Sûrû János tapasztalata a repce gyomirtás terén

Agro Napló
Dr. Sûrû Jánost, az Agro Bölcske ZRt. igazgatóját kérdeztem 2009. évi tapasztalatairól a repce gyomirtás terén.

Az Agro Bölcske ZRt. 1300 ha-on gazdálkodik, ebből a repce vetésterülete 120 ha. Nálunk nagyon fontos a repce gyomirtása, hiszen komoly gyomflóra található a területen. Az őszi egyszikû gyomirtás után tavasszal már jelentkeztek a magról kelő kétszikûek,Matricaria (kamilla) félék, valamint a nagy ellenfél, a sebforrasztó zsombor is, ami áttelelt. Ezt a gyomnövényt a 90-es években sikerült vetőmaggal behozni Szeged környékéről a gazdaság területére. Ez a gyomnövény a repce elvirágzása után válik igazán veszélyessé. Az addig alamuszinak tûnő gyom hihetetlen gyorsasággal fejlődik repcevirágzás után, és akár 1,5–2 m magasságba is fel tud nőni egészen a repce fölé, ezalatt rengeteg tápanyagot és vizet ellopva a repcétől. A kártételt a repcébe lehulló becők, illetve a repcén kialakuló aszott becő és mag csak tovább fokozzák. A betakarítás a gyomnövény jelenlétében nehézkes.

 

A GYOMIRTÁST május 4-én hajtottuk végre Ikarus* 0,3 l/ha-os dózisával. Ekkorra a zsomborok már szárba indultak, 15–20 cm magasak voltak, mindemellett még komoly mennyiségû Matricaria féle is volt. Egy hét múlva a határszemlén a Matricaria féléken már komolyan látszott a gyomirtó szer hatása. Ezt követően a zsombor egy hét után vált látványossá gyomirtás szempontjából, hiszen azon egyedeknek, amelyeket a gyomirtó szer elért, a közepe leszáradt, és fejlődésük megállt. Természetesen a kamilla félék fejlődése ekkorra már teljesen leállt. A gyomirtó hatás oly mértékben volt látványos, hogy a hatalmas zsombor tömeg szinte „visszament” a talajba (kb 15 tő/m2). Betakarítás előtt egy héttel már szinte hírmondót sem lehet belőle találni.

* A Dow AgroSciences LLC védjegye.

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!