Summit-Agro napraforgók - a siker zálogai

Agro Napló
A 2008-as esztendõt a napraforgó termesztés szempontjából kifejezetten jónak mondhatjuk, sajnos az értékesítés területén kialakult gondok sötét árnyékot vetettek az ágazatra. A vetésterület nem túl jelentõs (8%) növekedése ellenére a termésátlag országos szinten mintegy 24%-kal múlta felül az elõzõ évit, és termésmennyiségben is látványos, 35%-os pozitív irányú elmozdulás volt tapasztalható. A termesztés klimatikus feltételei teljesen optimálisan alakultak a napraforgó számára, járványszerû kórtani fertõzések sem csökkentették a hozamokat. Az egész tenyészidõszak alatt nagyon sok tiszta, gyommentes állományt láthattunk országszerte.  






 

A Summit-Agro által forgalmazott Euralis/Rustica napraforgó hibridek már az előző, rendkívül száraz évben is bebizonyították, hogy tökéletesen megállják a helyüket a szélsőséges időjárási körülmények között is, de az idei jónak mondható esztendőben, kiváló termőképességükkel, betegség ellenállóságukkal és beltartalmi mutatóikkal hívták fel magukra a szakemberek figyelmét. Cégünk ajánlatában a legjobb megoldásokat kínáljuk a napraforgó termelők számára, minden éréscsoportban és minden hasznosítási típusban választhatók kitûnő hibridjeink.



A hagyományos linolsavas, nagy olajtartalmú szegmens igen korai éréscsoportjába tartozik a jól ismert Pomar RM hibridünk, amely az egyik legnépszerûbb a kategóriájában. Különösen azoknak a termelőknek ajánljuk, akik kisebb felületen termesztenek napraforgót, nincs lehetőségük a légi úton történő gombaölőszeres, illetve defoliálásos kezelésre, emiatt egy rendkivül rövid tenyészidejû, kiemelkedő betegség ellenállósággal rendelkező hibridet keresnek. Számukra a Pomar RM jelenti az igazi megoldást, igen korai érésû, emellett kiváló termőképességû és desszikálás nélkül is betakarítható.



Ugyanennek a csoportnak a reprezentánsa, a Summit-Agro egyik legkedveltebb napraforgó hibridje az ES Petunia, amely önmagában ötvözi a kiemelkedő terméspotenciált és betegség ellenállóságot. 2006-os bevezetése óta sikere töretlen, hisz évről-évre nő az eladott ES Petunia zsákok száma. Nem csupán az MgSzH kísérletekben végzett minden évben éréscsoportjának első helyén, de a nagyüzemi termesztési tapasztalatok is igazolják, hogy felveszi a versenyt termőképességben bármelyik társával. Megbízhatósága alapján bármely termelőnek tudjuk ajánlani, az ország minden napraforgó termőkörzetében.



A középérésû csoport idei újdonságát az ES Whisky bevezetése jelentette. Ez a hibrid már az elő kísérletekben felhívta magára a figyelmet. Különösen szembetûnő volt az átlagon felüli kaszattermése, valamint a magas olajtartalma. A 2008-as termesztési évben igazolta a korábbiakat, mivel üzemi körülmények között is kiemelkedően szerepelt. Az ES Whisky nagyon jó termőhelyi plaszticitással bír. A sajnálatosan egyre terjedő A-E szádor rasszokra teljes rezisztenciát, illetve az F rasszra toleranciát mutató ES Whisky termesztését a szádorral fertőzött déli területeken is tudjuk jó megoldásként javasolni.



2005-ben kapott állami minősítést az Albatre nevû kiváló, nagy olajtartalmú középérésû napraforgó hibridünk. Terméspotenciálja az egyik legnagyobb a jelenlegi szortimentben. Betegség ellenállóság szempontjából ki kell emelni, hogy rezisztens a hazai peronospora rasszokkal szemben, kimagasló a sclerotinia és phomopsis valamint botrytis toleranciája.

Az Albatre hatalmas kaszattermése mellett nagyon magas olajtartalommal és hektáronkénti olajterméssel rendelkezik. Régebbi genetikája ellenére megbízhatóságával és versenyképességével méltán vívta ki a termelők bizalmát. Hosszabb tenyészideje miatt a termesztését elsősorban a melegebb déli országrészben javasoljuk, de nagyon sok észak-dunántúli termelőnél 4 t/ha feletti üzemi eredményeket tudott realizálni.



A tenyészidőszak első felében jelentkező gyomosodási probléma leküzdésére jelent jó megoldást az imidazolinon toleranciával rendelkező napraforgó hibridek köztermesztésbe vonása. A Summit-Agro ajánlásában ez év tavaszán mutatkozott be a vetőmagpiacon az ES Artimis nevû, korai éréscsoportba tartozó, imidazolinon toleráns napraforgó hibrid. Terméspotenciálja átlag feletti, termesztése a megnövekedett termelési biztonság miatt bárkinek javasolható. Intenzív hibrid, a szokásosnál jobb agrotechnikai és termesztési körülményeket kíván, de ezeket nagyon magas hozammal hálálja meg. Korszerû, teljesen új genetikát képviselő típus, az átlagosnál alacsonyabb növény, erős szár, félig bókoló tányérállás jellemzi. Az ES Artimis kedvező eladási számai is bizonyították, hogy nagyon nagy a kereslet erre a kiváló napraforgóra.



A magas olajsav-tartalmú (HO) napraforgók csoportjában a Summit-Agro egy kiváló korai éréscsoportú napraforgót ajánl a kedves termelő partnerek figyelmébe. A Pacific RMO már második éve köztermesztésben van. A hibrid kiemelkedő terméspotenciállal, valamint nagyon magas olajsavtartalommal rendelkezik. Betegség ellenállóságára jellemző, hogy az anyag peronospora rezisztens, és az átlagosnál jobban tolerálja a szokásos napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségeket.

Talán a legkisebb piaci szegmenst jelenti az étkezési csoport, amiben jó megoldásként kínáljuk a korai éréscsoportba tartozó ES Royal nevû napraforgó hibridünket. Madáreleség céljára történő termesztése közismert, ebben a versenyben megállja a helyét. Termőképessége átlag feletti, nagyon jó betegség ellenállósággal rendelkezik.



A Summit-Agro nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hibridjei mellé, a napraforgó termesztés agrotechnikai ajánlásait is átadja a partnereknek. Változatlanul javasoljuk a maximum 50–55 ezres hektáronkénti tőszámot, mert így tudjuk biztosítani növényeink számára azt a biztonságos mikroklímát, ami megakadályozza a gombabetegségek túlzott felszaporodását.

Fontos a harmonikus tápanyagellátás. Ma már köztudott, hogy az egyoldalú N mûtrágyázás elősegíti a gombabetegségek kialakulását, azáltal, hogy fellazítja a növényi szöveteket és fogékonnyá teszi az egyedeket. A makroelemek mellé mindenképpen javasolt a bór mikroelem kijuttatása, ami jelentősen javítja a napraforgó terméskötődését.

 


 



Összefoglalva elmondható, hogy a Summit-Agro nem csupán a napraforgóban használható komplex növényvédelmi technológiáival, de kiváló genetikai értékeket képviselő hibridjeivel is az egyik meghatározó szereplője a hazai növényolaj-piacnak. Munkájával igyekszik hozzájárulni a termesztéstechnológia fejlődéséhez, korszerû megoldást kínálva az évről-évre újabb és nagyobb kihívást jelentő problémáknak, megfelelve ezzel a folyton változó piaci igények követelményeinek.

Kiss Péter, vetőmag szaktanácsadó,

Summit-Agro Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!