2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Fajtabemutatóval egybekötött 15. születésnap

Agro Napló
15 évvel ezelõtt, 1995-ben határozta el az anyacég, a Raiffeisen Ware Austria (RWA), hogy céget alapít Magyarországon RWA Magyarország Kft. néven. Fõ tevékenységük akkoriban a vetõmag termeltetés és forgalmazás volt.  

A cég 1998-ban megvásárolta az ikrényi telephelyet, amely nagy lépés volt abban az irányban, hogy akkoriban már egyre jobban szélesedő vetőmag portfoliójukat saját üzemükben dolgozzák fel, valamint a saját terménytárolóik révén a terménykereskedelmük is felvirágozzon.



Ekkortájt már a Dunántúlon több területi képviselőn és viszonteladón keresztül értékesítették termékeiket, ami már a vetőmagon túl a mûtrágyára, a növényvédő szerre, majd nem sokkal később a gázolajra is kiterjedt.



Az ikrényi telepen kívül tulajdonukba került a hatvani telephely is, s ezáltal az északkelet-alföldi régióban is megvetették a lábukat. 2009. elején – immáron Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. néven – Ikrényben megindították a 3 éves telep-felújítási és -korszerûsítési programot, amelynek keretén belül a vetőmag üzemi géprendszerüket és az épületeiket korszerûsítették.



A Raiffeisen Agro Magyarország Kft. 2010-re európai színvonalú, korszerû gépekkel felszerelt teleppel áll partnereik rendelkezésére. Komoly lépéseket tettek a terménykereskedelmük felvirágoztatásában is, ehhez elengedhetetlen, hogy a versenyképes terményárak mellett a cég stabil, megbízható partner a pénzügyi teljesítések terén is.




A vetőmag portfolió folyamatosan bővült, a legjelentősebb magyarországi kultúrákban versenyképes fajtákkal vannak jelen a piacon, – magyarországi integrátorként egyedül – több, mint 20 faj 80 fajtáját képviselik Magyarországon.



– Az egyes növényi kultúrákon belül melyek a legígéretesebb fajtáitok és miért? – kérdeztük Bene Lászlót a cég ügyvezetőjét.

– Cégünk alapításakor kitûzött célunk volt, hogy saját fajtákat tudjunk a partnereink rendelkezésére bocsátani.

A legnagyobb eredményeket a következő kultúrákban értük el: az őszi búzában a Capo fajtánk volt, amely 10 évvel ezelőtt a többi fajtától eltérően kimagasló stabil minőségû termést tudott biztosítani. Ebben a fajtakörben a legújabb nemesítésû fajtáink az Astardo és az Element, amelyek nemcsak minőségben de terméshozamban is versenyképesek a konkurencia fajtákkal.



Őszi sörárpában továbbra is piacvezetők vagyunk a Vanessa névre hallgató fajtával.

 

 


 

 

Nagy lépéseket tettünk az utóbbi 6–8 évben az őszi káposztarepce hibridek honosításában is. Két kiváló fajtát emelnék ki, amelyek az utóbbi három évben minden létező kísérletben rendre az első helyeken végeznek. A Sitro és a Rally hibridekről van szó, melyek nemcsak termőképességben de beltartalmi tulajdonságaikban is a vetélytársaik fölé emelkedtek. A tavaszi vetésû kultúrák közül a Sempol nemesítőház hibridjeit emelném ki (Vlasta, Quintal, Allscor), amelyek versenyképes árakon állnak szemes és silókukoricát termelő partnereink rendelkezésére.

 

 


 

 





Talán kevesen tudják, hogy kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk a Gleisdorfi olajtök fajtáknak és hibrideknek. Öt év alatt piacvezetővé nőttük ki magunkat ebben a szegmensben is.



Természetesen a fent említett kultúrákon túl szinte minden Magyarországon termesztett takarmánynövény vetőmagjaink kiszolgálásában állunk kedves partnereink rendelkezésére.



Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!