A napraforgó és a kukorica trágyázása

Agro Napló

A napraforgó

A számára a szükséges tápanyagarány 1:0,7:1,6 = NPK. Akkor fog a napraforgó a legtöbbet teremni, ha ezt a tápanyagarányt biztosítani tudjuk a növény számára a vegetációs periódusban. A napraforgó nagyon jól tudja hasznosítani a talaj tápanyagtartalmát. Ezért nagyon jó termőterületeken az 50–60 kg N/ha elegendő a 2,5-3 t/ha körüli terméseredményhez. A napraforgónak a szükséges foszfor és kálium mennyiségét ősszel, míg a nitrogént tavasszal célszerû kijuttatni. A tavaszi foszfor és kálium pótlása sem késő. Erre a célra javasoljuk a jó vízoldható és a növény számára könnyen felvehető foszfor és kálium hatóanyagot LINZER PRO 14-10-20+4S mûtrágyával. Ebben a mûtrágyában az egyes tápanyagok aránya megegyezik a napraforgó igényével. A vetés előtt kijuttatva a teljes területre elegendő 400 kg/ha LINZER PRO 14-10-20+4S. Ezt a mennyiséget nem kell megosztani és további fejtrágyázás sem indokolt. A LINZER PRO 14-10-20+4S mûtrágya kéntartalma fedezi a napraforgó kénigényét. Külön kéntrágyázás emiatt nem jár termésnövelő hatással. A napraforgó számára fontos makroelem a kalcium. Minden LINZER WARE mûtrágyacsaládba tartozó mûtrágya tartalmaz kalciumot is, így a LINZER PRO is 4%-ban. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy a termésbiztonság ne csökkenjen. Mikroelemek közül a bór fontos a napraforgó számára. A legjobb, ha a szükséges bórmennyiséget megkapja a napraforgó legkésőbb a csillagbimbós állapotban. Bór pótlására javasoljuk a Yaravita Bor 150 termékünket, amely magas 10,9% bortartalmával fedezi a növény bórigényét 2,5-3l/ha dózisban.



A kukorica

A számára a szükséges tápanyagarány 1:0,4:1,1 =NPK. A kukoricára is igaz, mint minden más növényre, hogy a legjobb terméseredményt akkor hozza, ha ez a tápanyagarány a lehető legjobban ki van elégítve a vegetációs periódus alatt. A kijuttatandó nitrogén mennyiségét befolyásolják a termőhelyi adottságok, az elővetemény, a tervezett termésmennyiség és a szemtermés-szár arány is. Ezért nehéz általános receptet adni. 100–140 kg N/ha a legtöbb helyen elegendő lehet egy 7–8 t/ha termés eléréséhez. A nitrogént célszerû megosztani. Az első adagot vetéssel egy menetben javasoljuk kijuttatni, míg a második adag a kultivátorozáskor kerüljön a talajba. A nitrogén pótlására kiváló mûtrágya a LINZER NAC 27% N+ 12,5% Ca. A benne lévő Ca meggátolja a mûtrágya talajsavanyító hatását, ami miatt a talaj pH értéke a mûtrágyázás hatására nem változik. A foszfor és kálium pótlásáról ősszel kell gondoskodni, de a tavaszi pótlás is megoldható valamelyik LINZER WARE mûtrágyával a gyors oldódás miatt. Erre a célra javasoljuk a LINZER STAR 15/15/15+3S+Zn, vagy a LINZER PRO 14-10-20+4S mûtrágyáinkat attól függően, hogy a talaj milyen jól ellátott foszforral illetve káliummal. A kijuttatandó foszfor és kálium mennyiségét a nitrogén mennyiségéből számíthatjuk, betartva a fent említett arányokat. Mikroelemek közül a cink pótlásról célszerû gondoskodni. Erre a célra javasoljuk a Yaravita Zintrac 700 készítményünket melynek Zn tartalma 700g/l. Ebből elegendő maximum 1 l/ha mennyiséget kijuttatni 6-8 leveles állapotban. Ha a cink mellett valami más mikroelemből is hiányos a kukorica, akkor a YaraVita Zeatrel nevû több hatóanyagot tartalmazó lombtrágyát javasoljuk. Ebben a cink mellett magnézium, kálium és foszfor is található. Ebből 5 l/ha a javasolt dózis a növény 4-6 leveles állapotában.

Minden növény tápanyag-utánpótlásánál törekedni kell arra, hogy a növény számára a legjobban kielégítsük a szükséges tápanyagarányt. Ekkor kapjuk a legjobb terméseredményt. A tápanyagarány a mikroelemeket is magába foglalja. Ezért egyre fontosabbá válik a lombtrágyák használata, a mikroelemes tápanyag- utánpótlás. Ha nem vesszük figyelembe a tápanyagarányokat, akkor a jól ismert Liebig-féle minimumtörvény dézsájából az egyik donga csökkenése miatt kifolyik a víz. A kifolyt víz azt a termésmennyiséget jelenti, amivel kevesebbet takarítunk be a helytelen tápanyag- utánpótlás miatt. A hordónak azonban vannak olyan dongái is, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ilyen a hőmérséklet, a fény és a csapadék is. Viszont törekedni kell arra, hogy a többi tényezőt a lehető legjobban kielégítsük. Ebben tudnak segíteni a LINZER WARE mûtrágyacsalád és a YARA lombtrágya család különböző összetételû termékei.



Müller Gábor

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?