A Hegedûs család receptje: folyamatos fejlesztés önerõbõl

Agro Napló
Hegedûs Zsolt és családja a '90-es évek elején kezdett önálló mezõgazdasági vállalkozásba, melyet folyamatosan fejlesztve tartanak fent. A kezdetekben fõként csirke elõneveléssel foglalkoztak, majd a növénytermesztés felé nyitva – jelenleg az állattartáshoz szükséges takarmányt szántóföldi területeiken állítják elõ.  




 

 

Mivel mindig is törekedtünk arra, hogy a termékeinkhez szükséges anyagokat saját magunk állítsuk elő, így 2008-tól már kb. 70 húsmarhát is tartunk, melyek igen értékes istállótrágyájukkal csökkentik a mûtrágya felhasználást a gazdaságban. Előnevelt csirkét 60–70 ezer darabot nevelünk évente, összesen 400 ha-on gazdálkodunk, ebből 60 ha lucerna, 30 ha gyep, legelő. Szemes terményt búzát, kukoricát, tritikálét, napraforgót és repcét termesztünk. A családon kívül 4 fő állandó alkalmazott tevékenykedik a gazdaságban.

A gazdaság indulásakor alapvető gépparkkal rendelkeztünk, most büszkén mutathatjuk sorban a gépeket, melyek átlagban 3–4 évesek. Saját erőgép-, munkagépparkunk teljes, kombájnunk 4 éves, bérvállalkozó segítségét 2008 tavasza óta nem veszünk igénybe. Lehetőségeinkhez képest folyamatosan próbáljuk a használt gépeket cserélni, a költségek folyamatos figyelése mellett a gazdaságosságot helyezve előtérbe.



Mérlegelve a bekerülési és üzemeltetési költségeket 2008 tavaszán döntöttünk egy új Krone bálázó megvásárlása mellett. Addig a bálázást bérvállalkozó végezte. Igen körültekintően döntöttünk a Krone mellett, több különböző gyártmányú és típusú bálázóval rendelkező gazdától kértünk véleményt. A döntésnél igen fontos volt a szerviz, alkatrészellátás, a gép ár-érték aránya, minősége, megbízhatósága. Akkor a Krone mellett döntöttünk, visszatekintve az elmúlt szezonra most is így döntenénk. A bálázót tavasztól őszig szinte folyamatosan használtuk, amikor az időjárás engedte, beüzemelése óta semmilyen gond, meghibásodás nem fordult elő. Sokféle tulajdonságú anyagot báláztunk: búza- és köles szalmát, fû- és lucernaszénát, cirok- és kukoricaszárat is. Nyári nagy melegben is a búzaszalmát mindenféle gond nélkül sikeresen báláztuk. Egy szezonos üzemeltetése után elmondhatjuk, hogy tapasztalataink szerint messzemenően gazdaságos, megbízható, értékálló beruházás. Nehezebb, tömörebb báláink vannak, így a takarmány tömegére vetítve kevesebb bálázással és bálamozgatással tudjuk elérni ugyanazon tömeg mozgatását. Olyannyira elégedettek vagyunk a Krone névvel, hogy a tavalyi év végén vásároltunk egy használt Krone vontatott rendképzőt is.



„Semmilyen csalódás nem ért minket a Krone bálázó kapcsán, nagyon elégedettek vagyunk munkájával, megbízhatóságával. Igen egyszerû és könnyû kezelni”

Az erőgépparkunk sokáig keleti traktorokból állt, 2008-ban jutottunk el addig, hogy vásároltunk egy új Valtra N101 típusú és egy használt Valtra Valmet 800-as traktort homlokrakodóval. A korábbi traktorainkkal sok talajmunkát is végeztünk, a javítások költségei igen jelentősek voltak, sok volt a javítások okozta állásidő. Ha a területre vetített üzemanyag-felhasználásunk a korábbi marad akkor is reményeink szerint megtérülő beruházás volt a nyugati típusú traktorok megvásárlása. Fontos számunkra a kezelő munkakörülménye, kényelme, mivel sokszor saját magunk végezzük a munkákat.



A dolgozóink és saját magunk munkakedve is jelentősen nőtt. Az N101 traktorunk már több, mint 400 üzemórát teljesített, csak apróbb gondok fordultak vele elő.

A kisebbik traktor már 6 éves, 5500 üzemóra van benne, tökéletesen mûködik, főként telepi munkákra, bálarakodásra, könnyebb munkákra használjuk.

Nagyon fontos volt számunkra azoknak a gazdáknak a véleménye, akik a Valkon 2007. Kft. kínálatában szerepelő gépeket használják. Visszatekintve a tavalyi évre elmondhatjuk, hogy gyors szerviz- és alkatrészellátással, és hozzáértő szervizes kollegákkal állnak rendelkezésünkre.

A gépek megvásárlásakor rugalmas ügyintézésükkel segítettek megoldani felmerülő gondjainkat.

Kicsit borús gondolatokkal tekintünk a világválság magyarországi hatásaira, reméljük a mezőgazdaságot nem sújtja jelentősen és a káros hatásokat minél inkább ki tudjuk küszöbölni, gazdaságunk nem sínyli meg az előttünk álló időszakot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?