PRIMUS SEED - innovatív vetõmagkezelés

Agro Napló
A SAATEN-UNION újgenerációs kukoricahibridjeinek vetõmagján

Az elmúlt évek időjárási anomáliáinak erősödése – a fokozódó aszályhajlam és növekvő hőség stressz - valamint a talajaink tápanyag-ellátottságának és általános kultúrállapotának helyzete sok esetben nem teszi lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést érjenek el. Egyre gyakrabban kénytelen így a kukorica is stresszes időszakok sorozatát túlélni egy vegetációs ciklusban: legyen az extrém hőség vagy hideg, csapadékhiány, makro- vagy mikroelemek hiánya, a rovarok vagy gombabetegségek által kiváltott kártétel vagy a növényvédő szerek okozta mellékhatások, hogy csak néhányat említsünk. Sok-sok olyan tényező, amelyeket a növénytermesztők csak korlátozottan tudnak ellensúlyozni.

A SAATEN-UNION az elmúlt években olyan természetes eredetû, bioaktív anyagok fejlesztésére fordított komoly erőforrásokat, amelyeket a vetőmagon alkalmazva sikeresen csökkenthetők a növényeket érő kedvezőtlen hatások következményei, azaz

nem optimális körülmények között is magasabb termés és magasabb jövedelem válik elérhetővé. A PRIMUS speciális összetételének fő hatóanyaga a huminsav, mely a humuszanyagoknak tulajdonított pozitív hatások fő hordozója. Emellett még növényi aminosavak gondosan kiválogatott komplexe erősíti a huminsavak pozitív tulajdonságait. A huminsavak – mint kelátképző anyagok – előnyös tulajdonságai már régóta ismertek, a talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak javítása mellett a növényi életfolyamatokban betöltött pozitív hatásai is bizonyítottak: 

- Stimulálják a növényi enzimeket ill. fokozzák azok termelését. 

- Számos biológiai folyamat szerves katalizátoraként mûködnek. 

- Elősegítik a hasznos talajlakó mikroorganizmusok fejlődést. 

- Fokozzák a növények ellenállóságát a kártevőkkel és kórokozókkal szemben. 

- Erősítik a gyökérfejlődést, különös tekintettel a gyökérhosszra elősegítve ezzel a jobb tápanyagfelvételt. 

- Fokozzák a növényi sejtmembránok permeabilitását ezáltal fokozva a tápanyag felvételt. 

- Fokozzák a klorofill, a növényi cukrok és aminosavak előállítását és növelik a fotoszintézist 

- A fokozott sejtosztódás következménye a növekvő biomassza-termelés és hozam.

 

 

A NÖVÉNY SZÁMÁRA létfontosságú aminosavak – mint a fehérjék és enzimek építőköveinek – előállítása sem mindig zavartalan egy adott termőhely klimatikus, technológiai viszonyai között. Ezért is fontos, hogy a hiánytünetek elkerülésére néhány létfontosságú aminosav külső forrásból származó ellátását biztosítsuk. Mivel az aminosavak rendkívül sok folyamatban töltenek be meghatározó szerepet – a fehérje- és szénhidrát-termeléstől az auxin-termelés szabályozásáig – ezért ezen anyagok célzott bejuttatására mindig kedvezően reagálnak a növények.

A PRIMUS összetevőinek szinergikus hatása egyrészt az erőteljesebb, gyorsabb gyökérfejlődésben valamint a talajban található – a növények számára sokszor felvehetetlen állapotú – tápanyagok hatékonyabb mineralizációjában és hasznosulásában jelentkezik: 

- a csírázás folyamata felgyorsul, a szántóföldi kelés aránya javul, 

-  a gyökerek tápanyag-felvételi kapacitása emelkedik, 

- erőteljesebb gyökérfejlődés, erőteljesebb kezdeti fejlődés, korábbi vethetőség azaz a tavaszi talajnedvesség jobban hasznosul, a kukoricabogár lárvájának megjelenésekor erőteljesebb a gyökérzet, a korábbi nővirágzással pedig csökkenthető a virágzáskori hőstressz valamint a kukoricabogár imágójának károsítása, 

- javul a növények fotoszintézise, vitalitása és egészségi állapotáta, 

-  csökkenti a hőség és csapadékhiány által kiváltott stresszhatásokat, 

- magasabb terméshozamok realizálódnak.

 



A SAATEN-UNION az elmúlt években több hibriden és kísérleti helyszínen tesztelte a PRIMUS kezelés hatásait. Az egyértelmûen pozitív tapasztalatok alapján 2010-ben a SURREAL (FAO 370), SUPERBIA (FAO 450), SUAREZ (FAO 350) és SUMBRA (FAO 480) újgenerációs hibridek esetében alapkezelésként biztosítja a PRIMUS alkalmazását.






Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!