Az univerzális, a komplett és a specialista

Agro Napló
Közismert, hogy jó gabonatermést és kiváló minõséget csak akkor tudunk elérni, ha a gyomnövények, rovarkártevõk mellett folyamatosan gondoskodunk az állomány gombabetegségek elleni védelmérõl. A védekezéshez több hatóanyagú készítményeket célszerû felhasználni, amelyek a gombabetegségek széles köre ellen védenek. Az eltérõ hatásmódú hatóanyagok használata a rezisztencia kialakulásának veszélyét is csökkenti.  

A Bayer a különböző szintû védekezési programokhoz 2010-ben is három kalászos fungicidet ajánl, ezek a Falcon, a Nativo és a Prosaro.





A Falcon univerzális gombaölő szer. Rugalmasságának köszönhetően bármely termelési szinten, bármely programban gazdaságosan és eredményesen alkalmazható. Sikerét a teljes körû védelmet biztosító hatásspektrumának, kiváló hatékonyságának, megbízhatóságának és kedvező hektárköltségének köszönheti.



A Falcon három egymástól eltérő hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is rendkívül hatékony. A közöttük érvényesülő szinergizmus gyors felszívódást, egyenletes eloszlást, és valamennyi kórokozó ellen teljes védelmet ad a gabona minden fejlődési stádiumában. A már kialakult betegséget is képes megállítani. Levélbetegségekkel szembeni hatástartama 4 hét. Kalászfuzáriózis ellen 10 napos megelőző és 4 napos gyógyító hatással rendelkezik.



A Falcon dózisa rugalmasan alkalmazkodó. Levélbetegségek ellen 0,4–0,6 l/ha (lisztharmat és rozsda ellen 0,4–0,5 l/ha, pirenofórás és szeptóriás betegségek ellen 0,6 l/ha a javasolt dózis). Kalászfuzáriózis ellen 0,7–0,8 l/ha Falcon kijuttatása javasolt. A 0,8 l/ha dózis nagyobb fertőzési veszély esetén (esős időjárás, kukorica elővetemény stb.) indokolt.





A Bayer strobilurin készítménye, a Nativo komplett megoldás, mivel nemcsak kiváló gombaölő, de termésfokozó, minőségjavító szer is. Hatékony valamennyi jelentős levélbetegség, így a lisztharmat, a vörösrozsda, a sárgarozsda, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság ellen. A legjobb hatást és leghosszabb hatástartamot úgy érjük el, ha a betegség első tüneteinek a zászlóslevél alatti és az az alatti levélen való megjelenésekor permetezünk. Így a készítmény kiváló gyógyító hatása és teljes hatástartama érvényesül. Tebukonazol tartalmának köszönhetően a leveleken látens módon szaporodó és felfelé terjedő fuzárium ellen is hatékony, a kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezéshez is hozzájárul.



A Nativo levélzöldítő és termésnövelő tulajdonsággal is rendelkezik. A strobilurinok a növény asszimilációjának és más folyamatainak pozitív befolyásolásával hatnak a termésképzésre és a termés minőségére. Kísérletek sora igazolja, hogy a Nativo-val kezelt növények anyagcseréje felgyorsul, az asszimiláták szemekbe való beépülése fokozódik. Ha a termeléstechnológia más elemeit (tápanyag-utánpótlás, fajta, talajmûvelés) ezzel összhangba hozzuk, a Nativo alkalmazásával jelentősen nőhet a termés mennyisége és javulhat annak minősége.



A Nativo alkalmazása mindenkinek javasolt, akinek célja a nagyobb és jobb minőségû termés. A kijuttatást a levélbetegségek elleni védekezés idején, a zászlóslevél stádiumban javasoljuk, kiegészítve a virágzáskor végzett Falcon, vagy Prosaro kezeléssel. Ha csak egy védekezésre van lehetőség és a levélbetegségek nem támadnak erőteljesen, akkor a kalászolás végén juttassuk ki. Felhasználási ideje rugalmasabb, mint más strobilurin kombinációké, mivel triazol összetevőjének gyógyító hatása teljes mértékben érvényesül. Dózisa 1 l/ha.





A kutató ­laboratóriumokban a 90-es évek elején az azolokról áttértek a strobilurin kutatásra. Egyedül a Bayer szakemberei folytatták a másik vonalat is. Tizenegy év telt el új azol nélkül, amikor 2004-ben megjelent az első protiokonazol termék. Azóta sincs újabb azol. A protiokonazol csak nevében azol, a valóságban triazolintion. A különbség látszólag csak egy kettőskötésû kénatom, biológiailag viszont nagy, hiszen a fusarium-gombák és a mikotoxin-képzés elleni védelem új dimenziója jött létre. A Prosaro bevezetése így egy új mérföldkő volt a gabonavédelemben.



A Prosaro tehát a Fusarium-specialista, hisz az egyik leghatékonyabb fusarium elleni készítmény. Alkalmazása elsősorban a búzát intenzív szinten termesztők részére ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-val a gyakorlatban korábban elképzelhetetlen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen.



A hatóanyagok együttmûködése rugalmasabb kijuttatási időt nyújt, hosszabb a hatékony védekezési periódus.



A Prosaro bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető a kora tavaszi szártőbetegségek elleni kezeléstől a virágzáskori kezelésig. Felhasználása mégis ott javasolt, ahol a Prosaro megelőzi a többi készítményt: a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha között szabadon megválasztható. A helyes dózis a fertőzési kockázat szintjétől függ: fuzárium fertőzésre hajlamosító időszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk.





Kérem a Tisztelt Olvasót, hogy alkalmazza a Bayer kalászos védelmi technológiáját. Készítményeink segítségével mindenki sikereket érhet el, legyen szó bármely gabona kultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintről vagy betegségről. Részletesebb információért kérem, hívja területi képviselőinket.





Farády László • Bayer CropScience


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!