Mit adjunk a búza alá?

Agro Napló
Ismét itt az õsz, és vele együtt a búza vetésének ideje is. E növény mindig is meghatározó szereppel bírt az emberiség élelmiszer-ellátásának szempontjából, és hazánkban is a búza a legfontosabb szántóföldi termény. Hogy milyen lesz a jövõ évi kenyerünk, azt az idõjárás mellett a tápanyagellátás is nagyban befolyásolja. Nagy terméshozam és jó minõség csak megfelelõ tápanyag-ellátottság mellett érhetõ el!  



A Linzer Agro Trade Hungary Kft. évek óta végez tápanyag ellátási kísérleteket, melyekben a LINZER WARE termékek alkalmazásának különféle lehetőségeit vizsgálja.

A búza mûtrágyázásával kapcsolatosan régóta ismert tény, hogy a nitrogén:foszfor arány különösen nagy szereppel bír. Az optimális arány 2:1, amely a tavaszi nitrogén-kiegészítéssel állítható be. A magas káliumárak miatt többen megfontolták az NPK-mûtrágyák kijuttatását. Azonban, ha a káliumot el is hagyjuk, foszforra mindenképpen szükség van, mert a nitrogént is csak megfelelő foszforellátottság esetén tudják hasznosítani a növények. Különösen alacsony humusztartalmú talajokon van jelentősége a foszfor kijuttatásnak, mert ezekben a talajokban a foszfor nagyobb része szerves formában, a növények számára nem felvehető alakban van jelen, a mûtrágya viszont azonnal felvehető foszfort biztosít.



A LINZER WARE termékek közül a LINZER MAX (18/25+2S+Zn) NP-mûtrágyánkat javasoljuk az őszi búza alaptrágyázására olyan területeken, ahol a talaj káliumtartalma megengedi, hogy egy-egy évben lemondjuk a kálium utánpótlásról.

 


 



Tavaszi N-kiegészítéssel (LINZER NAC 27N) még alacsony humusztartalmú talajokon is kiemelkedő hozamokat biztosít (ábra). Közepesnél gyengébb kálium-ellátottságú talajokra továbbra is a kiegyensúlyozott tápelemtartalmú LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) mûtrágyánkat javasoljuk.



Termékeinkkel kapcsolatban forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz!



Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?