REPCE SOK BÓRRAL!

Agro Napló
Végy egy jó adag repce vetõmagot, ültesd el gondosan elõkészített talajba, majd locsolgasd, lehetõleg háromszor bórtartalmú lombtrágyával és garantált a rekordtermés – gondolhatná valaki, hogy egy ilyen egyszerû recept alapján meg tudja ezt bárki csinálni.

Na de, hogy „készül” az igazi repce azokban a gazdaságokban, ahol a mondás szerint nem csupán szeretik ezt a növényt, de értenek is hozzá? Néhány szóban összefoglalnánk termesztőinktől kapott információinkat.

 

Sok múlik a fajtaválasztáson!

A Summit-Agro által forgalmazott repcefajták, amelyek az Euralis/Rustica cégcsoport nemesítői munkáját dicsérik, magukban hordozzák azt a nagymértékû genetikai fejlesztést, amely az utóbbi tizenöt évben végbement e növényfaj nemesítésében. A nemesítési célkitûzések tekintetében elsődleges szempontot kapott a termésstabilitás, a termőképesség fokozása, a télállóság növelése és a betegség ellenállóság. Az Euralis repcefajták tökéletesen alkalmasak a biodízel előállításra, magas olaj- és alacsony glükozinolát-tartalommal rendelkeznek.



Elvis (korai hibrid)

2001-ben minősített korai éréscsoportba tartozó hibridrepce. Kiemelkedő termő-képességgel rendelkezik, a jelenlegi szortiment meghatározó hibridrepcéje. Terméspotenciálja 4,o t/ha fölötti eredményekre is képes. A hivatalos állami kísérletekben éréscsoportjában évek óta első helyen található. Olajtartalma magas, 45-47% között változik. Hektáronkénti olajtermése szignifikánsan több, mint a versenytársaié. Erukasav mentes. Glükozinolát tartalma a szabványnak megfelelő. Kiváló a télállósága. Nagyon gyors kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik, pergésre nem hajlamos. Rendkívül közkedvelt repce. Gyakorlatilag aki egyszer kipróbálta, nem csalódott benne. Még a gyengébb termesztési körülmények között is jól szerepel.

 


 





ES Astrid (középérésû fajtarepce)

Kiváló termőképességû fajtarepce, magtermése 12–13%-kal múlja felül a standardokét. (OMMI 2004–2005). Üzemi átlagtermése sok esetben meghaladja a hibridekét.

Rendkívül közkedvelt fajta, olajtartalma átlagosan 45% (10%-kal több, mint versenytársaié OMMI 2005). Gyakorlatilag erukasav mentes, glükozinolát tartalma megfelel a szabványnak. Alacsony, rövidszárú fajta, átlagos növénymagasság 140 cm. Könnyen, veszteség nélkül betakarítható.

Az ES Astrid a mai technológiai követelményeknek tökéletesen megfelel, igazi kompakt típusú fajta. Kevés zöld tömege mellett rendkívül nagy magtermést tud produkálni. Termesztése nagyon gazdaságos (lásd táblázat).



Mi a tapasztalat a bórtartalmú lombtrágyák használatáról?

A repce nem csupán a legfontosabb makroelemek harmónikus ellátására igényes, hanem szüksége van a folyamatos mikroelem pótlására is. Úgy mondják, hogy „etetni” kell a repcét. A bór mikroelem jelentőségét kell kihangsúlyoznunk. Az a tapasztalat, hogy nagyon jól kondicionálja a növényt, látványosan megvastagítja a leveleket. Hatására nem buján, hanem kellően megerősödve tud a télbe menni a repce. Alkalmazásával a kifagyási problémák elkerülhetőek. A következő bórozás tavasszal, az első rovarvédelemmel egy menetben történik. Ennek hatására intenzívebben megindul az oldalelágazások fejlődése. A harmadik bór kijuttatási ideje általában a repce zöldbimbós állapotában történik, szintén rovarölő szerrel egy menetben. Ilyenkor a bór jótékonyan besegít a virágzásba, sokkal hosszabban virágzik az állomány, jobb termékenyülés várható.



Milyen bórtartalmú lombtrágyát javaslunk?

A Summit-Agro által forgalmazott Phosyn lombtrágya család Bortrac nevû készítményét 1 l/ha-s dózisban, melynek hatása, tapadó képessége és esőállósága kiemelkedik a hasonló készítmények közül.

További információkért forduljon területi képviselőnkhöz, vagy keressen honlapunkon:





www.summit-agro.hu

Kiss Péter,

Summit-Agro Hungaria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Dobogós helyen a KWS kalászosok

Dobogós helyen a KWS kalászosok

A KWS által nemesített őszi búza és őszi árpa fajták a tavalyi évtől közös portfólióból érhetőek el Magyarországon, így termelőink ezentúl egy helyen...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?