Mezõgazdasági õstermelõ adózása - 2009

Agro Napló

1. A mezőgazdasági őstermelőnek – az átalányadózást választó kistermelő is –, ha az e tevékenységből származó bevétele nem haladja meg az évi 600 ezer forintot, akkor nem kell jövedelmet és adót megállapítania.

Az évi 600 ezer forintot meghaladó bevétel esetén a jövedelem megállapítható:

2. 10%-os költséghányad: akkor alkalmazandó, ha a termelő nem kíván a költségeivel tételesen elszámolni. Ekkor a bevétel 90%-a tekintendő jövedelemnek. Ez az összeg, amely esetleg más jövedelemmel való összevonás után az adó alapja. Az adó kiszámítása: 0–1 700 000 Ft-ig 18%, 1 700 001 Ft-tól 306 000 Ft + az 1 700 001 Ft feletti összeg 36%-a. A mezőgazdasági tevékenység adójából maximum 100 000 Ft őstermelői adókedvezmény és más igazolt adókedvezmény is igénybe vehető (1. táblázat).

 


3. Átalányadózás: a mezőgazdasági kistermelő: akinek a mezőgazdasági tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg. Ezen bevételi határig választható a mezőgazdasági termelő számára az átalányadózás. Amennyiben egyidejûleg egyéni vállalkozó is, akkor mindkettő vállalkozási formára külön-külön és egyidejûleg választhatja ezt az adózási módszert. Egyéni vállalkozóként továbbra is 15 millió forint árbevételig jogosult rá. Az adóalap kiszámítása megegyezik az előző év módszerével – állati termékek előállítása esetén jövedelem a bevétel 6%-a, egyéb termék előállításnál 15% –, az adója 0–1 700 000 Ft-ig 18%. Mivel külön adózó jövedelemnek minősül, így adókedvezmények igénybe vételére továbbra sem jogosít. 2009. évre történő választását a 2008. évi adóbevallás nyilatkozati lapján jelölni kell!

Amennyiben az átalányadózást választó kistermelő költségei fedezetére vagy fejlesztési célra támogatást kapott, akkor a támogatás összegéből az adóévben önálló tevékenységből származó bevételként annyit kell bevallania, amennyit abból igazoltan felhasznált.

2009. február 1-től az átalányadózással adózó mezőgazdasági kistermelőknek is

kötelező megőrizniük a beszerzéseikről szóló bizonylatokat az ellenőrzési idő elévüléséig, azaz 5+1 évig (2. táblázat).

 


 

4. Tételes költségelszámolás nyilatkozattal: a 2009. adóévre változatlanul lehetőség van egyszerûsített bevallási nyilatkozatot tenni annak a tételes költségelszámolást alkalmazó kistermelőnek, akinek a mezőgazdasági termelésből származó bevétele 600 000 Ft és 4 millió forint közötti. A nyilatkozattételnek továbbra is feltétele, hogy rendelkezzen a tevékenységével összefüggésben felmerült, legalább a bevétel 20%-át kitevő számlákkal igazolt költséggel és útnyilvántartással alátámasztott jármûhasználati költséggel. Ekkor arról is nyilatkozik, hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme. Azokban az adóévekben, amelyekben egyszerûsített nyilatkozatot tesz a kistermelő, a tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásából valamint az elhatárolt veszteségből 20%-ot elszámoltnak kell tekinteni (3. táblázat).

 


 

5. Tételes költségelszámolás: az igazolt költségeken felül 8 millió forint bevételig 40%-os kistermelői költségátalány is levonható. Ebben az esetben veszteséget mindaddig nem határolhat el, amíg kistermelői költséghányadot is elszámol. A korrigált bevétel és a költségek különbsége a jövedelem (ha az pozitív előjelû). A jövedelem adójának kiszámítása az új adósávok segítségével történik: 0–1 700 000 Ft-ig 18%, 1 700 001 Ft-tól 306 000 Ft + az 1 700 001 Ft feletti összeg 36%-a. A mezőgazdasági tevékenység adójából 6 millió forint jövedelemig maximum 100 000 Ft őstermelői adókedvezmény vehető igénybe. Ez az adókedvezmény de minimis (csekély ősszegû) agrártámogatásnak minősül, igénybevételének feltétele, hogy a magánszemélynek az adóbevallásában fel kell tüntetnie a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerbeli regisztrációs számát (4. táblázat).

 


Krenovszkyné Lovász Andrea okleveles adószakértő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!