Energia szalmából!

Agro Napló
A NESTRO új automata szalmatüzelésû berendezést fejlesztett ki  


 

 

A szalma eddig többnyire, mezőgazdasági mellékterméknek számított a gabonák és olajos magvak termelése során. Emellett persze az energetikai hasznosíthatósága is köztudott. A klímavédelem és a légszennyezés csökkentésének céljaival összefüggésben a NESTRO kifejlesztett egy újfajta automata tüzelőberendezést, ahol a szalma mint „melléktermék” helyett, most megújuló energiahordozóként, tüzelőanyagként szerepel.



Jelentős törekvés ez, lehetőséget biztosítani a mezőgazdasági üzemeknek (sertéstenyésztők, baromfitartók), hogy a jövőben egy alternatív fûtési technológiát alkalmazzanak a drága gáz- és olajfûtés helyett.





A szalma energiaértéke kb. 4,15 kWh/kg:

250 kg szalma = 100 l fûtőolaj

 


 

 

A jelentős beruházás után, a kedvező üzemeltetési költségek jó megtérülési időt eredményeznek. Ez a berendezés nagyságától, hőleadó teljesítményétől és a kihasználtságtól függően 4 és maximum 7 év között van. û



Természetesen a nagyobb teljesítményigénynél, illetve a nagyobb szezonális kihasználtságnál (vízmelegítés, fóliasátrak fûtése, keltetők) a berendezés telepítéséhez szükséges magasabb költség gyorsabban térül meg.



A NESTRO termékei közt eddig is szerepeltek biomassza tüzelő berendezések, de ez a kazán kifejezetten a szalmával való tüzeléshez lett kifejlesztve. A NESTRO szalmatüzelésû berendezése a következő fő részekből áll: bálatovábbító, szalmaaprító,– továbbító rendszer, cellás adagoló, alátoló csiga, kazán, füstgázelszívó, -szûrő.



A cég természetesen az egyedi adottságoknak és igényeknek megfelelően állítja össze a tüzelőberendezést.





Nestro Hungária Kft. • 7630 Pécs, Házgyár u. 2.

Tel.: +36-72/216-461 • +36-30/9978-014

www.nestro.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!