A kukorica és a napraforgó tápanyagellátása

Agro Napló
Közeledik a napraforgó és a kukorica vetésideje, és most is felmerül a kérdés, hogy milyen mûtrágyát adjunk a két növény alá? Vajon elegendõ lesz-e csak egy kevés nitrogént kijuttatni? Amellett, hogy a talaj tápanyag-szolgáltató képességének megõrzése szempontjából a komplex mûtrágyák mindenképpen elõnyt élveznek, tekintsük át a két növény sajátosságait!  






 

A kukorica nagy tápanyagigényû növény, 8 t/ha terméshez átlagosan 180–200 kg nitrogént, 80–90 kg foszfort és 200–240 kg kálium hatóanyagot vesz fel a talajból hektáronként. A nitrogénellátásnak ki-emelkedő szerepe van a címerhányástól a teljes érés végéig. Kedvező N-ellátás esetében a virágzás is hamarabb kezdődik, a napi nitrogénfelvétel ilyenkor a legnagyobb. A nitrogén mellett azonban a másik két tápelem is fontos. Foszforból a kukorica a fejlődés kezdetén és a virágzáskor igényel nagyobb mennyiséget. Elégtelen foszforellátás esetén a leveleken antociános elszíneződés jelenik meg.

A kukoricatermesztésben a káliumtrágyázás is kiemelt jelentőségû, hiszen ez a tápelem döntő szerepet játszik a növény vízgazdákodásának szabályozásában, így befolyásolja a szárazságtûrés mértékét is. A káliummal jól ellátott növények jobban viselik a vízhiányt, és más stressztényezőkkel szemben is ellenállóbbak.

Szántóföldi kísérleteinkben régóta vizsgáljuk a csak nitrogénnel, illetve a komplex mûtrágyákkal történő trágyázás hatását. Szinte minden esetben azt találtuk, hogy a komplex mûtrágyák használatával legalább 1–1,5 t/ha terméstöbblet érhető el a kizárólagos nitrogéntrágyázáshoz viszonyítva. Ezt a tavalyi, dunapataji kísérletünk eredménye is alátámasztja (1. ábra).

 


 

 

A kísérletben LINZER NAC 27N, LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+3S) mûtrágyáinkat használtuk. Eddigi tapasztalataink alapján a LINZER STAR és LINZER PRO termékeinket javasoljuk alaptrágyázásra, és a LINZER NAC 27N-t fejtrágyázásra. Ezek mellett kiegészítő mikroelem-trágyázásra az általunk forgalmazott YaraVita Zinctrac, és YaraVita Zeatrel lombtrágyákat ajánljuk.



A napraforgó a talaj szempontjából toleránsabb növények közé tartozik. Intenzív tápanyagfeltáró képességének köszönhetően még olyan talajokon is képes felvenni a tápelemeket, ahol más növény már nehezen boldogulna. A napraforgónál is elsősorban a három fő tápelem a meghatározó. Itt sem célravezető a csak nitrogénnel történő trágyázás, mivel a szükségesnél több nitrogén csökkenti a kaszat olajtartalmát, valamint növeli a gombás betegségekre való fogékonyságot. Fontos, hogy elegendő foszfort és káliumot is adjunk a napraforgó alá. A foszfornak fontos szerepe van a zsírsavak, így az olajok szintézisében és szállításában. A magvakban található tartalék tápanyag, a fitin is foszforvegyület; ezért a foszfor hiánya negatívan hat a kaszatok kialakulására és teltségére. A kálium fokozza a szárazságtûrést és mérsékli a gombás és baktériumos betegségek kártételét. A komplex mûtrágyák kedvezőbb hatását a tavalyi szántóföldi kísérleteink is igazolták (2. ábra).

 


 



A grafikonon látható, hogy a csak nitrogénnel történő trágyázás eredménye mind a termésmennyiség, mind a minőség tekintetében elmaradt a komplex mûtrágya hatásától. Más helyen végzett kísérleteink során azt is tapasztaltuk, hogy a foszfor és a kálium hiányát még egy magasabb dózisú nitrogén-kijuttatás sem tudta „ellensúlyozni”. A napraforgó számára leginkább megfelelő 1:1:1 tápanyagarány alapján LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+3S) termékeinket javasoljuk alaptrágyának. Ezek a termékek akár közvetlenül vetéssel egy menetben is alkalmazhatóak, mivel hatóanyag-tartalmuk szinte teljes egészében vízoldható. Kiegészítő lombtrágyázásra a YaraVita Bór és YaraVita Thiotrac termékeket javasoljuk. A bór virágzáskor kijuttatva segíti a kötődést, a kén pedig növeli az olajtartalmat.

Az említett termékekkel kapcsolatban keresse értékesítő kollégáinkat!





Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?