Energiafüzek telepítése és termesztése

Agro Napló
Energiafüzek szaporításával és termesztésével hazánkban már több cég is foglalkozik, mégsem terjedt el egységes gyakorlat a technológiával és a piaci lehetõségekkel kapcsolatban. Pedig létezik már olyan modell értékû összefogás az energiafüzek piacán, ami a szaporítóanyagtól kezdve a technológián keresztül egészen a termelt faapríték értékesítéséig összefogja a termékpálya szereplõit.

Az ültetvények létrehozásakor az alábbi szempontokat kell kiemelten szem előtt tartani.

Az ültetvényeken megtermelt faapríték legfontosabb végfelhasználói a brikett- és pelletüzemek, valamint a fûtőmûvek mellett a tisztán apríték, vagy vegyes tüzelésû erőmûvek. A nagy felhasználók nem kötnek külön szerződést az egyes termelőkkel. A termelőknek először a végfelhasználóval érvényes szerződéssel rendelkező szervezetekkel kell szerződést kötniük a termelt apríték beszállítására. Ez egyébként a támogathatóság egyik alapvető feltétele is. A fûz ültetvények létrehozása ugyanis támogatható – ugyanakkor engedélyköteles – tevékenység. A telepítésre hektáronként 200.000 Ft telepítési támogatás igényelhető. E mellé még jár a területalapú, valamint a kifejezetten energianövényekre szóló kiegészítő támogatás is.

Az ültetvények telepítése előtt az elsődleges a terület kiválasztása. Fûz telepítésre csak a kifejezetten vizes adottságú élőhelyek alkalmasak. Elsődlegesen a réti talajok, láp talajok, és öntés talajok jöhetnek számításba. A fûz ezek mellett csak olyan élőhelyeken érzi jól magát, ahol a talajvíz vagy magasan van, vagy az éves csapadék mértéke kiegyenlítetten és biztonsággal magas, valamint kedvező eloszlású.

A füzeket sima dugványokkal szaporítják. Az erre bevizsgált és ellenőrzött, engedélyes faiskolák a dugványokat – erre a célra létrehozott törzsültetvényeken – termelik, majd a dugványokat ültetésre előkészítik, kalibrálják, tárolják. Csak olyan engedélyes termelőtől vásároljunk szaporítóanyagot, aki a dugványokról származási igazolás kiállítására jogosult. Ez szintén feltétele az ültetvénytelepítési támogatások kifizetésének. Ugyanazon fajta szaporítóanyaga többféle minőségben is elérhető. Azt a faiskolát részesítsük előnyben, amely ugyanolyan ár mellett a jobb minőséget kínálja, illetve több referenciával és saját ültetvényekkel is rendelkezik. Néhány esetben már a faiskolában szerződést kötnek a faapríték felvásárlására is.

A telepítés ideje szintén maghatározó fontosságú. Az életképes és megfelelően tárolt fûz dugványok a vegetáció bármely szakában megerednek, de csak a kora tavaszi időszakban érdemes ültetvényt létesíteni. Az ültetvénytelepítés optimuma március 10. és április 20. közé esik. Az ennél korábban telepített dugványokat egy visszatérő korai fagy károsíthatja. A későbbi telepítések esetében pedig a vegetációt rövidítjük jelentősen.

A dugványokat 1,5m+0,75m*0,65 méteres sor és tőtávolságra, ikersoros telepítési hálózatba dugványozzuk. Az eltelepített dugványoknak a talajszintig, függőlegesen kell a talajba kerülniük. Hektáronként 14.000-14.500 db simadugványra van szükség.

Telepítés után elsődleges feladat az ültetvények vegyszeres gyomirtása. Ezt az ültetés után lehetőleg minél hamarabb, de legkésőbb is három napon belül el kell végezni. S-metolaklór és linuron hataóanyagok kombinációjával a fûz tökéletesen gyomirtható. A vegyszeres védekezés hat-nyolc hétre nyújt teljes gyommentességet. Ez után még előfordulhat, hogy mechanikailag is be kell avatkozni egy töltésre állított sorközmûvelő kultivátorral, vagy kézi kapálással. Minden esetben arra kell törekedni, hogy az első vegetációban, legalább július közepéig teljesen gyommentes állapotban tartsuk az állományt. Megfelelő eredést és kiugróan jó kezdeti növekedést, ennek megfelelően magas hozamokat csak egy intenzíven ápolt ültetvénytől várhatunk el, ami főként a gyomok elleni védekezésre irányul.

A jó fejlettségû ültetvények 2 évente vághatóak. A betakarítást járvaszecskázó gépekkel végezzük. Az ültetvények hozama 40-60 tonna/ha/év között alakul, szárazanyagra vonatkoztatva. Az ültetvények élettartama a fûz kiváló sarjadzóképességének köszönhetően 12-20 vágásra (25-45 évre) tervezhető, megfelelő ápolás mellett. Az idősebb ültetvények legfontosabb ápolási eleme a tápanyag utánpótlás, melyre a gyakorlatban a szennyvíz iszap az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb megoldást kínálja.

 


 

Az energiaültetvények telepítésének engedélyeztetéséről és támogatásáról, valamint a termesztéstechnológia legfontosabb elemeiről részletesebben olvashat szakportálunkon: www.agronaplo.hu/termekinformaciok/206

.

Babicz Szabolcs

A cikk szerzője: Babicz Szabolcs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!