Vetés korai kukoricákkal

Agro Napló
Az elõzõ cikkben már szó esett a korán vethetõ (már 5°C-os talajhõmérséklettõl) korai kukoricákról. A következõ hónapokban egy cikksorozat keretében adunk hírt az aktualitásokról, az adott morfológiai állapotokról, tevékenységekrõl, és eredményekrõl ezzel a koncepcióval kapcsolatban.  

Március elején több, mint 120 000 hektárt sújt belvíz, ami az összes szántóterület közel 0,4%-a. Ez sok helyen megakadályozhatja, megnehezítheti a korai, márciusi vetést. A Dow AgroSciences „korai koncepciójában” kínált hibridek alkalmasak a megkésett vetésekre is. Ezeket a hibrideket Magyarországon teszteltük, és szelektáltuk (1. ábra).

 


 

 

Vizsgáltuk őket korai vetésidejû kísérletekben, megkésett vetésidővel, valamint másodvetésû növényként is. Megkésett, május végi vetések esetében koraiságuk révén a kukorica fő betakarítási idejében alacsony szemnedvesség tartalom mellett, kielégítő terméshozamra képesek.



Ebben az évben a már piacon lévő, és elérhető hibrideken kívül több tucat teljesen új korai, szuper korai fajtát fogunk tesztelni a saját kísérleti hálózatunkban. Vizsgáljuk ezeknek a kukoricáknak a termőképességét, koraiságát (2. ábra), agronómiai tulajdonságait, korai vetési körülmények között, illetve többféle technológiai kísérletet is tervezünk, mint a kukoricabogár kísérletek, vetésforgó és gyomirtó szeres kísérletek.

 

 


 



A korai kísérleti hálózat kialakítása megtörtént, a vetőmagok importja ezekhez a kísérletekhez elkezdődött. A kutatóállomásokon végzett teszteléseken kívül 2010-ben is beállítunk korai, üzemi kísérleteket a piacon elérhető hibridjeinkkel.



–Z.Zs.–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?