2024. április 28. vasárnap Valéria

Pioneer Stúdiumok

Agro Napló
2008-ban is jó eredményeket várunk a Pioneer kukoricahibridektõl  

Az évnek erre az időszakára megszokhattuk, hogy a Pioneer kísérleteinek jó része kitáblázásra került. Tesszük ezt azért is, hogy a gazdálkodók már a tenyészidőszak során hasznos információkhoz jussanak az egyes hibridek tulajdonságait illetően. A kísérletek kivitelezésének minőségére nagy hangsúlyt fektetünk, ezért már négy éve az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer követelményeit alkalmazzuk. A területet biztosító közremûködő partnereink szakmai munkája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy korrekt és megbízható eredmények álljanak rendelkezésre a betakarítások után.

 


 

 

 

A legszerteágazóbb és legnagyobb számú kukoricakísérletet a Pioneer végzi és állítja be Magyarországon. A kísérletek nagy száma is adataink megbízhatóságát növeli, hiszen az esetleges hibákat kiszûrve is elegendő számú adat áll rendelkezésre a szakszerû elemzésekhez. A hagyományos hibrid-összehasonlítások mellett számos egyéb agronómiai kísérletet is beállítunk az ország több pontján, hogy minél szélesebb körû ismereteket tudjunk átadni termelőinknek. Az agronómiai kísérletek jelentős részét egyetemek, intézetek kezelik. A kísérleteket beállító partnereink a szakszerû kivitelezés mellett az eredmények független értékelését is biztosítják. Ilyen agronómiai kísérletek például:

• Vetésidő-kísérletek

• Tőszámreakciós kísérletek

• Tápanyag-reakciós kísérletek

• Öntözéses kísérletek

• Gyökértömeg-vizsgálatok

• Kukoricabogár elleni védekezési lehetőségek vizsgálata



Az agronómiai kísérleteinkből származó eredményeket és következtetéseket a betakarítások után a gazdálkodók rendelkezésére bocsátjuk, ezzel is segítve a legjobb technológia kiválasztásában. Így nem csak kiváló hibrideket kapnak a Pioneertól, hanem olyan kiegészítő szolgáltatást és háttérinformációkat, amitől a gazdálkodásuk is hatékonyabb és eredményesebb lehet.

Amikor valaki megáll egy Pioneer kísérletnél, és végignézi kukoricáinkat, tapasztalhatja, hogy idén is több új hibriddel jelentkezünk. Már mostantól érdemes ezekre fokozottan odafigyelni, hiszen a genetikai előrehaladásnak köszönhetően többet és jobbat hoznak a gazdálkodóknak. Visszatekintve a 2007-es szélsőséges, aszályos évjáratra tapasztalhattuk, hogy a Pioneer hibridjei minden összehasonlításban az élen szerepeltek, bizonyságot téve aszálytûrésükről és termésbiztonságukról. Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a 2007-es aszályban élen szereplő hibridek rendre az akkor új generációt képviselő hibridekből kerültek ki, bizonyítva, hogy komoly erőfeszítéseket tesz a Pioneer a korszerû, minden igényt kielégítő kukoricák nemesítésében.

2008-ban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal fajtaelismeréseinek rendszerében a Pioneer új hibridjei meghatározó fölényre tettek szert. A 2006-os és 2007-es, két év eredményeinek tükrében a fajtaminősítő bizottság hét (!) új Pioneer kukoricának adott állami elismerést 2008-ban. Ez a tény is bizonysága hibridjeink széleskörû adaptációs képességeinek, ugyanis két teljesen eltérő év (2006-os csapadékos és 2007-es aszályos) eredményeivel előzték meg a sztenderd fajtákat és kerültek regisztrálásra 2008-ban.

2007-ben a Vetőmagtermesztők Szövetsége és Gabonatermesztők Országos Szövetsége újra elindította a már állami elismerést szerzett hibridek kísérleteit, Posztregisztrációs Fajtakísérletek néven. Ebben a kísérleti rendszerben a magas szakmai színvonalat és függetlenséget – az említett szervezetek munkája mellett – az biztosítja, hogy minden kísérletre az MGSZH kísérleti helyein és szakmai irányítása mellett került sor. Közismert, hogy 2007-ben ez a kísérleti rendszer is a Pioneer hibridek sikerét hozta, minden éréscsoportban Pioneer kukorica szerepelt az első helyeken.

A 2007-ben elkezdett Posztregisztrációs Fajtakísérleteket a Gabonatermesztők Országos Szövetsége 2008-ban tovább folytatja: ennek jegyében 45 hibridet vetettek el az ország 13 helyszínén. Az ebben résztvevő hibrideknek különböző követelményeknek kellett megfelelniük. Azok a hibridek kerülhettek be, amelyek 2008-ban állami elismerést kaptak, továbbá azok, amelyek a tavalyi Posztregisztrációs Kísérletekben átlag felett szerepeltek. A Pioneer ezeknek a kritériumoknak megfelelően 18 helyre volt jogosult hibridet delegálni, a rendszer azonban csak maximum 15 hibridet enged meg fajtatulajdonosonként. 3 helyről tehát le kellett mondanunk, azonban így is messze legnagyobb számban a Pioneer vívta ki magának a bekerülés jogát. A sorban következő versenytársunk is csak 8 hibriddel, míg a többiek 1–3 hellyel kerültek be a kísérleti rendszerbe.

A Posztregisztrációs Fajtakísérletekben az idei évtől a hibridek kódszámon szerepelnek, még a kísérlet kiértékelői számára is csak a betakarítás után válik ismertté mely parcellán konkrétan melyik hibrid van elvetve. Ez a független rendszer így megkérdőjelezhetetlenné teszi a bírálat objektivitását. A Pioneer azért ajánlja a termelők figyelmébe ezt a kísérleti rendszert, mert valóban pártatlan, kivitelezése és eredményeinek feldolgozása pedig szakmailag magas szintû, amire a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal – mindkettő fajtatulajdonosoktól független, pártatlan szervezet – közremûködése jelent garanciát.

Ezt azért is fontos kihangsúlyozni, mert az utóbbi időben találkozhattunk olyan kereskedelmi célú kukorica „kísérletekkel”, melyek szakmaisága és pártatlansága kívánnivalót hagyott maga után, „eredményeik” pedig ellentétesek voltak minden más összehasonlítás adataival.

A már említett GOSZ Posztregisztrációs Kukoricakísérletek mellett a Pioneer saját kivitelezésû – ISO minősítésû – kísérleteit, harmadik féllel közösen kivitelezett kísérleteket, valamint a forgalmazók által beállított kísérleteket tekintjük 2008-ban hiteleseknek. Ez utóbbiakhoz előzetes konzultáció után a Pioneer biztosított vetőmagot.

Szerepelhetnek azonban bármilyen jól hibridjeink a hivatalos kísérletekben, a legnagyobb bizonyosságot a Pioneer számára Önök, termelők jelentik. 2008-ban még a korábbinál is többen választottak Pioneer hibridet, nyilvánvalóan abból a megfontolásból, hogy legjobban a Pioneer kukoricákban bíznak meg, mert hibridjeink a sokféle kísérleti rendszer mellett az Önök földjén is bizonyítanak.

Az utóbbi évben egyre inkább előtérbe került a vetőmagellátás biztonsága, amire kiemelt figyelmet fordítunk. A Pioneer még a tavalyi, a vetőmag-előállítást is súlytó, aszályos évben is képes volt kielégíteni a termelők növekvő igényeit is. A szarvasi vetőmagüzem, amely nemcsak a Pioneer, hanem a magyar mezőgazdaság büszkesége is, jelenti az alapját ennek a biztonságos ellátásnak. Az üzem mûködésének köszönhetően nálunk volt vetőmag akkor is, amikor az elmúlt szezonban más nemesítők ellátási problémákkal küzdöttek! A termelők számára köztudott, hogy a Pioneer neve a kukoricatermesztés biztonságát is jelenti, mindezek mellé azonban az ellátás biztonságát is hozzátehetjük!

Kedves Termelőink! Bizalmukat köszönjük, és arra a Pioneer nevéhez hûen, újabb és jobb hibridek nemesítésvel továbbra is igyekszünk rászolgálni.







Fábián László

termékmenedzser

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!