Az õszi búza tápanyagellátása

Agro Napló
A búza az egyik legelterjedtebb és legrégebben termesztett kultúrnövény, mely meghatározó jelentõségû az emberiség élelmiszer-ellátásának szempontjából.  

Hazánkban is a búza a legfontosabb növény – régi nevével az „élet”–, amelyből igyekszünk minél többet és minél jobb minőségût termelni. Nagy terméshozam és jó minőség csak megfelelő tápanyag-ellátottság mellett érhető el, ezért tekintsük át röviden a búza tápanyagigényét!

A búza fajlagos tápanyagigénye egy tonna szemtermésre és a hozzá tartozó szár- és gyökértömegre vetítve 25–29 kg N, 12–15 kg P2O5, 18–22 kg K2O. Ezeket a számokat, valamint a talaj természetes tápanyag-szolgáltató képességét figyelembe véve 5 t/ha szemterméshez kb. 120–130 kg N, 60–70 kg P2O5, és 100 kg K2O szükséges. Ezenkívül még 30–40 kg meszet, 10–12 kg ként és magnéziumot vesznek fel a növények. A mikroelemek közül kiemelkedő a búza réz-, mangán- és cinkigénye.

Termesztett növényeink közül a búza reagál legérzékenyebben a N-re, a mûtrágyaszórás egyenetlenségét a „csíkos” táblák azonnal jelzik. A N elsősorban a búza vegetatív tömegének kialakításában jelentős, főleg a bokrosodás és a szárba indulás fázisában. A kalászkezdemény kialakulása már a bokrosodás alatt megindul, a fejlődéséhez szükséges tápanyagokról folyamatosan gondoskodni kell. A kalászkezdemény fejlődésének korai fázisában fellépő N-hiány később nehezen pótolható. Ősszel tehát mindenképpen javasolt 30–40 kg N-hatóanyag kijuttatása; különösen, ha sok szármaradvány maradt a területen. A fennmaradó mennyiséget tavasszal, lehetőség szerint 60–40%-os arányban megosztva juttassuk ki. A sütőipari minőségre kedvező hatással van a szárbainduláskor kijuttatott nitrogén, feltéve, hogy a többi makroelem is rendelkezésre áll.

A búza optimális fejlődéséhez 2:1 N:P arány a legkedvezőbb. A nitrogént csak megfelelő foszforellátottság esetén tudják hasznosítani a növények, ezért fontos, hogy a kedvező tápanyagarány eléréséhez és fenntartásához elegendő foszfort is juttassunk ki az őszi alaptrágyázás során.

A Linzer Agro Trade Hungary Kft. által végzett karcagi tápanyag-ellátási kísérletek is bizonyítják, hogy a 2:1-es N:P arány jelentősen magasabb terméseredményt ad azonos feltételek mellett, mint a csak nitrogénnel történő trágyázás (grafikon). A kísérlethez LINZER MAX és LINZER NAC 27% N mûtrágyákat alkalmaztunk.

 

 


 

A Linzer Agro Trade Hungary Kft. kiváló minőségû, jól szórható mûtrágyákat ajánl az őszi búza trágyázásához. Kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a LINZER STAR, (15/15/15+3S), káliummal jól ellátott talajokra a LINZER MAX (18/25/0+2S) és LINZER TIP (20/20/0+3S) termékünket ajánljuk, célzott mezo-és mikroelempótlásra pedig a YaraVita termékcsalád tagjait. Keresse bizalommal értékesítőinket!

 

Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?