Az ellenállóbb, egészségesebb növénykultúrák termesztése sokáig csak erős vegyszerek használatával, vagy – újabban – genetikai beavatkozásokkal volt elérhető. Mindkettőnek erős ellenző tábora van, a manapság uralkodó elvárások a természeteshez minél közelebb álló haszonnövények felé szorítják a termelőket. Ez esetben viszont ezek a növények kiszolgáltatottak az olyan mostoha körülményeknek, mint a szikesedés, a kevés csapadék, korán jött hideg, vagy fényhiány.
Mindezeket a gondokat enyhíti egy, az európai agrárium számára még újdonságnak számító, de Japánban már szinte „kötelezően” hasznosított anyag. Az 5-aminolevulin, röviden ALA egyrészt biogazdálkodásban is használható, másrészt nemhogy nem terheli, de még védi is a környezetet. Ez az anyag meghatározó a növények életfolyamatai szempontjából, de az állati életnek is az egyik alapköve, mivel nemcsak a klorofil, hanem a hemoglobin létrejöttéhez is elengedhetetlen.
Az anyag már elérhető a kereskedelmi forgalomban, egy Pentakeep-V nevû kiegészítő mûtrágya fő alkotóeleme.
Bővebb információ: www.agronaplo.hu aktuális hírek rovatában.