Közlemény

Agro Napló
A Szarvasmarhatenyésztõk Országos Választmánya szervezésében 2008. július 2-án egyeztetõ megbeszélésre került sor a tejtermelõk, a tejfeldolgozók és a tej termelõi csoportok vezetõi között az ágazat aktuális problémáiról – többek között a tej felvásárlási árak drasztikus csökkenésérõl – a kialakult helyzet megoldása, javítása érdekében teendõ lépésekrõl.

 

A termelők és a feldolgozók megjelent képviselői egyetértettek abban, hogy az a jövedelemelosztás, ami jelenleg az ágazatot jellemzi – sem a termelők, sem a feldolgozók nem képesek jövedelmet realizálni a tevékenységükön – tovább nem tartható fent, erre a helyzetre – a termelő 80 forintot kap azért a tejért, amiért a üzletekben 220 forintot kérnek – a közvélemény, valamint a fogyasztók figyelmét is fel kell hívni.

A megbeszélésen a termelők részéről döntés született egy közvetlen értékesítési mozgalom elindításáról, mely révén a fogyasztók a bolti ár alatt juthatnak bevizsgált, az élelmiszerhigiéniai előírásoknak mindenben megfelelő, ásványi anyagokban gazdag teljes tejhez.

A termelők és feldolgozók közösen, levélben fordulnak a kereskedelmi láncok képviselőihez, melyben arra szólítják fel őket, hogy kereskedelmi gyakorlatuk során igazodjanak ahhoz az általános Európai Uniós gyakorlathoz, hogy az adott ország termékei adják a kínálat 80%-át, és az import aránya nem haladja meg a 20%-ot. (Tejtermékek esetén az import aránya Magyarországon most közel 30%-os.)

Az érintett felek közösen kezdeményezik a termelők, feldolgozók és a kereskedők közötti etikai kérdésekben mérvadó etikai kódex elkészítésének újraindítását.

A termelők és feldolgozók együttmûködésének eredményeképpen a jövőben sor kerülhet a kereskedelmi árréstől megtisztított – így lényegesen olcsóbb – dobozos tej és egyéb tejtermékek közvetlen értékesítésére is.

Az itt felvázolt intézkedések nem jelentenek azonnali megoldást, közép-, illetve hosszú távon fejthetnek csak ki pozitív hatást az ágazatra, azonban félő, hogy sok gazdálkodó számára ez már túl késő lesz.

Ebben a helyzetben az sem kizárt, hogy végső elkeseredésükben a termelők tiltakozásuk jeléül radikálisabb eszközökhöz folyamodnak.

Közös érdekünk, hogy a hazai fogyasztók a jövőben is elfogadható áron jussanak jó minőségû magyar tejhez és tejtermékekhez. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy továbbra is legyen, aki megtermeli a tejet. Ők azonban egyre kevesebben vannak, és ha a helyzet nem változik, hamarosan már ennyien sem lesznek.





Bővebb felvilágosítást ad:

Krajcsovicz András

30/2794-799

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezdődik a letenyei piacfejlesztés

Kezdődik a letenyei piacfejlesztés

Fedett termelői piac, valamint egy hűtőház kialakítását kezdték meg Letenyén, közel 236 millió forintos beruházással – tájékoztatta a város önkormányz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!