Mospilan 20 SP a repcében is - egy további meglepetéssel!

Agro Napló
A Mospilan 20 SP rovarölõ szer a mezõgazdasági termelõk széles körében ismert és elismert eszköz a rovarkártevõk elleni védekezésben. Számos kertészeti kultúrában és szántóföldi növényben engedélyezett és eredményesen alkalmazható.  

 


 

 

2003-óta a termelők a kukoricabogár imágók ellen is használhatják. Bevezetése ezen a területen is igen sikeres volt, amit leginkább az bizonyít, hogy a kukoricabogár hazai megjelenése óta a legnagyobb kártételi évében, 2007-ben a bogárinvázió megfékezésének egyik vezető nagyüzemi megoldása lett.

 


 





Minek köszönheti sikerét a Mospilan 20 SP? Röviden és leegyszerûsítve talán annak, hogy többre képes mint amit sokan gondolnák róla. A léc az elvárásokat illetően magasan van, mint általában a neonikotinoid hatóanyagú termékek esetében. A bogár elleni gyors, taglózó hatás, a jó felszívódás, a 100% felé közelítő rovarölő hatás, a hosszú hatástartam és kedvező környezet-egészségügyi tulajdonságok mind-mind jogosan elvárt alapkövetelmények, és akkor még a gazdaságos hektárköltségről nem is beszéltünk. Nos a Mospilan 20 SP mindezeknek a nem kis elvárásoknak maradéktalanul megfelel.



Hogy az eddig rendelkezésre álló eszközökhöz képest miben ad többlet megoldást a Mospilan 20 SP, azt a 2009-es tavaszi szezontól a repce rovarkártevők elleni bevezetésével összefüggésben lehet a legjobban bemutatni.

A Mospilan 20 SP engedély okirata Magyarországon is kibővült a repcében való felhasználhatósággal, így a készítmény 2009 tavaszától bevethető ebben a kultúrában is.



A repce rovarölő szeres technológiában nincs kőbe véshető időzítési táblázat a tavaszi védekezéseket illetően. Az évjárati hatások, a repce vetésterületének növekedése, a kártevők megjelenésének ideje és betelepülés intenzitása, valamint még sok más elem befolyásolhatja az optimális kijuttatási időpontot. Leegyszerûsítve, ideális esetben, 3 időpontban kellene tavasszal „tüzet nyitni” a támadók ellen: kora tavasszal, szárbaindulás kezdetén a repceszárormányos, virágzás környékén a repcefénybogár, és a becőképződés idején a repcebecő-ormányos és a repcebecő-gubacsszúnyog ellen. A nagyüzemi gyakorlatban azonban a 3 védekezés nehezen valósítható meg, mert legfeljebb „két töltényre” elegendő pénz áll rendelkezésre. Ezért különösen fontos az, hogy az alkalmazott technológia hosszú hatástartammal rendelkezzen.



A Mospilan 20 SP rovarölő szer számos kísérletben bizonyította azt, hogy hatását nagyon hosszan megtartja, egyes kísérletekben a vezető standard készítménynél is hosszabban. Ez a tulajdonság az egyik, talán a legfontosabb többlet, amit a felhasználók előnyként kapnak. Ezt a kimagaslóan hosszú hatástartamot egyébként a Mospilan 20 SP már egyéb növénykultúrákban és kártevők ellen bizonyította.

És akkor jöjjön a címben írt meglepetés. A Summit-Agro Kft. 2009-ben egy új típusú, sziloxán-bázisú adalékanyag forgalmazását kezdi meg SPUR márkanéven. A SPUR olyan fiziko-kémiai tulajdonságokkal bír, amelyek a permetlé csepp gyorsabb és optimális terülését eredményezik az eddigiekhez képest, ez által is növelve a szerek hatáskifejtését, a jobb borítást és a felszívódást.

Egyre általánosabb gyakorlat a repcében is, hogy a termelők adalékanyag hozzáadásával igyekeznek javítani a rovarölő szerek hatékonyságát. A SPUR 2009. február végétől vásárolható meg a termelőeszköz kereskedőknél és bármely rovarölő szerhez felhasználható.



A Mospilan 20 SP-t 0,15-0,2 kg/ha-os dózisban javasoljuk repcében kijuttatni. Jó időzítéssel a kiváló rovarölő hatáshoz ennyi elegendő. A SPUR hatásfokozó adalékanyag 0,05–0,1%-os dózisban történő hozzáadásával a hatékonyság már-már tökéletes. Ahogy azt már aláhúztuk, a repcekártevők elleni hatékony védekezés kulcsa a jó időzítés. A szárormányos ellen a kártevő tömeges megjelenésekor a szárbindulás kezdetén, a fénybogár ellen a bimbó stádiumban vessük be a Mospilan 20 SP-t.



További információ:

www.summit-agro.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!