Szántóföldi kísérletek 2009.

Agro Napló
A Linzer Agro Trade Hungary Kft. idén is végzett szántóföldi kísérleteket a hazai agráregyetemekkel, valamint magángazdaságokkal együttmûködésben, annak érdekében, hogy tápanyag-ellátási kérdésekben munkatársaink a lehetõ legjobb szaktanáccsal tudjanak szolgálni a partnereink részére.







Kísérleteinkben többek között azt vizsgáljuk, hogy egyes termőhelyeken, adott növénynek melyik NP, illetve NPK termékünk a legmegfelelőbb, valamint már évek óta végzünk összehasonlító vizsgálatokat a különböző nitrogénmûtrágyák hatására vonatkozóan.

 


 



Az NP-NPK vizsgálatok során a következő eredményeket kaptuk:





1. Búza esetében a LINZER MAX (18/25/0+2S+Zn)  NP mûtrágyánkat bátran ajánljuk alaptrágyaként, különösen magas foszfortartalma miatt. Tavaszi N-kiegészítéssel (LINZER NAC 27N), az adott termőhelyi potenciálnak megfelelő optimális hozamot érhetünk el, különösen, ha a nitrogén: foszfor hatóanyag-arányt a búza számára optimális 2:1 arányra egészítjük ki.





2. A LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+4S) termékeink egyaránt jól bizonyítottak búza, repce, napraforgó és kukorica termesztésében. A LINZER STAR-t főleg a kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmú talajokra ajánljuk, mivel 1:1:1 tápanyag-arányt biztosít a növények számára.



3. A LINZER PRO (14/10/20+4S) több termőhelyen is kiváló repce alaptrágyának bizonyult. Magas kálium- és kéntartalmának köszönhetően megfelelő tápanyagellátást biztosít a növény számára a kezdeti időszakban. A LINZER PRO alkalmazásával elérhető kiemelkedő termésmennyiségeket jól szemléltetik az idei bozzai eredményeink (1. ábra).

 


 

 

Alaptrágyaként egységesen 300 kg/ha LINZER PRO-t alkalmaztunk, az egyes kezelések a nitrogén fejtrágyázás mértékében, illetve az adagok számában tértek el egymástól (185 kg/ha, 330 kg/ha, 260+150 kg/ha LINZER NAC 27N). A növekvő termésmennyiségek jól tükrözik a nitrogéntrágyázás hatását. A kiemelkedő terméshozamok létrejöttében természetesen jelentős szerepe volt a megfelelő csapadék-ellátottságnak is, az idén általános tavaszi aszály ezt a régiót (Szombathely környékét) nem érintette annyira.



A LINZER PRO a dunapataji repcekísérletünkben is hasonlóan jól szerepelt.

Kísérleteink másik iránya az ammónium-nitrát és a LINZER NAC 27N összehasonlítása volt. A LINZER NAC 27N (ismertebb nevén linzisó) szerkezetét tekintve granulált mészammon-salétrom 12,5% mésztartalommal. A termék kiegyenlített szemcsemérettel rendelkezik, és emiatt kiváló pontossággal szórható. A vizsgálatok során két parcellára azonos N hatóanyag-mennyiséget juttatunk ki a két fajta mûtrágyával, és ezeknek a hatását vizsgáltuk. A több termőhelyen és több növényen végzett kísérletek tükrében elmondhatjuk, hogy az esetek többségében a LINZER NAC nagyobb termésnövekedést okozott, mint az ammónium-nitrát, és repce esetében 0,5%-kal magasabb olajtartalmat biztosított. Ez a különbség a LINZER NAC javára főleg laza homok talajokon jelentkezett (például Gödöllőn, 2. ábra), illetve olyan termőhelyeken, ahol a talaj humusztartalma alacsonyabb. Eredményeink alapján bátran ajánljuk a LINZER NAC 27N-t nitrogén trágyaként.

 


 

 



Sajnos az utóbbi időben a mûtrágyázást nem annyira a szakmai szempontok, inkább a gazdálkodók anyagi lehetőségei határozták meg. Azonban abban szinte mindenki egyetért, hogy a termésátlagok hosszú távon való fenntartása és a minőségi termékek előállítása nem oldható meg mûtrágyák nélkül. Szerencsére az input anyagok ára mára visszatért a korábbi, normál árszintre, így a Linzer Agro Trade Hungary Kft. is elérhető áron tudja kínálni minőségi termékeit.

Termékpalettánkkal kapcsolatosan keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!



Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?