Tanulságos Bayer Légyott - Pillanatképek a szarvasi bemutatóról

Agro Napló
A repcében a kora tavaszi regulátorozás szemmel látható eredményt produkált. A szárba induláskor Folicur Soloval történõ másodszori regulátorozás pozitív irányban befolyásolta a repce termésképzõ szerveinek kialakulását.  

A repce a kezelés hatására közvetlenül a talaj felett kezd elágazni, hiszen a tavaszi regulátor a főhajtás növekedését egy rövid időre visszafogja, az ízközöket pedig rövidíti. A végeredmény egy zömökebb, erősebb, egészségesebb állomány, amely több elágazást és azokon több becőt képes kinevelni.

 


 

 

 





Ragyogó, új megoldás a gabonavédelemben



A jelenleg forgalmazott készítmények mellett bemutatásra került a Zantara nevû új, két hatóanyagú kalászos fungicid, melynek hazai bevezetése 2012-ben várható. Az új készítmény bixafént tartalmaz, ami a fungicidek teljesen új csoportját, a második generációs karboxamidokat képviseli. A bixafén hatásmódja teljesen eltérő a triazolokétól vagy a strobilurinéktól, így alkalmas az esetleg rezisztenssé vált gombatörzsek leküzdésére is. A Bayer kutatás eredménye, az új hatóanyag igen fontos tulajdonsága, hogy alkalmazása – akár a strobilurinoknál megismertnél is erőteljesebben – növelheti a termést komplex élettani hatásai által. Egyszerûen mondva, a bixafén segít a napenergia terméssé alakításában.

 

 


 





Permetezzünk vagy ne?



– „A növényvédelem ennél sokkal bonyolultabb” – kezdte permetezés technikai előadását Dr. Mesterházy Ákos akadémikus, a Gabonakutató Kft. tudományos munkatársa.

 


 

 





Ha egy adott fajta hajlamos a megdőlésre, ott célszerû erőteljesebb védelmet alkalmazni, ugyanis a dőlt gabonában a fuzárium gyorsabban terjed, mert hosszabb ideig van a kalász magas nedvességtartalmú, párás környezetben.



A permetezéstechnika egyik kulcskérdése, hogy a fungicid mozog-e a növényben és hogyan? Egy korábbi elgondolás szerint a kalászolás előtt lehet permetezni, mert a permetszer a levélből felmegy a kalászba és ott kifejti hatását.



A Gabonakutatóban végzett kísérleteink bebizonyították, hogy a növényen belül nincs olyan mértékû transzlokáció, amely biztosítaná a kalász védelmét akkor, ha a gombaölő szereket kalászolás előtt juttatjuk ki.



Fontos technikai momentumként emelte ki, hogy a permetezés során a kalászoknak minden oldalát érje a permetlé, mert a hatáskifejtés így a legtökéletesebb. Már a fajtaválasztással is segíthetjük a permetezés hatékonyságát, hiszen a homogén virágzású fajtáknál jól kiválasztható az aktuális időpont a permetezésre, ellentétben a nem homogén virágzásúaknál.

 

 


 





Eljött a Laudis ideje



A rendkívüli mennyiségû csapadék következtében kukoricában – más területekhez hasonlóan – a bemutató helyszínén sem sikerült kijuttatni a posztemergens időzítésre tervezett kezeléseket. Rikk István kukorica termékmenedzser hangsúlyozta, most jött el az ideje a LAUDIS gyomirtó szer kijuttatásának.



Ez azért vált indokolttá, mert a kakaslábfû nemcsak 3 leveles fázisában található meg a területen, hanem túllépett a gyökérváltáson és elbokrosodott.



Abban az időpontban, amikor a talajra lehet majd menni, az egyéb készítmények már nem lesznek alkalmasak a hatékony gyomirtásra, viszont a Laudis igen, ami teljes dózisban még ekkora fejlettségû gyomok esetén is rendkívül hatékony. A Laudis hatásos továbbá a magról kelő kétszikû gyomok ellen, mint pl. a területen is észlelt disznóparéj ellen is. A szer a kukorica 8 leveles állapotáig alkalmazható, egy órán belül felszívódik a gyomnövényekbe, így az azt követően lehulló csapadék a hatékonyságát már nem befolyásolja.





Képgaléria 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?