Aktualitás támogatások

Agro Napló
A márciusban számos kötelezõ feladat várja a termelõket. A közelmúltban az õstermelõk számára szükségessé vált adószámot kell az MVH felé jelenteni, valamint az õstermelõi igazolványok megújítása is március 20-ig meg kell, hogy történjen. Az ültetvények telepítésének feltételei módosultak, amelyre szintén szeretnénk felhívni a gazdák figyelmét.  

A változásokat be kell jelenteni

A 141/2003. (IX. 9.) Kormányrendelet szerint a közösségi, a kiegészítő nemzeti és a nemzeti hatáskörû agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybe vételének alapvető feltétele az ügyfél-regisztrációs rendszerbe történő bejelentkezés. Ez úgy történik, hogy az ügyfélnek meghatározott formanyomtatványt, úgynevezett regisztrációs adatlapot kell kitölteni, amit aztán a MVH illetékes megyei kirendeltsége részére kell elküldeni. Az MVH az ügyfelet a megfelelően kitöltött nyilvántartási kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvántartásba veszi, és az erről kiállított regisztrációs igazolást – amely tartalmazza a regisztrációs számot – az ügyfél részére megküldi. A nyilvántartás naprakészségét és időszerûségét – az adatok változásának e jogszabály szerinti rendszeres bejelentésével, illetőleg átvezetésével – kell fenntartani. Ezért az ügyfélnek a nyilvántartásba vételt követően az adatában bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelentenie az MVH illetékes kirendeltségénél.

Mivel az új, általános forgalmi adóról szóló törvény (ÁFA törvény) alapján jelentős számú őstermelő kezdeményezte a területileg illetékes adóhatóságnál az adószám kiváltását, így alapvető fontosságú, hogy a változást, illetve az adószámát a regisztráció módósító lap (G002) benyújtásával közölje az MVH-val.



Hogyan alakulnak a 2007. évi egységes területalapú támogatások?

A SAPS fajlagos támogatás kiszámításánál az EU jogszabályaiban hazánk számára megállapított új bázisterületet (1973/ 2004/EK rendelet XXI. melléklete) és a 2007. évi SAPS pénzügyi keretet (552/2007/EK rendelet IV. melléklete) kell figyelembe venni. E szerint 2007-ben a SAPS támogatás felső értéke 105,52 euró/ha, amely az előírt 2007. október 1-jei árfolyamot (250,69 Ft/euró) figyelembe véve 26452,8 Ft/ha támogatási összeget jelent. A kérelmek feldolgozása után megállapított támogatható (jogosult) terület figyelembevételével vált szükségessé az úgynevezett visszaosztási ráta kiszámítása, melynek értéke: 0,9671. Ennek megfelelően a 2007. évi hektáronként kifizethető SAPS támogatás összege kerekítve 25 582,5 Ft/ha.



7/2008. (I. 19.) FVM rendelet

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ültetvények korszerûsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet módosításáról

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ültetvények korszerûsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet bekezdésének pontja helyébe a következő rendelkezés lép, valamint egyidejûleg a bekezdés a következő ponttal egészül ki:

kivágott ültetvény területe: a 2004. évtől az e rendelet alapján igénybe vett támogatással telepített ültetvény termőre fordulásáig kivágott ültetvény, melynek kivágását 2007 december 30-ig a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény 40/B. § 2007. december 30-tól a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 60. § (2) bekezdése alapján bejelentik, és amely terület az ügyfél tulajdonában vagy legalább a termőre fordulásig bérleményében van, vagy más személy tulajdonában van, feltéve, ha a tulajdonos nyilatkozik annak tudomásul vételéről, hogy a tulajdonában lévő ingatlant a kérelmező az e rendeletben szabályozott ültetvény telepítési támogatásához szükséges kivágási kötelezettség teljesítéséhez veszi igénybe.

Az R. 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

telepíteni a kajszi, őszibarack és szilva fajok esetében csak certifikált kategóriájú szaporítóanyaggal lehet. Más fajok esetében – certifikált szaporítóanyag hiányában – C.A.C., csemegeszőlőnél standard szaporítóanyag is felhasználható. Spárgatelepítés minősített vetőmagból előállított palántával történhet.

Támogatás az 1. számú mellékletben meghatározott fajok telepítéséhez adható. Alma, meggy, őszibarack, szilva és bodza fajok telepítése esetében a támogatás feltétele a telepítendő terület 200%-ának megfelelő, szeder, köszméte, pirosribiszke fajok telepítése esetében a telepítendő terület 100%-ának megfelelő ültetvény kivágása. A kivágott ültetvény területébe csak az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. XII. FVM rendelet 45. §-ában meghatározott gyümölcsös mûvelési ágban nyilvántartott ültetvény területe számítható be. A támogatható csemegeszőlő fajtákat az 5. számú melléklet tartalmazza. A (8) bekezdésben előírt kötelezettség nem vonatkozik a fiatal mezőgazdasági termelőkre.

A 2. § (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott kivágott ültetvény területe – e rendelet alapján megállapított támogatáshoz kapcsolódóan kötelezően kivágandó területként – csak egy telepítéshez, egy alkalommal vehető figyelembe.

A támogatás az alábbi tevékenységek megvalósítására vehető igénybe:

a) terület-előkészítés,

b) tápanyag-feltöltés,

c) szaporítóanyag-beszerzés,

d) telepítés,

e) a beruházás befejezéséig a telepítési terv szerinti éves ápolás,

f) támberendezés létesítése,

g) kerítés, térburkolat-kialakítás,

h) parcellán belüli öntözési rendszer kiépítése, korszerûsítése,

i) Vhr. 31. §-ában meghatározottak szerinti kiadásokra.



Az R. 5. § (9)–(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, valamint egyidejûleg a § a következő (11)–(13) bekezdésekkel egészül ki:

Az 5. § (6) bekezdés g) pontja szerinti kiadások nem haladhatják meg az összes elszámolható kiadás 20%-át.

Az 5. § (6) bekezdés h) pontja szerinti kiadások nem haladhatják meg az összes elszámolható kiadás 20%-át.

A terület-előkészítésről, a tápanyag-feltöltésről és szaporítóanyag- beszerzésről, valamint kerítés létesítéséről szóló elfogadható számlák kibocsátásának legkorábbi ideje a támogatási kérelem benyújtásának időpontja. Több parcellára vonatkozóan kérelmezett egyéb elszámolható kiadásokat az elbírálás során parcellánként, azok területének nagysága szerint arányosítva kell figyelembe venni.

A (6) bekezdés i) pontjára vonatkozóan az összes elszámolható kiadáson belül meghatározott kiadási arányokat mind a támogatás igénylésekor, mind a kifizetéskor meg kell tartani.

A támogatási kérelmet 2008. évben február 1.–március 17. között, a további években május 15.–június 15. között lehet benyújtani a lakóhely/székhely szerint illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervéhez.

A támogatási kérelemhez mellékelni kell:

b) csemegeszőlő esetén az MVH által, egyéb fajok esetén a jegyző által kiadott telepítési engedélyt;

c) a 2200/96/EK rendelet 19–22. cikkelyében előírt szempontok alapján elismert zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet által kiállított tagsági igazolást, mely szervezet(ek) megnevezését az Irányító Hatóság közleményben teszi közzé;

d) a termőhely alkalmasságának igazolását arról, hogy a betelepítésre kerülő parcella ökológiailag alkalmas a telepítendő gyümölcsfaj számára. Az igazolást az Országos Gyümölcs Termőhely Katasztert vezető Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht., illetve az általa megbízott Fertődi GYKF Kht. vagy az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. adja ki. Csemegeszőlő-telepítés esetén a termőhely ökológiai alkalmasságát a telepítési engedély igazolja;

A támogatási kérelemhez mellékelni kell:

a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növényvédelmi és Talajvédelmi Igazgatósága által kiadott talajalkalmassági és tápanyag-feltöltési szakvéleményt;

Az R. 6. § (2) bekezdésének i)-l) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A támogatási kérelemhez mellékelni kell:

a kérelemben feltüntetett parcellák határvonalait ábrázoló, a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 115/2003. (XI. 13.) FVM rendelet szerinti egyedi blokktérképet;

a 7. számú mellékletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, dokumentumokat.

a 2200/96/EK rendelet 19–22. cikkelyében előírt szempontok alapján elismert zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet igazolását arról, hogy a telepíteni tervezett fajták piaci szempontból megfelelőek, valamint arról, hogy a megrendelt szaporítóanyag a szállítási visszaigazolás alapján megfelel a 4. § (6) bekezdésben előírt feltételeknek. Spárga esetében az igazolás a termőhely alkalmasságára is kiterjed.

A támogatási kérelemhez mellékelni kell: a 15 millió forint vagy azt meghaladó támogatási igényû kérelem esetén a jogcímre vonatkozó Irányító Hatósági közleményben meghatározott tartalommal az üzleti tervet.

 

Berta Dávid MVH-FOPEKI Kérelemkezelési szakreferens

–Hegedûs Szilvia NYME-MÉK PHD hallgató

–Matus László MVH-FOPEKI Kérelemkezelési szakreferens



Forrás: www.fvm.hu, www.mvh.gov.hu, Kistermelők lapja,2008/02, 7p.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!