Országjáró a VÄDERSTAD-dal és a Massey Ferguson-nal

Agro Napló
Országos road show-n mutatta be az érdeklõdõ gazdálkodóknak a korszerû talajmûvelési eszközeinek széles kínálatát a Vaderstad Kft., valamint a munkagépeket mozgató Massey Ferguson traktorokcsalád típusait próbálhatták ki a gazdák az Austro Diesel jóvoltából.






 

 

A szóban forgó bemutatókon az érdeklődők láthatták a TopDown és Cultus kultivátorokat, melyek várhatóan a forgatás nélküli talajmûvelés alapeszközei lesznek a jövőben, hazánk aszályos klímája miatt. A gazdálkodók megtudhatták, hogy a Rapid vetőgépek ma Európa egyik legnépszerûbb magágykészítő vetőgépei. Bemutatták a társaság szakemberei a tarlóhántás, a szántáselmunkálás, a vetőágy-készítés és hengerezés sikeres eszközét, a sokoldalú Carrier tárcsás boronát. A szóban forgó gépeket a Massey Ferguson traktorcsalád tagjai mûködtették, az AGRO.bio Hungary Kft. pedig baktériumkészítményeit mutatta be a gépmustra látogatóinak.



Az Agro Napló munkatársa be­­szélge­tett Szabolcski Istvánnal a botykapeterdi Szabolcski Kft. vezetőjével, akinek a cége adott otthont a Vaderstad Kft. egyik gépbemutatójának. A Szabolcski Kft. 1991-ben alakult, amely ma már 1500 hektáron gazdálkodik Baranyában, jelenleg 5 állandó munkatárssal – tájékoztatott a cégtulajdonos. Szabolcski István elmondta a Väderstad ugyan magas árszintet képvisel, de kínálatában sajátos, egyedi megoldásokat nyújt, ami más gyártóknál általában nincs meg. Ezért is vásárolja a Väderstad gépeit a cég. A Väderstadnak az országban már vannak 8-10 éves gépei, vagyis referenciákkal rendelkezik. Ez fontos szempont a Szabolcski Kft. számára. A fenntartási költségei ugyanis nagyon kedvezőek, de az élettartam hossza ugyancsak fontos szempont. Négy éve vásárolt a kft. egy Rexiust, azóta pedig már egy Agressivvel is gazdagították gépparkjukat. Vetőgépből egy 4 méteres Rapid vetőgéppel rendelkeznek. A géptámogatásban pályáztak egy Carrierre is, tervben szerepel még egy TopDown vásárlása is.

 


 







Interjú Kalmár Tiborral, a Vaderstad Kft. ügyvezetőjével

 


 





Rendezvényeinknek mintegy 1300 résztvevője volt a tíz helyszínen – mondta a Vaderstad Kft. első embere. A meghívott vendég Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, tanszékvezető (SZIE, Gödöllő), aki a 2008-2009-es év tanulságairól, talajmûvelési hibáiról, aktualitásokról tartott ismertetőt. Az országjárás során szerzett tapasztalatait olvasóinkkal is megosztja a Találkozások a talajjal c. írásában. A 10–15 perces gyakorlati bemutatók során talajminta-elemzést is kaptak az érdeklődők különös tekintettel a helyi talajállapotokra. Az ügyvezető úgy vélekedett: egyre több a talajmûvelés munkafázisaira odafigyelő gazdálkodó, több a modern eszköz, egyre nő azon gazdaságok száma, akik forgatás nélküli technológiát alkalmaznak. Ez a szakember szerint nálunk nagyon fontos a csapadékhiány, továbbá a talaj szerves anyagának megőrzése miatt. Nem beszélve arról, hogy a menetszám-csökkentés ésszerû lehetősége a költségek fékentartásának is. A korszerû eszközök önmagukban nem elegendőek, megfelelő szakismeret nélkül üzemeltetésük kérdéses, ezért fontos a gyakorlati bemutatók szervezése. Mielőtt hozzányúlunk a talajhoz, mérlegelnünk kell annak hatását, hatékonyságát, hiszen lehet, hogy az egyébként „talajbarát” beavatkozás éppen tovább fokozza a szerkezeti problémákat. Jó példa erre a rosszul időzített talajlazítás, kultivátorozás – szögezte le Kalmár Tibor.



A Vaderstad Kft. által bemutatott kínálat egy-két újdonsággal bővült a tavalyi portfolióhoz képest – emlékeztetett az ügyvezető. A cégnél most már teljes a vertikum a talajmûveléstől a vetésig bezárólag, ami azt jelenti, hogy sekély- és középmély alapmûvelésre alkalmas eszközöktől indulva gyakorlatilag a forgatás nélküli és szántásra épülő technológia gépei, eszközei egészen a vetési mûveletig megtalálhatók a társaság kínálatában.Az országjárás újdonsága volt például a kis munkaszélességû, 3,0-3,5 méteres kultivátorok bemutatása. Ezek a gépek ugyanis az idén kerültek piacra, függesztett-, vagy vontatott gumihengeres változatban.



A Carrier, a sekélymûvelés alapeszközeként és tarlóhántó gépként egyaránt nagyon népszerû Magyarországon, a legkedveltebb síktárcsás talajmûvelő – magyarázta az ügyvezető igazgató. Egyes helyszíneken ott volt a Spirit új gabonavetőgép is, amit laza és középkötött talajokra ajánl a Väderstad. Ez egy éppolyan kombinált magágykészítő-vetőgép, mint a Rapid csak más a felépítése. Továbbra is azt gondolom – mondta Kalmár Tibor –, hogy az ország nagyobb területén – elsősorban a talajadottságok miatt – meghatározó marad a Rapid vetőgép. Ezután is ezt ajánlja cégünk a legtöbb gazdaságban, de a könnyebb mûvelésû területeken, talajokon gazdálkodóknak a Spiritet javasoljuk. A gépbemutatók közül az egyik leglátogatottabb a Väderstad-Massey Fergusson országjáró körútja. Ezt azonban szeretnénk a jövő évben továbbfejleszteni, még inkább a helyes talajmûvelés szakmai fogásaira helyezve a hangsúlyt.





Az Austro Diesel a teljes Massey Ferguson palettájával vonult fel a road show-n

 


 





Különösen nagy érdeklődést váltott ki az MF 8600-as széria vezérhajója, az MF 8690-es traktor. A csúcstechnológia jelzőt a hatalmas teljesítményével, a gazdaságosságával és a 100%-os környezetbarát üzemmóddal méltán érdemelte ki. Ezt bizonyítja, hogy négy nemzetközi szakkiállításon is díjat nyert: Bolognában megkapta a 2009. év traktora címet, az újságírók által odaítélt legszebb traktor díját, a párizsi SIMÁN az Optiride Plusz rugózásért kapott elismerést, illetve az Agro+Mashexpo-n kapott nagydíjat. Az OptiRide Plus fülkerugózási rendszer opciós felszereltség az MF 8600-as traktorsorozat modelljein. Egy teljesen dinamikus fülkerugózási rendszer, ami kivételes komfortszintet biztosít a minden saroknál elhelyezett hidropneumatikus csillapításnak köszönhetően. A traktor nagy teljesítményû hidraulikával és egy innovatív szellemes kipufogógáz-utánkezelési technikával rendelkezik. Azért, hogy a folyamatosan szigorodó károsanyag-kibocsátási szabványoknak megfeleljen az MF 8690 tiszta karbamid oldatot (AdBlue) fecskendez a forró kipufogó gázokba és így megköti a káros anyagokat. A rendszer akár 5% dízel olajat is megtakarít.

 


 



Az MF 8600-as sorozat 270 és 370 lóerő közötti maximális motorteljesítményt kínál, Sisu Diesel motorjaik kimagaslóan üzemanyag-takarékosak és utolérhetetlen teljesítményt nyújtanak a szelektív katalitikus redukció (SCR) technológiának és MF Ecotech teljesítménygörbéknek köszönhetően.

– an –



Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/66

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?