2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Hogy ne csak a pénzét szórja!

Agro Napló
Accord Exacta mûtrágyaszórók a Kverneland Csoporttól

A mûtrágya árak rohamos növekedésével egyre jobban előtérbe kerül a tápanyag-visszapótlás minél gazdaságosabb és minél pontosabb megvalósítása. Ezen kívánalom egyik elengedhetetlen eleme a jó minőségû, pontos kijuttatásra alkalmas, üzembiztos mûtrágyaszóró munkagép. Ma már sok ilyen gép található a piacon, egyike ezeknek a Kverneland Csoport által gyártott és forgalmazott Kverneland Accord Exacta mûtrágyaszóró család.



A mûtrágyák szórási karakterisztikája nagymértékben függ a mûtrágyaszemcsék fizikai állapotától, szemcseméretétől, fajsúlyától stb. Ezen tényezők figyelembevételével került kialakításra az Exacta mûtrágyaszórók adagoló rendszere. A mûtrágya a tartályból nem közvetlenül a szórólapátokhoz, hanem egy adagoló hengerbe (kamrába) folyik, amelyet alulról a röpítő tárcsa határol. Így a mûtrágyaszemcsék már előre felveszik a szórótárcsa forgási sebességét, még mielőtt a szórólapátokhoz érnének. A henger palástján egy kiömlőnyílás található, melynek helyzete egy kar segítségével az adott mûtrágya típusától függően állítható. Ezen nyíláson keresztül kerül a mûtrágya a szórólapátokhoz. Mivel a mûtrágya szemcsék már eleve mozgásban vannak, így a lapátok csak kíméletesen megvezetik azokat, kevésbé ütik, sértik ezáltal őket, minimalizálva így a szemcsék törését, porosítását, amely köztudottan rontja a szóráskép minőségét.

 


 


 


 


 



A henger másik szerepe, hogy a mûtrágya a szórótárcsának, mindig egy adott kerületére folyik rá, így dombos területeken a gép dőlésétől függetlenül nem módosul a ráfolyási pont helyzete, hanem állandó marad, biztosítva ezzel az egyenletes szórásképet.

Az Exacta modelleken, a szórótárcsákon tárcsánként 8 db lapát végzi a szórást (EL modelleken 6 db). Ez egyenletes eloszlást biztosít nagyobb munkasebesség mellett is, illetve a lapátok terhelése így csekélyebb, növelve ezzel azok használhatóságát. A mellékelt táblázatban látható az egy lapátra jutó terhelés 200 kg/ha kijuttatási dózist alapul véve.

Az adagoló és a szórási rendszer alkatrészei rozsdamentes acélból készülnek, így biztosítva a hosszú élettartamot a korrozív körülmények között.

A modellválaszték széles kínálatot biztosít mind kapacitásban mind üzemeltetésben.

Ezek a függesztett mûtrágyaszórók minimálisan 700 l tartálykapacitással rendelhetőek, és a modelltől függően akár 4200 literig növelhető a térfogatuk. A gépek vezérlése hidraulikusan vagy kezelődoboz segítségével elektronikusan történhet a traktorkabinból. A CL és HL modellekhez sebességfüggő automatika is rendelhető, amellyel a gép a haladási sebesség változásának függvényében automatikusan nyitja vagy zárja az adagoló nyílásokat. A legprofesszionálisabb modell a TL mérleges mûtrágyaszóró. A gép tartálya 4 db súlymérő cellára van felszerelve, folyamatosan mérve a tartályban lévő mûtrágya súlyát. A munkaszélesség, a haladási sebesség és az egységnyi idő alatt bekövetkezett súlycsökkenés tudatában, automatikusan vezérli az adagoló nyílások keresztmetszetét, a beállított dózis függvényében. A gép GPS helymeghatározóval összekötve, helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra is alkalmas. Így például egy talajvizsgálati térkép alapján, az adott táblán belül változó dózisú kijuttatás is megvalósítható, csak annyi tápanyagot kijuttatva így, amely az adott hely tápanyag-ellátottsága „megkíván”. A rendszer által egy memóriakártyára rögzített adatok alapján, megfelelő szoftver segítségével pontosan nyomon követhető a kijuttatás részletei (dózis, terület, mennyiség stb.), melyek a későbbi adatfeldolgozáshoz és egyéb dokumentációkhoz is hasznos lehet.



Szabó Tibor

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy u. 63.

Tel.: 56/527-010 • Fax: 56/240-380

Email: info@kvernelandgroup.hu

www.kvernelandgroup.com/hu



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gondolatok az idei tavaszról

Gondolatok az idei tavaszról

Az a szép ebben a szakmában, hogy nincs két egyforma szezon. Persze trendek azért vannak. Sajnos ilyen a kora tavaszi aszály legalább 5-6 éve. Tudjuk,...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!