Az Alltech Európai Elõadó Körútmagyarországi állomása

Agro Napló
A gabonahiány a bioüzemanyagok várható felfutó gyártása nélkül is bekövetkezhet a világban – mondta Dr. Pearse Lyons, az Alltech elnöke és alapítója a cég „Alltech Európai Elõadó Körút 2008” elnevezésû Budapesten tartott rendezvényének megnyitásakor.

A 113 országban jelen lévő nemzetközi cég első embere szerint a világ két legnépesebb országa – Kína és India – fejlődése az élelem- és a takarmánytermesztés révén elképesztő lehetőséget kínál. Szerinte közvetlen összefüggés van a két állam gazdagodása, jövedelmük emelkedése és a húsfogyasztása között. Egyre több élelemre, takarmányra lesz szükségük, igényük néhány évtizeden belül megkétszereződhet és eléri a két millió tonnát.

Honnan lesz ennyi takarmány, ha az értékes gabonát üzemanyaggá alakítjuk? – tette fel a kérdést az Alltech alapítója, mondván az energiaellátásban ők egészen másban gondolkodnak, s fejlesztéseiket is ennek szolgálatába állították. Az Alltech intenzíven vesz részt olyan bioüzemanyag-

gyártási technológia kifejlesztésében, amely nem kizárólagosan a szemes gabonára támaszkodik. Az európai előadókörúton ezt az eljárást is propagálják, mert érdekeltek a takarmányozás és az állattenyésztési ágazat jövedelmezőségének javításában.

A tanácskozáson és a sajtótájékoztatón is ismertették, hogy a Nemzetközi Gabonatanács szerint a világ összes gabonatermése a 2007–2008-as idényben eléri az 1,66 milliárd tonnás rekordmennyiséget, ami jelentősen meghaladja a 2006–2007-es idény 1,56 milliárd tonnás adatát. A fogyasztás azonban ennél is gyorsabban nő, és egyes elemzők előrejelzése szerint a kukorica kereslete legalább 2009-ig továbbra is meghaladja majd a kínálatot. A világ sertés- és baromfitermelésének takarmányszükséglete napjainktól 2050-ig várhatóan több, mint 100 százalékkal, 2,082 millió tonnára emelkedik majd.

Ez is mutatja, hogy a bioüzemanyag konkurenciája nélkül is gabonahiány várható a világ takarmányszükségletének kielégítésére irányuló erőfeszítések során. Ezért mondható el, hogy Európa mezőgazdaságának számos kérdéssel kell szembenéznie – vélekedett az Alltech tulajdonosa. Bejelentette, hogy az Alltech részt vesz olyan bioüzemanyag-gyártási technológiák kifejlesztésében, amelynek révén többféle rostos anyagból, például kölesből képes évi mintegy 45 millió liter bio-üzemanyagot előállítani. Olyan üzemek létrehozásán is dolgoznak, amelyek lehetővé teszik helyi alapanyagok felhasználását, munkahelyek teremtését.

Dr. Lyons szólt arról is, hogy a cég ösztönzi a termékfejlesztést, szoros kapcsolatot tartanak a fiatal tudósokkal, szakemberekkel. A konferencián bejelentették, hogy az Alltech első számú szponzora, és ezzel egyúttal névadója lett a 2010. szeptember 25 és október 10. között az Egyesült Államokban megrendezendő Alltech FEI Lovas Világjátékoknak, amelyre a Kentucky Lovas Parkban kerül sor.



Fehér István



(A konferencián elhangzott előadásokról a www.agronaplo.hu kutatás-fejlesztés rovatában olvashatnak.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!