Védelem az elsõ naptól a Bayer csávázószereivel

Agro Napló
A vetõmag védelme

A mag tartalmazza a növények fejlődéséhez szükséges összes genetikai információt. Koncentráltan vannak benne a csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez szükséges anyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok és vitaminok. Nem túlzás, ezért ha azt mondjuk: a vetőmag – mint „mini energiacsomag” – a növénytermesztés legértékesebb, de önmagában védtelen alapeleme.

Természetes, hogy a mag vonzó célpont a károsítók számára is. A gazdaságos gabonatermesztés feltétele, hogy magas és egyenletes termésátlagokat biztosítsunk. Szélsőséges esetektől eltekintve a hozamcsökkenést gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók fertőző képletei elsősorban a talajban és magában a vetőmagban vagy annak felületén találhatóak. Kártételük gyakran csak későn ismerhető fel, amikor már nem lehet ellenük hatékonyan védekezni.

A maggal és talajból terjedő betegségek ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk. A növényvédő szerek alkalmazását tekintve ez a legcélzottabb felhasználási mód. Ebből következik, hogy környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is élenjáró megoldásról van szó.

A csávázás az integrált növényvédelmi technológia első, nélkülözhetetlen eleme. Csak kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot szabad csávázni. A csávázógép állapota nagyban befolyásolja a csávázás minőségét. Mindig az ajánlott dózist kell alkalmazni. Egyetlen csávázószer sem nyújt 100% hatékonyságot. Ha a fentiek csak részben teljesülnek a csávázószer hatékonysága tovább csökken, nem várható el az optimális biológiai hatás.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

A csávázószerek és alkalmazási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer CropScience, a jogelőd vállalatain keresztül, közel 100 éves múltra tekint vissza. Az első Bayer csávázószer 1915-ben került piacra Uspulun néven. A mai kornak megfelelő, elsősorban gombaölő hatóanyagokat tartalmazó csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév méltán számít mérföldkőnek a kalászos vetőmagcsávázásban: nem csak a hatóanyaga, de a termék formulációja is újszerû volt.

Tebukonazol

Pont 20 éve, 1988-ban került először forgalomba a Bayer cég máig meghatározó, sikeres azol fungicid hatóanyaga a tebukonazol. Széles hatásspektrumának köszönhetően igen sok területen alkalmazzák eredményesen az alma védelmétől a repce vagy kalászos lombvédelmen át a vetőmagcsávázásig. Hatásmechanizmusa egyedi: más azol fungicidekhez hasonlóan a tebukonazol is a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátolja a folyamatot. Ez a tulajdonság nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása igen sokáig tart. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor kuratív (gyógyító) és eradikatív (pusztító) hatása is kitûnő. Fontos tulajdonsága az is, hogy biztonságos a kultúrnövényre.

Raxil® 060 FS – az egyedülálló

A Raxil 060 FS literenként 60 g tebukonazolt tartalmazó korszerû formulációjú gabona csávázószer. A nagy hatékonyságú készítmény meggátolja a maggal terjedő és a talajból eredő kórokozók fertőzését. Felszívódó tulajdonságának köszönhetően a vetőmag felületére juttatott szerből a tebukonazol a csírázás után a kifejlődő zöld növényi részekbe is eljut, ahol a korai lisztharmat és rozsdafertőzés ellen is védettséget nyújt.

Nagy biztonsággal alkalmazható a búza és árpa kőüszög, búza és árpa porüszög, búza szárüszög, csírakori szeptória, tavaszi árpa levélfoltosodása, rozs szárüszög, zab fedett- és porüszög ellen. Kielégítő hatékonyságot mutat a nehezebben leküzdhető fuzáriumos és helmintospóriumos gyökér- és szárrothadás, valamint az árpákban károsító helmintospóriumos levélfoltosodás ellen is.

A Raxil 060 FS egyedülállóan alacsony dózisú termék: 1 tonna vetőmag kezeléséhez csupán 0,5 literre van szükség. Egyedi formulációjának köszönhetően a bekeverést követően a csávázólé nem habzik, vízzel igény szerint tág határok között higítható. A készítmény jól tapad a mag felületére, a csávázott vetőmag nem tapad össze. Csökkenti a korai lisztharmat, rozsda és árpa hálózatos foltosság előfordulását. Ennek is köszönhető, hogy a szakemberek a Raxil 060 FS-t őszi árpa vetőmag csávázására is előszeretettel alkalmazzák.

Raxil® Vital – nem ismer kompromisszumot

A Raxil Vital két nagy hatékonyságú, bevált gombaölő hatóanyag, a tebukonazol és a TMTD gyári keveréke. A felszívódó tebukonazol a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be, a kontakt hatású TMTD pedig – nem specifikus hatásmechanizmusával – számos, a kórokozó zavartalan fejlődéséhez elengedhetetlen enzimreakciót gátol. A készítmény két összetevője ezért kiválóan kiegészíti egymást.

A kombináció hatékonysága kiterjed az őszi búza, az őszi és tavaszi árpa valamennyi maggal terjedő és talajból fertőző kórokozójára (kőüszög, porüszög, fedett üszög, szeptóriás, helmintospóriumos és fuzáriumos csírabetegségek).

A Raxil Vital hatására jelentősen csökken a magvak fertőzöttsége, határozottan javul a csírázási erély és nő a csírázási százalék.

A gyakorlat is igazolta, hogy szántóföldi körülmények között a Raxil Vital-lal csávázott vetőmagok kelése gyors és egyenletes, átlagosan 10% feletti tőszámnövekedést eredményez a kezeletlen kontrollhoz képest.

A Raxil Vital csökkenti a korai lisztharmat és rozsda, valamint a korai helmintospóriumos levélbetegségek előfordulását is. Belső és külső magfuzáriózis, valamint hópenész (Microdochium nivale) ellen a Raxil Vital a leghatékonyabb csávázószerek közé tartozik. Nagy hatékonysága miatt kiemelten ajánlott kukorica elővetemény után termesztendő őszi búza vetőmag csávázására.

Lamardor® 400 FS

A Lamardor a Bayer CropScience új, engedélyezés alatt álló csávázószere, mely 2009 őszétől áll a gazdálkodók és vetőmag feldolgozók rendelkezésére. A jól bevált tebukonazol mellett a Lamardor protiokonazolt is tartalmaz, amelyet olvasónk a Prosaro gombaölő szerből ismerhetnek.

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása. A Lamardor jól használható az IPM rendszerekben is.

A Lamardor több, mint két molekula egyszerû keveréke. A két hatóanyag jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a hópenész ellen erőteljesebb hatással bír, mint a szóló hatóanyagok. A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a Lamardor fontos sajátsága öt élettani hatása:

• jobb kezdeti fejlődés az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként,

• kitûnő, egészséges állomány a teljes növénybiztonság és a tökéletes hatékonyság hozományaként,

• jobb gyökérfejlődés a tebukonazol előnyös hatása révén,

• fokozott fagytûrés a legérzékenyebb rész, a mezokotil megrövidülésének köszönhetően,

• jobb szárazságtûrés a hosszabb gyökereknek köszönhető nagyobb vízfelvételből adódóan.

A Lamardor koncentrált csávázószer, literenként 400 g hatóanyagot tartalmaz. Dózisa hihetetlenül alacsony, mindössze 0,2 l/tonna. Logikus, hogy hiába van sok festék benne, az alacsony dózis miatt nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red csávázási segédanyagot adunk mellé. A Peridiam Eco Red nem csupán festék, hanem egy mûanyag polimer, ami színes bevonatot képez a vetőmag felszínén. A színintenzitás fokozása mellett fényes felületet ad, ami javítja a vetőmag-folyási tulajdonságait (nem tapad össze, jól csúszik egymáson, nem boltozódik a vetőgépben), ezenkívül csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag veszteséget.

Kedves Olvasó! Kérem, hogy alkalmazza technológiájában a Bayer CropScience csávázószereit és győződjön meg kiváló hatékonyságukról. A jövőben a Raxil termékek mellett érdemes lesz figyelni a Lamardor névre is. A Bayer CropScience készítményeiről további információt talál honlapunkon a www.bayercropscience.hu címen, vagy hívja a BAYinfo-t a (80) 620-111 számon.

 

Farády László

Bayer CropScience

 


® a BayerCropScience AG, Németország bejegyzett márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!