A DK EXQUISITE a DEKALB repceportfolió legújabb csillaga

Agro Napló
A repcetermesztésben érdekeltek bizonyára egyetértenek velünk abban, hogy a Monsanto repcenemesítõi az elmúlt évtizedben kiemelkedõ hatékonysággal munkálkodtak, és ennek eredményeként a termelésbe bocsátott repcéink teljesítménye folyamatosan nõtt. Nemesítõink elévülhetetlen érdemeket szereztek a hibridrepcék elõállításában, melyek Európa-szerte egyre népszerûbbek és elterjedtebbek.  





A kezdeti években még „csak” a termőképességben, később már a betegség-ellenállóságban is felülmúlták a versenytársakat, míg mára elértük, hogy a minőségben – itt elsősorban az olajtartalomra és a glukozinolát-tartalomra gondolunk – is a legjobbak között lehetünk. Az utóbbi évek változékony, elsősorban aszályos évjáratai újabb igényt támasztottak a repcefajtákkal szemben, ez pedig a szárazságtûrés. Örömmel jelenthetjük, hogy legújabb nemesítésû hibridjeink ebben is élenjárnak, és a száraz években is biztonsággal teremnek. Hibridjeink teljesítménye – és természetesen versenytársaink folyamatosan fejlődő hibridkínálata is! – elősegítette, hogy mára a kereskedelemi forgalomban az értékesített és elvetett hibridrepcék aránya nemcsak elérte, de meg is haladta a repcefajták arányát: a Kleffmann-jelentés szerint a 2008/09. évi vetésterületen a hibrid:fajta arány 52:48.

 Termelő partnereink okos és szakértő döntésére utal ez az arány, hisz azt jelenti, hogy a repcetermesztők egyre több jó tapasztalatot szereznek a hibridek nagyobb termőképességéről, a fajtákénál nagyobb stressztûrő képességéről – legyen az aszály, megkésett vetés, megritkult állomány – biztosak lehetnek abban, hogy a hibridek nagyobb fejlődési erélye, vigoritása, kiegyenlítőképessége révén sokkal gyorsabban és hatékonyabban „gyógyulnak”, mint a fajtarepcék. Az utóbbi években bevezetett hibridek pedig már minőségben is utolérték vagy meg is haladták a legjobb fajtarepcék minőségét. A tőlünk keletre, északra eső területeken pedig, ahol a télállóság minden évben meghatározó szerepet kap a termésbiztonság alakulásában, nos, ott is a hibridek állják meg sokkal jobban a helyüket, mint a fajtarepcék.



Nemesítőink – felismerve a termesztők érdekeit és a termésbiztonság iránti egyre nagyobb igényét, – továbbra is elszántan dolgoznak a hibridek értékmérő tulajdonságainak javításán. Munkájukat dícséri a legújabban – 2008. decemberében – állami elismerésben részesült DK EXQUISITE elnevezésû hibridünk, melyet az új repceszezonban – ez év őszén! – már ki is próbálhatnak termelőink.

Betakarítási eredményeik megérkezé­séig ezúton szeretnénk néhány, az MgSZH regisztrációs kísérleteiben kapott információt megosztani kedves partnereinkkel. Ez a legújabb hibridünk a kisparcellás állami kísérletek mindkét vizsgálati évében kiemelkedően szerepelt. Az első, 2006/07-es emlékezetesen száraz évjáratban a legjobb termést érte el versenytársai között, ami kiváló szárazságtûrő képességére enged következtetni. A 2., 2007/08-as kedvező évjáratban is a harmadik legjobb volt termésben – szignifikáns differencián belül, azaz azonos szinten a legjobbal! – ami pedig stabilitását bizonyítja.



A vizsgálati 2 év termés- és olajadatai alapján kimagaslóan a legjobb teljesítményt érte el, mint ahogy az látszik az 1. ábrán.

 


 

 

De ha nemcsak a termést és az olajat, hanem a többi fontos értékmérőt, például a Phoma és Sclerotinia ellenellóságot tekintjük, abban is a legjobb, vagy a legjobbak között volt (táblázat).

 


 

 

Glükozinolát-tartalma ugyancsak alacsony, a 2. legjobb, mint ahogyan azt a 2. ábra bizonyítja.

 


 

 

Ugyanígy a meghatározó fenológiai tulajdonságokban is, mint a korai fejlődési erély, a szársziládság, vagy a pergési hajlam, nagyon jó, vagy a legjobb értékeket hozta (3. ábra).

 


 

 

Üzemi kísérleteinkben itt Magyarországon idén első ízben vizsgáljuk. S bár döntő adatokkal csak a betakarítási eredmények birtokában szolgálhatunk, az eddig kialakult kép nagyon kedvező. Állománya rendkívül kiegyenlített, kompakt, kevésbé robosztus, mint pl az EXagone hibridünk. Ennek ellenére elágazó képessége hihetetlenül jó, ami tudvalévően a nagy termés záloga. Tavaszi szemléink során sokszor elámultunk a gyökérnyakhoz közeli, aztán fejlebb egyre sûrûsödő elágazásain. Hihetetlen, de számoltunk 40 feletti elágazást is! Növényei mindvégig – még a száraz hetekben, hónapokban is – megtartották levélzetüket, aminek köszönhetően nagyszámú becő, széles „termőréteg” képződött. Legutolsó szemléinken is az egyik legszemrevalóbb, legegészségesebb hibridnek tûnik a legjobb versenytársak mezőnyében. Eddigi méréseink, tapasztalataink alapján okkal remélhetjük, hogy a DK EXQUISITE Magyarországon is megerősíti a nagyszámú francia és német kísérlet eredményét, melyekben az elmúlt 1-2 évben eddigi „nagyágyúink”, úgymint az EXAGONE és az EXOCET teljesítményét is sikerült felülmúlnia. Izgalommal várjuk a betakarítást, és reméljük, ugyanerről tudunk beszámolni a magyar eredmények birtokában is!



Legújabb kiválóságunk bemutatása mellett fontosnak tartjuk röviden felsorakoztatni a már jól ismert, a közelmúltban bevezetett hibridjeink legfőbb értékeit is, abban a reményben, hogy ezzel elősegítjük Termelőink döntését a legmegfelelőbb repcék kiválasztásában az előttük álló 2009-es szezonra.



EXOCET – a rekorder! A teljesítmény és a minőség kiváló harmóniája. A tavalyi évben bemutatkozó EXOCET kiválóan reprezentálja a hibridekben rejlő potenciált. Kimagasló termőképessége mellett kiváló olajtartalma és alacsony a glükozinolát tartalma, valamint egyedülálló betegségtoleranciája emeli az eddig legjobbaknak számító hibridek fölé. 2008-ban hihetetlennek tûnő, európai rekordnak számító 7,19 t/ha terméseredményt ért el üzemi körülmények között! Azoknak a termelőknek ajánljuk, akik évről évre fejleszteni kívánják a repce teljesítményét minőségi és mennyiségi kompromisszumok nélkül, és ehhez megfelelő technológiai feltételeket tudnak biztosítani.



EXOTIC – a terméspotenciál és a termésstabilitás különleges kombinációja, az egyik legkiválóbb hibrid a termelési kockázatok menedzselésére. A 2007-es év nagy felfedezettje, a MONSANTO fajtakísérleti hálózatában a rendkívül aszályos évben a legnagyobb termést adó hibridnek bizonyult. Kelet-Európában rendkívül fagyveszélyes helyeken az egyik legkiválóbb télállóságú hibridként szerepel. Azoknak a termelőknek ajánljuk, akiknek az elérhető legmagasabb magtermés mellett a termelési kockázat kezelése is elsődleges szempont.



EXAGONE – az életerő, a termőképesség és a minőség magasabb szintû kategóriája. Az EXAGONE 2005-ben került először kereskedelmi forgalomba, mely kísérleti eredményei alapján igazoltan új távlatokat nyitott meg az életerő, a termőképesség és a termésstabilitás növelésében. Azon termelőknek ajánljuk, akik a hibridekben rejlő terméspotenciált és ezáltal magasabb jövedelmezőséget ki szeretnék használni. Az EXAGONE hatalmas terméssel, kiváló minőséggel és ellenállóképességgel hálálja meg a belévetett bizalmat.



DEKADE – kedvező árfekvésû, kiváló télállóságú és állóképességû, gazdaságos zöldtömegû hibridrepce. Rendkívüli télállóságú hibrid, kiválóan szerepelt a fagyveszélynek kitett helyeken. Azoknak a termelőknek ajánljuk, akik nem engedhetik meg maguknak a csúcsteljesítményû hibrideket, de szeretnék a hibridrepcék előnyeit élvezni, és biztonságosan termeszthető, kedvezőbb árfekvésû hibridet keresnek.



dr. Kiss Erzsébet

Monsanto fejlesztésvezető



Wagner József

Monsanto olajosnövény vetőmag termékmenedzser

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!