ALMAMIZÉRIA

Agro Napló
Az almaügy rákfenéje – nincs étkezési almapiac


A szeptember elején még mindig tartó almamizéria rávilágított egy alapvető gondra, amelyet maguk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők közül is sokan érzékelnek, hogy Magyarországon lényegében nem létezik piaca az itthon termett étkezési almának.

Ennek okát egy augusztus végi sajtótájékoztatón az érintettek megbízottai abban látták, hogy sok rossz minőségû, drága külföldi áru érkezik Magyarországra, és emiatt a magyar alma eladhatatlanná válik a belföldi piacon. Így aztán a felduzzadt ipari, azaz léalmakínálat lenyomja a piaci árakat.

Az ipari alma önköltsége a termelők szerint jelenleg 34 forint kilónként, ezért jogos a követelésük, hogy legalább nettó 30 forintot adjanak a feldolgozók az alma kilójáért. A feldolgozók viszont a túlkínálatra és a meglévő sûrítménykészleteikre hivatkozva csak 20 forint körüli árért akarják megvenni a termelőktől az almát. Ez a vita odáig fajult, hogy az egyeztetések – amibe még az agrártárca vezetőjét, Gráf Józsefet is bevonták – eredménytelenül zárultak augusztus végén, és a termelők augusztus 25-én majd szeptember 1-jén blokád alá vonták a szabolcsi nagy almafeldolgozók telepeit.

Az ügy lezárását az agrártárcánál azonban még így sem tartották lehetetlennek, ám ehhez a minisztérium véleménye szerint mindkét félnek engednie kell merev álláspontjából, és kompromisszumos megoldást kell találni a termelők és a feldolgozók közös megelégedésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény az almatermesztésben

Van remény az almatermesztésben

Alma technológiai bemutatót és kertszemlét szervezett az UPL OpenAg Nyírtasson. Olyan szakmai előadók részvételével valósulhatott meg a találkozó, aki...

Naturalma és Hipp együttműködés

Naturalma és Hipp együttműködés

A Holland Alma Kft. és partnerei által létrehozott Naturalma Zrt. május 30-án Csobádon tartotta szakmai programmal gazdagított éves közgyűlését. A zrt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!