A Négy Mancs és a magyar liba- és kacsamáj

Agro Napló
A magyar liba- és kacsatenyésztõk úgynevezett kényszeretetése, azaz a liba- és a kacsatömés ellen emelte fel szavát az osztrák bejegyzésû Négy Mancs állatvédõ szervezet magyar tagozata.  

Akciójukkal sikerült elérniük, hogy a legnagyobb hízottkacsa- és -libafeldolgozó a Hungerit beszüntesse a szóban forgó termékek előállítását. Ezzel mintegy 200 ember munkája vált feleslegessé a szentesi baromfifeldolgozó cégnél, és további többszáz, a kacsa- és libatöméssel foglalkozó család egzisztenciális helyzete vált bizonytalanná.

A Négy Mancs akciója Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint mintegy 2 milliárd forintos közvetlen kárt okozott a magyar baromfiágazatnak. Magyarországon az elnök szerint évente mintegy 2500-2600 tonna liba- és kacsamájat állítanak elő kényszeretetéssel. A világ ilyen módon – töméses technológiával – előállított libamájtermelésének mintegy 80 százalékát, azaz mintegy 1800 tonnát Magyarországon termelik. A BTT elnöke úgy vélte, hogy az osztrák állatvédő szervezet offenzívája a magyar piaci pozíciókat és a magyar tradíciókat egyaránt alapjaiban veszélyezteti e területen.

Éppen ezért a magyar pozíciók védelme érdekében még szeptemberben ötpárti konszenzus született a tekintetben, hogy az öt parlamenti párt egységesen országgyûlési határozati javaslatot benyújtva a Parlamentnek, kiáll a tradicionálisan hungarikumnak minősített magyar kacsa- és libamáj védelme érdekében, és országgyûlési határozatban rögzíti e hagyomány megőrzésének létjogosultságát.

A megfelelő technológiával, kíméletesen végrehajtott tömés nem jelent a vízibaromfik számára több kockázatot, mint más állattartási technológiák – tudatta a közvéleménnyel az Állatvédelmi Tanácsadó Testület így is megvédve a magyar hagyományokat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!