2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Puma Komplett - kalászos védelem a teljesség igényével

Agro Napló
Európa fejlettebb országaiban a búza és a kukorica gyomirtás hektárköltsége közel esik egymáshoz. Tõlünk Nyugatra és Északra ugyanis a kalászosok gyomirtásában a legtöbb esetben az egyszikû gyomok elleni megfelelõ védelem jelent komoly kihívást. A kezelt terület kb. 2/3-án a költségesebb egyszikû- és ún. kereszt-spektrumú (egy- és kétszikûirtó) gyomirtó szereket alkalmazzák.  

Ezzel szemben hazánkban az egyszikûek ellen sokkal kisebb arányban védekeznek, mint amit a tényleges fertőzés igényelne. A fûfélék közül nálunk a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, és a vadzab képezi a vezető triumvirátust. Helyenként azonban más fajok, így a rozsnok-félék, vagy az évelő tarackbúza és a nád is fertőz. A széltippan a 6-7. helyről az Ötödik Országos Gyomfelvételezés eredményei szerint a 3. helyre lépett elő, alig elmaradva az ebszékfûtől és a parlagfûtől. Emelkedett a vadzab jelentősége is, sajnos épp azokban a körzetekben, ahol a termelés színvonala nem teszi lehetővé a költségesebb védekezést. A korábban főként a "Szolnok - Csongrád - Békés háromszögben" fertőző ecsetpázsit mára megtalálható már Bács-Kiskun megyében is.

A fûféle gyomok nálunk is igen fontosak és egyre növekvő területen fertőznek. Erős fertőzés esetén az egyszikûek igen nagy kárt okozhatnak, hiszen a gabonával együtt felnőve kiszoríthatják a haszonnövényt a területről. A terméskiesés akár a 40-50 %-ot is elérheti.

Az egyszikûek elleni védekezésnek is alapja az integrált szemlélet, azaz a technológiai elemekben rejlő lehetőségek kihasználásának és a gyomirtó szerek alkalmazásának megfelelő arányú együttese.

Egyik legfontosabb elem a vetésváltás. Kalászosokat ne termesszünk több évig önmaguk után, mert ez kedvez a fûfélék felszaporodásának! Okszerû talajmûveléssel könnyen pusztíthatjuk a gyomokat, csökkentve a gyomnyomást. Fontos szempont a kalászosok gyomelnyomó képességének kihasználása. A talajmûvelés, a vetés, a tápanyagellátás, és minden, ami az egyenletes, optimális sûrûségû állományt célozza, segíti a gyomok elleni küzdelmet. A terület kiválasztása különösen jelentős az olyan gyenge gyomelnyomó képességû kultúrában, mint a tavaszi árpa.

Mindamellett az egyszikû gyomok elleni védekezésben sem nélkülözhetők a hatékony herbicidek. A kalászosokkal való rokonság miatt a hatékony, de a kultúrát kímélő anyagok kifejlesztése igen költségigényes, ezért az ilyen készítmények ha-költsége is magas. Alkalmazásuk azonban megtérülő befektetés, hiszen a költség többszörösének megfelelő termést tudunk velük megvédeni.

A Bayer CropScience palettáján szerepel a Puma Extra, amely a világ legnagyobb területen alkalmazott kalászos egyszikûirtója.

Ez a speciális készítmény az egyetlen olyan herbicid, amellyel az egyszikû gyomok széles skálája ellen rugalmasan védekezhetünk. A Puma Extra hatékony a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, a vadzab-fajok, a muharfélék, és más fûféle gyomfajok ellen. Zab kivételével minden kalászos gabonában felhasználható. A Puma Extra kijuttatása általában külön menetben indokolt, de szükség esetén a kétszikûek ellen Sekator OD-val tankkeverékben is kijuttatható.

A Puma Extra antidótumot tartalmaz, ami felgyorsítja a hatóanyagok lebomlását a kultúrnövényben, kizárva így a fitotoxicitás lehetőségét.

Hiba, ha későn avatkozunk be az egyszikûek ellen. Ekkorra a gyomok már kárt okoznak, s az eredmény terméskiesés. Bár a Puma Extra kijuttatási idejét az állomány fejlettsége nem befolyásolja, a kártétel megelőzése és a hatékony gyomirtás miatt a minél korábbi kezelés javasolható. Ilyenkor a gyomokat még alig takarja a kultúra, a kisebb gyomok pedig nem okoznak még súlyos kárt. A kisebb gyomok elleni kezeléssel jelentős megtakarítást is elérhetünk, hiszen a Puma Extra dózisa a gyomok fejlettségétől függ.

Egyszikû gyomok elleni védekezésnél nagyon fontos a megfelelő kijuttatástechnika. Az apró cseppes permetezés a megfelelő hatás alapfeltétele, hiszen a fûfélék levele keskeny és gyakran a függőleges állású. A szórófej, lémennyiség és nyomás gondos megválasztással lehetünk eredményesek.

A Puma Extra szakmailag indokolt mértékben való alkalmazását segítendő a készítmény felhasználói 2010-ben ajándék Sekator OD-t és Decis Mega-t kapnak. Így jött létre a Puma Komplett csomag, ami - zab kivételével - minden kalászos kultúrában felhasználható. A 20 ha-os csomag összetétele: 20 liter Puma Extra, 3 liter Sekator OD és 2 liter Decis Mega. Mindez a gazdálkodónak nem kerül többe, mint az adott területre szükséges Puma Extra 2009-ben.

Bízunk benne, hogy az immár 4. éve sikeres Jubileum csomagunk mellett a Puma Komplett létrehozásával még jobban be tudjuk tölteni küldetésünket: a magyar mezőgazdaság szolgálatát korszerû, gazdaságos növényvédelmi készítményekkel. Kérem kedves olvasóimat, hogy forduljanak bizalommal kalászos védelmi technológiánk felé, és feltétlenül használják ki a Jubileum és a Puma Komplett csomagok nyújtotta előnyöket.

Farády László


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi aszály a földeken

Tavaszi aszály a földeken

Az idei év tavasza kísértetiesen hasonlít a tavalyi és a tavalyelőtti évekhez, hűvös időjárás, tavaszi fagyok és aszály sújtja a kalászosokat és a rep...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!