Biscaya - rugalmas megoldás a virágzó kultúrák kártevõi ellen

Agro Napló
Az elmúlt évek során egyre jobban beszûkült vetésforgóban az õszi káposztarepce kiemelt figyelmet érdemel. Nemcsak azért mert a leghosszabb ideig „van kint” az ég alatt, hanem mert az ipari növények közül a repcének van a legtöbb rovarkártevõje. Mind az õszi, mind a tavaszi rovarkártétel helyrehozhatatlan veszteséget tud okozni.  






 

 

A kártétel következménye lehet a tőszámcsökkenés, korai növénydőlés, hiányos becőképződés, becőfelnyílás, korai magpergés stb. Pontos statisztika ugyan nem készült, de becslések szerint a repce tavaszi kártevői akár 50–70%-os termésveszteséget is képesek okozni.

A tavalyi év tavaszi időjárása kedvezett a rovarok elterjedésének. Ráadásul a megszokottnál rövidebb fejlődési ciklusok a repce esetében is előbbre hozták és felborították a megszokott védekezési stratégiákat, megnehezítve ezzel a kártevők kordában tartását. A problémák már kora tavasszal jelentkeztek, amikor számos helyen a vártnál korábban jelentkezett a repce szárormányos. Az elmúlt idény tapasztalata továbbá, hogy megnőtt a tavaszi rovarkártétel ellen elvégzett védekezések száma (átlagosan 2,5-3 kezelés). A leggyakrabban alkalmazott készítmények között ott találjuk a tiakloprid tartalmú BISCAYA-t, a Bayer CropScience új rovarölő szerét.



A BISCAYA új formában tartalmazza a Bayer CropScience eredeti fejlesztésû hatóanyagát, a kloronikotinilek/neonikotinoidok csoportjába tartozó tiaklopridot. A BISCAYA a Bayer új, O-TEQ szertípusának egyik első tagja. Az olajos diszperzió különlegessége, hogy nincs benne sem víz, sem oldószer. Ugyanakkor a formuláció olajban és vízben egyaránt stabil és a hatóanyag mellett különböző segédanyagokat és egy növényi olajat tartalmaz. Az olaj és a segédanyagok gondoskodnak a hatóanyag kijuttatás utáni gyors és folyamatos bejutásáról a növényi szövetekbe.

Ez a készítmény kielégíti a modern, hatékony, ugyanakkor környezetkímélő rovarölő szerekkel szemben támasztott követelményeket. A felszívódó gombaölő szerekhez hasonlóan a tiakloprid is felszívódik a növény belsejébe, és a szállítószövetek segítségével eljut azokra a területekre is, ahova nem jutott permetlé. Ennek köszönhetően nemcsak a kontakt hatás érvényesül, hanem a permetezés után betelepülő kártevők ellen is védve van a kultúrnövény.



A repce védelmére általánosan használt piretroid hatóanyagcsoporttal szemben (a repcekártevők elleni védekezések 60–65%-ban piretroid hatóanyagok szerepelnek!) a kloronikotinilek/neonikotinoidok egy új hatásmechanizmussal bíró csoportot alkotnak. Hatáskifejtésük helye az ingerület-átvitelben teljesen eltér a piretroidokétól, ezért a Biscaya jól beilleszthető a repcekártevők elleni hatásos védekezést szolgáló rezisztencia-menedzsmentbe.

A BISCAYA hatása egyaránt kiváló, akár táplálékfelvétellel, akár érintkezéssel kerül a rovar szervezetébe. A repce mellett széles körû védelmet nyújt a rovarok ellen kukoricában és napraforgóban is. Egyik legfontosabb tulajdonsága ugyanakkor, hogy a beporzást végző rovarokra, mint a méhek és poszméhek, nem veszélyes, ezért a termék virágzás során is alkalmazható. Fény- és hőstabilitása nagyon jó, így a lehető legjobb hatás és leghosszabb hatástartam érdekében még magas hőmérsékleten is biztosított a növényi szövetek általi felvétel.



Magyarországi körülmények között a BISCAYA kifejezetten alkalmas a repce (repcefénybogár, repcebecő-ormányos); és a kukorica virágzáskor (amerikai kukoricabogár imágó) fellépő kártevők elleni védelemre. A napraforgóban alkalmazott inszekticidek esetében alapvető követelmény, hogy a rejtőzködő életmódú rovarokra is hassanak. A BISCAYA hatóanyaga felszívódik a kijuttatás után, így a levél fonákján és a virágzat szélein megbúvó levéltetû kolóniákra is hat.

Széles hatásspektrumának és a hagyományos rovarölő szerektől eltérő hatásmódjának köszönhetően a BISCAYA közvetlenül hat a termésbiztonságra, és segít elkerülni a kártevők okozta veszteségeket a repcében, napraforgóban és a kukoricában.



Csorba Csaba

Bayer CropScience


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zamir és Mavrik

Zamir és Mavrik

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?