2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Takarmányminõség BIOMIN módra

Agro Napló
1. Erjesztett tömegtakarmányok  

Jelen cikkünkben az erjesztett tömegtakarmányok (szilázs, szenázs) minőségét befolyásoló lehetőségeket és ennek az állati termeléssel összefüggő egyes kérdéseit boncolgatjuk.

 


 

Mindannyian jól tudjuk, tapasztaljuk, hogy a biológiai rendszerek bonyolultak és sérülékenyek. Ez különösen igaz az erjesztett tömegtakarmányok etetésére alapozott állattenyésztési ágazatokban. Itt egy hármas biológiai rendszer egymásra épülése határozza meg a végtermék előállításának gazdaságosságát:

1. Takarmány-alapanyag minősége: a növénytermesztési technológia és az időjárás által determinált, amely alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét és minőségét.

2. Erjesztéses tartósítás minősége: a takarmány-alapanyag betakarításkori minőségének felhasználásig történő megőrzését, ill. a tárolási veszteségek csökkentését tükrözi, amely az alkalmazott biológiai és technikai megoldások függvénye.

3. Az állati végtermék minősége genetikailag meghatározott, ennek elérése viszont az állattenyésztési technológiák függvénye.

E rendszer sokrétûsége azt is jelenti, hogy sok a buktatója, de sok a kitörési pont is, amelyekkel javíthatjuk az ágazat gazdaságosságát.

A BIOMIN cég a haszonállatok egészséges takarmányozására specializálódott, ezért ebben az összefüggésben a tömegtakarmányok erjesztésében tud hasznos segítségére lenni az állattenyésztőknek.

A BIOMIN cég egy új fejlesztésû oltóanyag termékcsaláddal szeretne hozzájárulni az erjesztett tömegtakarmányokat etető tehenészetek és sertéstelepek sikeréhez.

A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott homofermentatív tejsavbaktériumai (Ec. faecium, Lb. plantarum) gyorsan és magas koncentrációban termelnek tejsavat, amely az anaerob stabilitás kialakítása mellett fontos szerepet játszik a tömegtakarmányok ízletességének kialakításában és energiaforrást is jelent.

A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott heterofermentatív tejsavbaktériumai (Lb. brevis) felelősek a kívánatos szintû ecetsavtermelésért. Az ecetsav gátolja az élesztő- és a penészgombák, továbbá a patogén baktériumok növekedését a szilázs megbontása után is. Így a szilázs frissessége, aerob stabilitása hosszabb ideig megmarad.

A Biomin® BioStabil termékcsalád optimális összetételének köszönhetően nemcsak a kiválóan fermentált és stabil szilázs létrehozásában vesz részt, hanem az energiatartalmat is növeli. Az energiatartalom konzerválása megengedi a magasabb állati teljesítményt, ezáltal több profitot eredményez.

 


Itt hívnánk fel a figyelmet az energiaháztartás és a szaporodásbiológiai folyamatok kapcsolatára, amelyet hazai és külföldi szakemberek is a nagy teljesítményû tejelő tehénállományok legsarkallatosabb kérdésének tekintenek. A szaporodást befolyásoló legfontosabb takarmányozási faktorként általában az energia-ellátottságot jelölik meg, hiszen az alacsony energiatartalmú takarmányozás negatívan befolyásolja a termékenységet. Az energiahiány mértéke és a kondíció pontszám az ellés utáni néhány hétben szoros összefüggést mutat az első ivarzás idejével, a termékenyülési aránnyal és az indexszel.

A BIOMIN termékfejlesztése igazodott a napjainkban leggyakrabban alkalmazott silózási technológiák minél szélesebb körû kiszolgálására, ezért a termékcsalád három tagból áll:

BIOMIN BioStabil Plus – nehezen erjeszthető takarmánynövényekhez;

BIOMIN BioStabil Mays – könnyen erjeszthető takarmánynövényekhez;

BIOMIN BioStabil Wraps – „csomagolt” bálás szilázsok és szenázsok készítéséhez (ecetsav nélkül!).

Adagolás: 1 tonna zöldtömeghez 4 gramm termék szükséges. Klasszikus módon alkalmazva az oltóanyag-oldatból 1 liter/tonna, míg a víztakarékos módszer esetén 250 ml/tonna az adag.

Részletes tájékoztatásért forduljon hozzánk bizalommal! Ne sajnálja az energiát! Megéri!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István. Az áprilisi és május eleji időjárás lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!