2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Az EURALIS cirkok termesztési előnyei

Agro Napló
Magyarországon az elmúlt évek szélsőséges időjárása azt igazolja, hogy célszerű számításba venni olyan növényeket, amelyek jól bírják ezeket a kihívásokat. A cirokfélék C4-es fiziológiájú növények, ezért az aszályos időszakokat sokkal kedvezőbben tolerálják. Melegigényes, a magasabb hőmérséklet gyors fejlődést biztosít számára, így még május hónapban is biztonsággal elvethetjük.

Általában a leggyengébb adottságú táblákba tervezik vetését, ennek következtében a termésátlaga sem lesz kimagasló. Nem igénytelen, hanem szerény növényről van szó. Még az ilyen silány területeken is képes szemtermést hozni, de ne várjunk tőle magas termésátlagot. Célszerű lenne a szemescirkokat ugyanott termelni, mint a kukoricát.

Nagyon fontos az új, korszerű cirokhibridek megválasztása. Miben is térnek el ezek elődjeiktől? Például a legfontosabb értékmérő tulajdonságokban: mint a jó termőképesség és a termésbiztonság. Magyarországon az elmúlt években ugyanolyan termésátlagokat sikerült betakarítani szemescirokból, mint az adott térségre jellemző kukoricáé (8–11 t/ha).

A másik fontos tulajdonság a beltartalom. Az Euralis Kft. szemescirok hibridjei tanninmentesek. Ez azért fontos, mert így az állatok takarmányozásánál nincs korlátozva az abraktakarmányok keverési százaléka. Az már régen ismert, hogy a cirok fehérjetartalma 3-4%-kal magasabb, mint a kukoricáé. Ásványianyag-tartalma szintén magas (Mg, Fe, Zn), főleg a gabonákhoz viszonyítva.

2014-es szortimentünkben az alábbi hibridek találhatók meg:

ES Alize (középkorai), ES Arack (középkorai), ES Arkanciel (korai), Queyras (korai), ES Aquilon (középkorai) és Biomass 150 (kései). (Mindegyik szemescirok, a Biomass 150 kivételével.)

  • Az ES Alize-t (FAO 400-480 analógia) kitűnő szárazságtűrés és nagyon gyors vízleadás jellemzi. Kiváló a fuzárium ellenálló képessége, és a szárszilárdsága.
  • Az Arack (FAO 400-480 analógia) kimagasló termésszintre képes száraz körülmények között is. Sokáig zöld marad.
  • Az Arkanciel (FAO 320-400 analógia) kitűnő kelési eréllyel rendelkezik, valamint stabil termőképesség jellemzi. Megdőlésre nem hajlamos. Az Agroszemek Kft. forgalmazza kizárólagosan.
  • Az Queyras (FAO 320-400 analógia) jó termőhelyi körülmények között koraiban egy igazi etalon. Alacsony növény, erős szár, könnyű betakaríthatóság jellemzi. Szintén az Agroszemek Kft. forgalmazza kizárólagosan.
  • Az ES Aquilon-t (FAO 480 analógia) kimagasló termésszint jellemzi száraz és jó körülmények között is.
  • A Biomass 150 (FAO 580 analógia) siló/biogáz hasznosítására alkalmas. Hatalmas zöldtömegéről (70–80 t/ha zöldtermés), és magas (3-4 m) növényeiről ismerhető fel. Kiválóan tolerálja a szárazságot. Magas a cukortartalma (12%).

Az Euralis cirokkínálata minden termőhelyre kielégítő megoldást nyújt a sikeres növénytermesztéshez.

Csigó György Tamás

termék- és marketing menedzser


A cikk szerzője: Csigó György Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szemescirok a jövő növénye

A szemescirok a jövő növénye

A szemescirok vetésterülete évek óta növekszik hazánkban. A cirokfélék előnye, hogy a gyengébb adottságú területeken is sikerrel termeszthetőek. Aszál...

Felkapott lett a cirok

Felkapott lett a cirok

Az elmúlt évek szélsőséges (aszály, a csapadék kedvezőtlen megoszlása) időjárása azt bizonyítja, hogy a termelő szervezeteknek több lábon kell állniuk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!