Hatékony megoldások a lábvégproblémák ellen

Agro Napló
A szarvasmarhák lábvégbetegsége egyik leggyakoribb oka a telepi selejtezéseknek világszerte. Különösen jellemzõ ez a magyar tehenészetekre, az istállóban tartott nagy létszámú állományokra.  

Kialakult lábvégbetegséggel az állatok takarmányfelvétele csökken, amely az anyagcsere egyensúly megbomlásához, ezáltal a tejtermelés visszaeséséhez, illetve a különböző rendellenességek, betegségek kialakulásához vezet. Ugyanakkor a helytelen takarmányozás, az anyagcsere egyensúly hiánya elősegíti a gyulladásos betegségek (pl.: lábvégproblémák) kialakulását, vagyis öngerjesztő folyamatként mélyíti a problémát. A termeléskiesés mellett ráadásul a súlyosan sánta egyedek 8–10-szer nagyobb eséllyel kerülnek selejtezésre, mint egészséges társaik. A betegség megelőzésének, valamint kezelésének lehetőségeit alapvetően meghatározza a sántaság konkrét megjelenési formája. Konkrétan az, hogy a lábvégbetegségek fertőző (pl. Dermatitis Digitalis) vagy nem fertőző (talpfekély, fehérvonal-betegség,) csoportjába tartozik-e.



Gyógykezelésük a rossz gyógyulási hajlama miatt komplikált, gyakran elhúzódó. Az antibiotikumok használata a kezelt állat tejének megsemmisítése miatt további kiesést okozhat.

 


 

 



Hangsúly a megelőzésen



Mint mindig a legjobb védekezés a megelőzés, melynek alapja a megfelelő tartástechnológia, takarmányozás, a rendszeres körmözés, valamint a biológiai biztonsági intézkedések (karantén, telepi higiénia, megelőző lábfürösztés) szigorú betartása. A fertőző lábvégbetegségektől mentes állományoknál a behurcolás megakadályozására, fertőzött állományok esetében elsősorban a kereszt- és újrafertőzések megszüntetésére kell törekednünk, a telep általános higiéniai szintjének növelésével (gyakoribb almozás, kitrágyázás, nedves helyek megszüntetése, padozatok, istállók, illetve a fejőház rendszeres vegyszeres tisztítása és fertőtlenítése stb.), illetve az említett, hajlamosító környezeti tényezők csökkentésével.

 

 


 





Csülökfertőtlenítés és -ápolás



A rendszeres csülökfertőtlenítés fontos eleme az egyes lábvégbetegségek (pl. a Mortellaro betegség, Dermatitis Digitalis) elleni küzdelemben, mind a megelőzés, mind a gyógyítás terén. A korszerû, összetett hatóanyagú készítmények használatának előnye, hogy az antibiotikumoktól eltérően a rezisztencia kialakulásának esélye minimális, gyógyító hatása rendkívül gyors (2–5 nap), szélsőséges körülmények között (alacsony környezeti hőmérséklet, szerves anyag jelenléte) is hatékony, összetett hatóanyagaiknak köszönhetően széles a hatásspektruma. A fertőtlenítő anyagok mellett hámregenerálódást segítő összetevők gyorsítják a sebgyógyulást. Mivel nem antibiotikum, a kezelés alatt termelt tej értékesíthető. Ezek a készítmények használhatók lábfürösztésre, illetve egyedi kezelésre. Lábfürösztés esetén ügyelni kell a fürdető oldat mélységére (min. 18 cm, hogy a fûkörmöket is elérje), illetve a medence hosszára (min. 2,5 m, hogy a marha legalább 2–3-at lépjen benne). A medence aljának bordázottságával a lépésszám növelhető, illetve az ujjak szétnyithatók. A kezelést kúraszerûen (4–5 nap), rendszeres időközökben megismételve célszerû végezni. Egyedi kezelésnél magasabb koncentrációt használva gyorsabb gyógyulás érhető el. A korszerû készítmények hagyományos lábfürösztési programokba beilleszthetők, illetve azok egyes elemei vagy akár a teljes program kiváltható. A fertőtlenítés mellett nem szabad megfeledkeznünk a csülkök fizikai állapotát karbantartó rendszeres csülökkörmözésről sem, melyet szintén egy alapos csülökfertőtlenítés kell hogy kövessen.

 


 

 



Összefoglalás



A lábvégproblémák elleni védekezés összetett folyamat, mely a megelőzéstől a gyógykezelésig tart. Megfelelő eredményt csak a védekezés valamennyi elemének betartásával, a termelés közben is alkalmazható, szélsőséges telepi körülmények mellett is jól mûködő technológiák és anyagok felhasználásával érhetünk el.





Kiss Barnabás

A cikk szerzője: Kiss Barnabás

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!