Kipróbáltam a Geniust

Agro Napló
A Prügyi Mg. Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Taktaközben gazdálkodik, elsõsorban Prügy és Taktakenéz határában, mintegy 2500 ha-on, és további 1200 ha szántóterületet integrál. A növényvédelmet Fedor Tamás irányítja.



(F.T.) Növénytermesztésünk fő profilja a vetőmagtermelés, az őszi búzaterület felén, a többi gabonanövény területének nagy részén ezt termelünk.



A kalászos vetőmagtermesztés egyik speciális problémája az egyszikû gyomok irtása. Régóta vártunk egy olyan gyomirtóra, mely vadzab és széltippan, valamint a kétszikûek ellen is hat, mellyel ezek egy menetben, tavasszal írthatóak, nincsenek fitotoxikus hatásai és utónövény korlátozása, és ha kifutunk az időből, fejlettebb állományban is használható. Ezért örömmel fogadtuk, hogy kipróbálhatjuk az új fejlesztésû Genius* gyomirtó szert.



A Genius-szal 6 ha őszi búzát kezeltünk, ebből 3 ha-t a homoktalajú Siralom táblán, melynek legjelentősebb gyomnövénye a széltippan. A másik 3 ha Genius kezelést a mély fekvésû Cseger 20 táblán alkalmaztuk, ahol a korábbi évek tapasztalatai alapján erős kétszikû (ebszikfû, aszat) fertőzésre számítottunk, a fő problémát azonban a vadzab jelentette, ami miatt itt már évek óta nem tudtunk vetőmagtermesztést folytatni. A kezeléseket (04.03. és 04.24.) Hardy Commander 2500 típusú permetezőgéppel végeztük, hektáronként 250 l vizet juttattunk ki, tapadásnövelő adalék hozzáadásával.



A kezelések értékelésére 05. 20-án került sor. A Siralom táblán a standard gyomirtó szerrel kezelt táblarészeken az ebszékfû és a mezei aszat ellen a kezelés hatékony volt, a széltippan fertőzés alacsonyabb volt a kontrollnál, a megmaradt növények kisebbek és részben sterilek maradtak, így a kezelés hatékonyságát 70–80%-ra becsültük. A Genius-szal kezelt sáv azonban – az ebszékfüvön és aszaton túl – a széltippantól is mentes maradt!



A Cseger 20 táblán a kontroll gyomirtó szer kétszikûek ellen elfogadható eredményt adott, de vadzab elleni hatása nem volt. A Genius-szal kezelt terület vadzab mentes maradt, alkalmazása tehát itt is lehetővé teszi a jövőben a vetőmagtermesztést.



Összefoglalva Genius-szal kapcsolatosan nagyon jó tapasztalatokat szereztünk, mivel mind a kétszikû, mind a két legfontosabb egyszikû gyom ellen jó–kitûnő hatásúnak bizonyult. Ez a gyomirtó szer a jövőben meghatározó eleme lesz a búza gyomirtási technológiánknak.



PRÓBÁLJA KI ÖN IS!

* a Dow AgroSciences LLC védjegye


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!