pécs

Fábián András • termelési igazgató 



Melyik DK hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele?

Az Exocet hibridet termesztettük és 3,3 t termést sikerült betakarítani hektáronként. 



Miben látja az Exocet hybrid legfőbb értékét, ami megkülönbözteti a többitől?

Az idei évben egyértelmûen a Sclerotinia tolerancia . Szerencsére optimális fejlettséggel, ment a télbe, egyöntetû állomány alakult ki, három hétig egyenletesen virágzott, miközben sikerült megvédeni a veszélyeztető károsítóktól. Évek óta kiemelkedő, megbízható termést ad, középérése miatt jól beleillik a vetésszerkezetbe.

A gombás betegségekkel szembeni toleranciája miatt 3 éves forgóban teljes biztonságban termeszthető. 



Kinek ajánlaná a hibridet?

Elsősorban azoknak, akik intenzív, megbízható repcét keresnek, mivel a repce piaci pozíciója szerencsére jelentősen javult az utóbbi években. Gyakorlatilag az egyik legmegbízhatóbb jövedelmezősséggel rendelkező szántóföldi növényünk.







Dá-Vidok Bt. • Drávaszerdahely

Dávid Lajos • ct.

 

10–12 éve szinte megszakítás nélkül minden évben termesztek repcét. Az elmúlt 2 évben nagyon jól szerepelt az Exagone hibrid, de a Monsantos területi képviselő javaslatára tavaly kipróbáltam egy 32 ha-os táblán az Exocetet. Meglepő a különbség a két hibrid között, és bár ősszel a csapadék hiány miatt ritka és talán kissé fejletlen állapotban ment be a télbe tavasszal korai (3,5 q 27% N)mûtrágya hatására nagyon szépen helyre jött és a fejlődése során kitöltötte a számára rendelkezésre álló teret. Betakarítás előtt kaptunk egy komoly jeget, a biztosító 30%-ot vett fel, de így is 2,6 t eredményt sikerült realizálni. Külön szeretném kiemelni, hogy csak ragasztót használtunk a becőkre de aratáskor a kombájn így is lényegesen gyorsabban és könnyebben tudta aratni. Minden kollegámnak csak javasolni tudom még az ilyen gyengébb minőségû drávai homok talajokon gazdálkodóknak is mint mi.







Szabolcski Kft. • Bottykapeterd

Szabolcski István • ügyvezető



Mindig is nyitott voltam az újdonságra, így hát nem volt nehéz rábeszélni, hogy próbáljam meg az új DK hibridet az Exqusite-ot. Talán egy kicsit korán is vetettünk, mondtam a kollégáknak hisz augusztus végén már földbe volt a mag, de nem okozott gondot mert csak az első október eleji kisebb esőre kelt ki, viszonylag egyenletesen a kívánt tőszámnak a 70-75%-a. egy rendkívül gyors fejlődésnek indult, úgyhogy ősszel még le is kellett regulátorozni. Egész évben nagyon szép egészséges tetszetős képet mutatott és ezt a kedvező benyomást az aratás idején is megtartotta mert ez volt az egyik olyan hibridem volt ami állva maradt és ezáltal nagyban megkönnyítette az aratást. Úgy gondolom, hogy jövőre mindenképpen emelni fogom ennek a hibridnek a részarányát és a jó adottságú területeimet ezzel szeretném elvetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén is meggyőző eredmények

Idén is meggyőző eredmények

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!