2024. május 5. vasárnap Györgyi

Minõségi szálastakarmány-betakarítás = KRONE

Agro Napló
Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. elnök-igazgató asszonyával az elõzõ év egyik nagy beruházásáról, a KRONE szálastakarmány-betakarító gépek üzemeltetési tapasztalatairól beszélgettünk.

A társaság vezetője Sziebler Péterné először bemutatta a mezőgazdasági vállalkozást, ahol a gépek nagyszerûen teljesítenek. – A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. növénytermesztése 1570 hektáron gazdálkodik, ebből 670 hektáron integrátori tevékenységet folytatunk. Ez azt jelenti, hogy teljes körû szakmai felügyelettel, fajta azonos vetőmagokkal, egységes növényvédelemmel tömbösített, úgynevezett „nagy táblás” termesztést folytatunk. Ez azért jó, mert így valósulhat meg az egy helyen történő tárolás, az egyforma minőség és a közös értékesítés – mondja az elnökasszony. – 2010-ben 550 hektáron vetettünk hagyományos termesztésû búzát, 146 hektáron napraforgót és 130 hektáron repcét. Sajnos ez utóbbiból ki kellett tárcsáznunk 55 hektárt, mert a kedvezőtlen körülmények miatt hiányosan kelt. Helyette silókukoricát fogunk vetni, melynek össz. területe így 288 hektár lesz. Ezen kívül tervezett vetés még 140 hektáron takarmánykukorica, 90 hektáron takarmányozás céljára fû. 150 hektáron termesztünk lucernát, de ezzel még nincs vége, mert van 24 hektáron cukorrépánk is.

 


 

 

– Természetesen nem feledkezhetünk meg a „bio” vetésterületeinkről sem, ami 30 hektár bio tönköly búzát, 50 hektár bio kukoricát, és 27 hektár bio napraforgót jelent. A bio területek vegyszer- és gyomirtó szer mentesen vannak kezelve. Csak mechanikus gyomirtás van gyomirtó fésûvel, ill. kultivátorral, és csak olyan kis hatóanyag tartalmú gombaölő szereket használunk, amit a „bio” gazdálkodás megenged. Egyre jobban növekszik a „bio” termékek iránt az igény, s reméljük, ezt jól el is tudjuk adni. Bár ez inkább csak a nyugat-európai országokban igaz, nálunk még a fizetőképes kereslet hiányzik! – Az állattenyésztés bemutatására is kitér házigazdánk: – Másik nagy ágazat az állattenyésztés, ami 540 db fejős tehén és annak szaporulatából áll. A Holstein Fríz állomány minőségi takarmány ellátására gépeket kellett beszereznünk, mert a meglévőek már elavultak voltak. Tudjuk, hogy minőségi tejet csak jó minőségû gépekkel lehet előállítani, ezért pályáztunk és nyertünk. A Valkon 2007 Kft.-től pedig beszereztük a szükséges eszközöket. Így vettünk 1 db Krone Easy Cut 3210 Cri gumihengeres szársértős kaszát, 1 db Swadro 700-as rendsodrót, és 1db KW 7.82/6X7 típusú rendterítőt.”

Itt kapcsolódott be a beszélgetésbe Borsos Sándor mûszaki ágazat vezető, akitől részletesebb információkat kaptunk a gépekkel kapcsolatban. – A Krone Easy Cut 3210 Cri gumihengeres szársértős kasza igazán jól dolgozik. Munkája után sokkal hamarabb elveszíti nedvességtartalmát a lucerna, így előbb lehet betakarítani és tárolni. Nagy területteljesítményû 3,14 m munkaszélességgel 3,5–4 hektár/óra teljesítményre képes. Szükséges azonban, hogy legalább 12–14 km/óra sebességgel menjünk, mert akkor dolgozik a legszebben. Persze ez függ a kaszálandó anyag minőségétől is, de ez a tapasztalat. Egyébként a rendterítőre és sodróra is igaz ez a munkasebesség! A KW7.82/6X7 rendterítő egyenlő vastagságban és nagy szórási pontossággal terít. A 7,8 m-es munkaszélességével közel 8 hektár/óra teljesítményre képes. A Swadro 700-as rendsodró 6,8 m-es munkaszélességével 6,5–7 hektár/óra teljesítményt nyújt, és közben semmit nem hagy el! Ez nagyon fontos, mert a korábban használt másik típusnál ez bizony előfordult! Elégedettek vagyunk ezekkel a gépekkel, jó döntés volt a KRONE! Azért választottuk ezt a márkát, mert van egy öreg Krone nagykocka bálázónk, egy 120/80-as, ami közel 100 000 bálát készített, és elégedettek vagyunk vele. A szükséges javítások mellett még mindig kiválóan mûködik, pedig 10 éves már! Ezzel a vásárlással a minőségi szálastakarmány betakarítást megoldottuk. Szerviz- és alkatrészellátásban a Valkon Kft. eddig is bizonyított, szervizesük szükség esetén még hétvégén is rendelkezésre áll. Sokszor telefonos segítséget is nyújt, ha nem boldogulunk.

Lassan kezdődik az első kaszálás, és a gépeket átvizsgáljuk, mert indulni kell, a sok eső hatására megnőtt a fû és a lucerna. A tehenek várják a jó minőségû szálastakarmányt!

–RL–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A Közép-Ázsiából származó perzsa here (Trifolium resupinatum) hírnevét legelők és kaszálók alkotóelemeként szerezte, azonban sűrű, egységes talajborít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!