Az AGRITECHNICA kiállítás díjazott újdonságai – IV.

Agro Napló
Az elmúlt évi AGRITECHNICA kiállításon minden eddiginél több innovációs terméket ismertek el DLG arany- és ezüstéremmel. Lapunkban már bemutattuk a négy aranyérmest és néhány ezüstérmes újdonságot. Sorozatunkban most a 33 ezüstérmes termék közül a négy permetezőgép fejlesztésről adunk információt.

Swingcut szórókeret lengéscsillapító

A Lemken cég újdonsága, a Swingcut szabályozó megoldást nyújt permetezőgép szórókeretek vízszintes síkban történő lengéseinek csökkentésére. Közismert ugyanis, hogy a szórókeretek menetirányban fellépő előre-hátra lengése miatt szakaszosan a beállított dózisnál több, illetve kevesebb vegyszer kerül a célfelületre.

Az új aktív lengéscsillapító rendszer speciális folyadékkal működik. A szórókeret vízszintes mozgását 3D-s kamera figyeli és optikai szenzorai révén automatikusan és folyamatosan a kilengési határérték alatt tartja a keretlengést. Hatására több mint 50 százalékkal javul a hosszirányú szórási pontosság, nagyobb munkasebesség mellett is.

 

Exakt szórókeret-vezérlés

A Horsch cég innovációs eredménye a Horsch Leeb szórókeret-szabályozó egység (Boom Control), amellyel exakt és biztos keretvezérlés érhető el. Alkalmazásával a szórókeret egészen közel (akár 50 cm alatt) tartható a célfelület felett, így a szél és a párolgás által okozott veszteség jelentősen csökkenthető. Az újítás lényege, hogy a szórókeret a súlypontjához közel van golyóscsapágyazással rögzítve a permetezőgép alvázához. Ezzel elérhető, hogy a menet közben, főleg fordulásnál fellépő centrifugális erő nem befolyásolja a keretmozgást. A pontos felszínkövetés elérése egy különleges erőszabályozó egységgel valósítható meg, ami hidraulika munkahengerek segítségével tartja a felszínnel párhuzamosan a keretet.

Az egység működése megtekinthető az Agro Napló Youtube csatornáján:
www.youtube.com/agronaplo


Szennyeződésmentes vegyszermozgatás

Az agrotop GmbH. főleg a kisebb térfogatú vegyszeres hordók és kannák zárt rendszerű, szennnyeződésmentes részbeni vagy teljes kiürítésére és tisztítására kialakított egy easyFlow elnevezésű tartályürítő berendezést.
A fejlesztés célja, elősegíteni az e téren egyre szigorodó munka- és egészségvédelmi, valamint környezetvédelmi előírások maradéktalan betartását.

A rendszer két adapterből áll, az egyiket a vegyszeres hordó/kanna kiöntő nyílására (kannaadapter), a másikat a permetlétartály vízfeltöltő csővezetékére (tartályadapter) kell elhelyezni. Ez utóbbi összeköttetésben áll a kannaadapterrel, amelyen keresztül átszívja a vegyszert a kannából a tartályba. A kannaadapter egy fogantyúval két irányba forgatható: jobbra elforgatva folyamatosan szabályozható az ürítési sebesség, míg balra forgatva lezárja a kiöntőnyílást. Ha a kanna teljesen kiürült, csapátállítással a töltővíz tisztára mossa a kannát, amely ezután gond nélkül újratölthető vagy a gyűjtőhelyre leadható. Az új berendezéssel gyorsan és biztonságosan lehet a vegyszerfeltöltést megoldani.

„Kanyarellenőrző” berendezés permetezőgépre

Közismert probléma, hogy a permetezőgépek kanyarodásánál különböző mértékű a kijuttatott permetlé mennyisége, az ív belső (kisebb ívű) részén nagyobb – 36 m széles keret esetében akár 160%-kal több –, míg a külső (nagyobb ívű) részén pedig kisebb – általában 40–60%-kal kevesebb – a dózis az előírtnál.

A táblák a legtöbb esetben nem pontosan négyszög alakúak, ezért a tábla formavonalának követése során valamint a forgón kívül sokszor kell még tereptárgyakat is kisebb-nagyobb ívben kikerülni, azaz jobbra-balra kanyarodni a permetezőgéppel, ezért a permetezési munkáknál folyamatosan szembe kell nézni ezzel a problémával.

A Damman cég által kifejlesztett „Curves-Control-Application” (kanyarellenőrző) permetezőgép szabályozó berendezéssel biztosítható, hogy kanyarodás közben a szórókeret teljes szélességében a beállított dózisnak megfelelő mennyiségű vegyszer kerüljön a célfelületre.

A CCA szabályzó berendezés egy fedélzeti számítógép, amelybe a betáplált gépi adatok (szórókeretszélesség, dózis) mellett az ívben történő haladás adatait szenzorok szolgáltatják, szektoronként mérve a körív sugarát és az ívsebességet. Ezen adatok alapján a permetlényomás és az olyan gépek esetében, ahol több szórófejes tartószerkezetet alkalmaznak, ott a szórófejek változtatásával is, a CCA automatikusan változtatja a kijuttatandó fajlagos vegyszermennyiséget a beállított dózisnak megfelelően.

Az új műszer jelentősen hozzájárul a pontos, vegyszertakarékos és környezetkímélő permetezéshez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!