A Biomin BioStabil termékcsalád

Agro Napló
Tartósítsuk szakszerûen a tömegtakarmányainkat A BiominTakarmányozási Kft. Biomin® BioStabil termékcsaládja egy olyan válogatott tejsavbaktériumokból álló készítmény, amely a tartósított tömegtakarmányokban termelõdõ metabolikus termékek (tejsav és ecetsav) helyes egyensúlyának beállításával segíti a tökéletes fermentáció lefolyását és a szilázs, valamint a szenázs aerob stabilitását is messzemenõen javítja. Ennek eredményeként a készítménnyel kezelt szilázsok magasabb energiatartalmúak.

 

Kulcskérdések a szilázskészítésben



A tömegtakarmányok elkészítését néhányan a naptárhoz igazítják, pedig a szárazanyag-tartalom a meghatározó értékmérő a silózás idejének a megállapításához. A fermentáció az elsődleges fázis a szilázs előállítása során és mivel tökéletes fermentáció csak anaerob körülmények között zajlik le, ezért nagyon fontos a megfelelő tömörítés szükségességének a kiemelése, valamint a szilázs elkészítésének a lehető legrövidebb idő alatti kivitelezése (max. 3 nap alatt lezárás). Anaerob körülmények között a tejsavbaktériumok átalakítják a vízben oldódó egyszerû cukrokat tejsavvá és ez biztosítja a tömegtakarmányok anaerob stabilitását.



A szilázs aerob stabilitása akkor kerülhet veszélybe, amikor a depó megbontását követően elkezd melegedni. Az aerob stabilitás ilyenkor drámaian megváltozhat. A szénhidrátokban gazdag szubsztrátok (pl. cirok-, kukoricaszilázsok), illetve az igen jól fermentálódott szilázsok is ideális körülményeket biztosítanak az élesztő- és penészgombák növekedéséhez, még jó silózási technika esetén is. Ilyen esetekben a fermentáció során termelődött ecetsav az, amely a tömegtakarmányok aerob stabilitását biztosítja.



Az energiatartalom limitáló tényező a nagy termelésû háziállatok takarmányozásában. Minden tartósítási eljárás magában rejt bizonyos tápanyag- és energiaveszteséget. A szilázskészítés folyamatában legfontosabb célunk, hogy kiküszöböljük vagy csökkentsük ezeket. Ezért a magas teljesítményû szilázs-oltóanyagoknak speci-

ális összetevőket kell tartalmazniuk, amelyek megóvják a szilázs energiatartalmát. Fontos azonban, hogy a különböző baktériumok használata nem helyettesíti a helyes szilázskészítési technológiát, azaz a silózás során elkövetett hibák nem kompenzálhatók ezzel.





A Biomin® BioStabil hatásmechanizmusa



A termékcsaládban lévő válogatott homofermentatív baktériumok elsősorban tejsavat termelnek (80–90%-ban). A tejsav anaerob stabilitást biztosít, de fontos szerepet játszik az ízletesség kialakításában és energiaforrást is jelent.



A Biomin® BioStabil termékekkel kezelt szilázsok alacsonyabb pH-értéket mutatnak, mint a más készítménnyel kezelt vagy a kezeletlen szilázsok. A termékcsaládban lévő válogatott heterofermentatív baktériumok felelősek az ecetsavtermelésért, amely hatékonyan csökkenti a pH-t. Az ecetsav gátolja az élesztők, penészek és a patogén baktériumok növekedését a szilázs megbontása után is, frissessége, stabilitása hosszabb ideig megmarad.



A készítmény optimális összetételének köszönhetően nemcsak a kiválóan fermentált és stabil szilázs létrehozásában vesz részt, hanem az energiakihozatal is magasabb lesz. A termékekben lévő homo- és heterofermentatív tejsavbaktériumok száma és aránya maximalizálja az energia- és fehérjetartalmat. Az energiatartalom konzerválása biztosítja a jobb állati teljesítményt, ezáltal több profitot eredményez.





A Biomin® BioStabil termékcsalád alkalmazása



A Biomin® BioStabil termékcsalád felhasználható a betakarítás közben vagy a szilázs alapanyag betárolása során is.

Ez a termékcsalád a takarmányok széles skálájának tartósításához használható: fûfélék, gabonafélék, kukorica, lucerna (pillangósok), cirok, szenázsok, nedves szemestermények, egyéb takarmányok. Mivel a silózandó anyagok nagyon különbözőek lehetnek szárazanyag-tartalmuktól, pufferkapacitásuktól (fehérjetartalom) és cukortartalmuktól függően a BIOMIN egy olyan termékcsaládot fejlesztett ki, amely nemcsak egyszerûen megfelel a vásárlói igényeknek, hanem egy „megoldáscsomagot” kínál a különböző tartósítási módszerekhez.



A Biomin® BioStabil termékcsalád 3 terméket kínál a létrehozandó tömegtakarmánytól függően, amelyek az alábbi mikroorganizmusok különböző kombinációját tartalmazzák: Enterococcus faecium, Lactobacillus brevis, Lactobacillus plan-tarum (táblázat).

 


 



A Biomin® BioStabil termékcsalád használatával jobb fermentációt érhetünk el, ezáltal hosszan stabil lesz a bontatlan és a megbontott tömegtakarmány (aerob és anaerob stabilitás), valamint magasabb energiatartalmú is lesz, ezért hozamnövekedéssel számolhatunk.





Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?