Lamardor - a Bayer CropScience új kalászos csávázószere

Agro Napló
A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. A csávázószerek és alkalmazási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer közel 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév méltán számít mérföldkõnek: nem csak a hatóanyaga, de a formuláció is újszerû volt.



A Bayer CropScience új kalászos gombaölő csávázószere, a Lamardor a vetőmagvédelemben minőségi változást hozhat. A Lamardor a Bayer két kiváló azol fungicid hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza.





A tebukonazol



Széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen alkalmazzák az alma védelmétől a repce és kalászos lombvédelmen át a vetőmagcsávázásig. A tebukonazol is a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátol. Ez nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és pusztító hatása is kitûnő, s biztonságos a kultúrnövényre is.





A protiokonazol



A Bayer CropScience újabb DMI hatóanyaga, ami az azolok új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles hatásspektrumú, kalászosokban mind permetezőszerként, mind csávázószerként valamennyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztető tulajdonsága a fusarium-gombák elleni kiemelkedő hatékonyság. A protiokonazol jó védő, gyógyító és pusztító hatással, és igen hosszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvező élettani hatásokkal is párosul.





A Lamardor 400 FS



Literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, mely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetőmag tonnánként 0,2 liter.



Az új csávázószer több, mint két molekula egyszerû keveréke. A hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedő hópenész ellen sokkal erőteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.



Széles spektrumú csávázószer lévén, a Lamardor hatékony az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris elleni hatása.



A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett az új készítmény élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek – melyeket így együtt csak a Lamardor nyújt – fontos előnyöket jelentenek a felhasználók számára.





A Lamardor Red csomag



A Lamardor koncentrált csávázószer, dózisa alacsony, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, a csávázólébe vetőmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni. A készítmény Lamardor Red néven 10 tonna vetőmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, melynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.

A Peridiam Eco Red színes bevonatot képez a vetőmagon. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, így a magok nem tapadnak össze, a vetőmag nem boltozódik a vetőgépben, csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag-veszteséget.

 

 

 

Kérem a Tisztelt Olvasót, hogy próbálja ki az igen kedvező áron beszerezhető új készítményt és tapasztalja meg jó tulajdonságait.



Farády László

Bayer CropScience

A cikk szerzője: Farády László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

A jodoszulfuron hatóanyagú Huszár WG Magyarországon 2001-től volt forgalomban. Kiváló hatékonyságot biztosított a fontos egy- és kétszikű kalászos gyo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?